Devletin çiftçilere buğday tohumunu vermesini istiyoruz

​Bingöl Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karaaslan, hava şartları nedeniyle Buğday hasadından verim alamayan mağdur çiftçilere, buğday tohum desteğinin yapılması gerektiğini ifade etti.

Bingöl Merkez Garip, Büyük Tekören ve Kumgeçit köylerinde bulunan çiftçileri ziyaret eden Bingöl Ziraat Odası Başkanı Karaaslan,  bu yıl olumsuz hava şartları nedeniyle buğday hasadından verim alamayıp zarar gören mağdur çiftçilerin sorunlarını dinledi. 

İLKHA’ya konuşan Bingöl Ziraat Odası Başkanı Karaaslan, bu yıl buğday ekimini yapan çiftçilerin zarar gördüğünü belirterek, gelecek ekim ayından itibaren buğday ekimine başlayacak olan çiftçilere buğday tohum desteğinin yapılması gerektiğini vurguladı.

Bu yıl Bingöl genelinde buğday hasadını yapan çiftçilerin zarar ettiğini ifade eden Karaaslan, “Buğday ekimi gelecek, ekim ayından itibaren başlıyor. En azından çiftçilerimize yüzde 50 tohum desteği sağlansa iyi olur takdir yetkilerimizindir. Yaşanılan mağduriyetler karşısında inşallah yetkililer gerekeni yapacaklardır.” dedi.

“Bu yıl zarar gören buğday çiftçisi tohum desteği istiyor”

Her ay en azında iki defa köylerde bulunan çiftçileri ziyaret ettiklerini ifade eden Karaaslan, “Köylerimizde bulunan çiftçilerin sorun ve sıkıntılarını dinliyoruz. Bu yıl buğday çiftçisinin mahsul alamayıp mağdur durumda. Çiftçilerden gelen şikâyetlerde ‘buğday tohumu alacak gücümüz yok.  Gerekli yerlere bildirin bizlere tohum desteği sağlasınlar’ diyorlar. Biz Ziraat Odası olarak gerekli yetkililere bildirerek şu ana kadar olumlu bir sonuç alamadık. Bugün danışmanlarımızla birlikte Garip, Büyük Tekören ve Kumgeçit köylerinde bulunan çiftçilerimize yüz yüze görüştük. Çiftçilerimiz buğday ekiminden zarar gördüklerini bunun için devletten tohum desteğini bekliyorlar. Merkeze bağlı ova köyleri tarım ekiminin en çok olduğu köylerimizdir. Bu köylerde genellikle yüzde 80 hububat olarak buğday ekiyorlar. Ayrıca mısır, yem bitkilerini de ekiyorlar. Bu yıl çiftçilerimizde buğday ekiminden zarar gördükleri için destek istiyorlar. Bizler oda olarak bu yıl buğday ekiminden zarar gören çiftçilerimize tohum desteğinin verilmesini talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Mağdur çiftçilerin ziyaret heyetinde olan Bingöl Ziraat Odasında Uzman Tarım danışmanlığını yapan Ziraat Mühendisi Erdoğan Yener,  Ziraat Odası kapsamında ildeki tarımsal faaliyetlerin başında hububat geldiğini belirterek, şunları söyledi:

“Bingöl merkezde toplam olarak 500 hektar tarımsal alan mevcut. Bunun yaklaşık olarak 300 hektarında tarımsal faaliyet sürdürülmekte. Bunun en büyük payını buğday üretimi almaktadır. İlimizin son 3 yılında üretim sonuçlarına baktığımızda, TMO’ya verilen buğdayın yıl rekoltesi; 2015 yılında bin 400 ton, 2016 yılında 700 ton ve 2017 yılında ise maalesef bu yıl yaşadığımız bir afetten dolayı sadece 34 ton bir satış yapıldı. Genel olarak piyasaya satılan buğday dâhil olmak üzere 250 ton bir buğday üretimi olduğu anlaşılıyor. Bu da çok düşük bir rakam. Bu düşüklüğün sebebini çiftçilerin bilinçsiz olarak geçen yıldan kalmış tohumu kullanmasıdır.”

“Devlettin çiftçinin yanında olup çeşitli desteklemelerde bulunması gerekir”

İyi ve kaliteli bir verimin alınması için sertifikalı tohumların kullanılmasını danışmanlar olarak tavsiye ettiklerini ifade eden Yener, devlettin maddi anlamda çiftçinin yanında olup çeşitli desteklemelerde bulunması gerektiğini belirtti.

Çiftçilere yönelik yapılan çalışmalarda sertifikalı tohumun kullanılmasını teşvik etiklerini söyleyen Yener, "Devlettin yapmış olduğu doğrudan gelir desteklemelerinde buna yönlendirdiğini görüyoruz. Sertifikalı tohumların kullanılmasını tavsiye ediyoruz danışmanlar olarak. Danışmanlar olarak gittiğimiz her köyde çiftçilere yönelik bilgilendirmeler yapıyoruz. Amacımız ilimizdeki tarımsal faaliyetlerin geliştirilmesidir. Çiftçilere yönelik sadece eğitim ve yayım faaliyetleri olmuyor. Devlettin maddi anlamda çiftçinin yanında olup çeşitli desteklemelerde bulunması gerekir. Her ne kadar doğrudan gelir desteği ile sağlamaya çalışıyorsa da ilimiz tarımsal olarak çok alt seviyede olduğu için bir iki seferliğine de olsa çiftçinin yanında olması tohum gibi desteklerin sunması lazım ki bir seviyeye çıkabilsin.” ifadelerini kullandı.

Garip köyü Muhtarı Lütfi Karınçu da bu yıl hava şartları nedeniyle köylerinde çiftçilik yapanların zarar ettiğini belirterek, "Devletimizden çiftçilerimize buğday tohumunu vermesini istiyoruz.  Buğday çiftçisi bu yıl çok mağdur tohumları yok zor durumdalar. Ziraat Odası Başkanımız ve ekibi köy köy dolaşıp mağdur çiftçileri dinliyorlar kendilerine teşekkür ediyorum. ” diye konuştu.

İLKHA













İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bingöl Haberleri

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Emiroğlu, Bingöl'deki ulaşım sorununa dikkat çekti
Bingöl İLİM İRFAN Medresesi icazet ve mezuniyet programı düzenledi
Bingöl'de açık alanda kitap okuma etkinliği düzenlendi
​Bingöl’de İTTİHADUL ULEMA'nın yetiştirdiği talebeler icazetlerini aldı
Bingöl Devlet Hastanesinde "Organ Bağışı" standı açıldı