"Devletin çiftçilere duyarlı olması lazım"

Çiftçilerin bir sene boyunca emek sarf ettiği ürünün herhangi bir sebepten dolayı heba olmaması için devletten çiftçilere destek isteyen Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş, tarım sayesinde genelde ülke özelde ise bölgenin kalkındığına dikkat çekti.

BATMAN – Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş, mısır, buğday gibi hasatların bitme noktasına geldiği Batman’da ürünlerin bu yılki verimliliği hakkında İlke Haber Ajansı’na açıklamada bulundu.

 

“Çiftçi hep borçlu girmiş, borçlu çıkmıştır”

Türkiye genelinde 2014 yılında bir kuraklık dönemi yaşadıklarını belirten Batman Ticaret Borsası Başkanı Güneş, “Fakat buna rağmen bölgemiz ve özellikle ilimiz verimlilik konusunda diğer illere nazaran daha iyi görünüyor. Tahminim buğdayda sulu yerler 600-650 TL’ye kadar dönüm başı hasat elde edilmesini bekliyoruz. Mısırda da dönüm başına yine bin 400 ile bin 700 arasında kilog ürün elde edileceğini umuyorum. Diğer illere göre çiftçilerimiz bu sene daha şanslı görünüyor. Bu konuda çiftçi hep borçlu girmiş ve borçlu da çıkmıştır. Sürekli çiftçiler mağdur olmuştur. Yine de diğer illere göre daha şanslıdırlar.” dedi.

 

Bölgede yaşanan don olayı yüzünden bu sene bağ ve bahçelerdeki verimin yaklaşık yüzde 60 oranında düştüğünü belirten Güneş, yaşanan donun mısır ve buğdayı pek etkilemediğini ifade etti.

 

“En çok verim veren buğday ve mısırdır”

Bölgede en çok buğday ve mısırda verim yaşandığını dile getiren Güneş, “Bölgemizde en çok buğday ve mısırda verim oldu. Eskiden bölgemizde hep pamuk yetiştirilirdi. Pamuk son 7-8 yıldır gittikçe maliyetlerin yüksek olması ve ürünün fiyatı tam verilmemesi yüzünden pamuk bölgemizde yüzde 2 seviyesine düşmüştür. Yetkililerin bölgemizde pamuk bitmeden bir an önce pamuğa el atmalıdır. Çünkü pamuk ülkemiz için çok önemli bir üründür. İşletmelerimizin çoğu şuanda bu yüzden kapalı durumdadır. Çünkü pamuk yok. Diliyoruz pamuğa bir çare bulunsun.” Şeklinde devam etti.

 

“TMO alım yapmadı”

Ürünlerin az olmasından dolayı da piyasada bir canlılığın olduğunu vurgulayan Güneş şöyle devam etti: şunları kaydetti: “TMO alım yapmadı. Tüccar alıma sıcak baktığı için ürünlerin hemen hemen hepsi tüccara gidiyor. Tabi biz isterdik ki OFİS alım yapsın ve fiyat versin ki, çiftçilerimizin arasında bir rekabet oluşsun. OFİS alım yapsaydı tüccar daha iyi bir fiyat verirdi. Ürünleri almada şuan herhangi bir sıkıntı gözükmüyor.”

 

“Çiftçilerimiz desteklenmeli ve bilinçlendirilmelidir”

Daha fazla ürün ekilmesi için çiftçilere destek verilmesi gerektiğinin altını çizen Güneş son olarak, “Çiftçilerimiz desteklenmeli ve bilinçlendirilmelidir. Çiftçilerimizin çoğu tam iyi bir çiftçi değiller. Beklentimiz çiftçilerimize kurslar verilsin. Tohumculuktan, gübreden, sulamadan çiftçiler bilinçlendirilmelidir. Devletimizin çiftçilere daha duyarlı olmasını istiyoruz. Ülkemiz ve bölgemizin geçimi tarım üzerinedir. Bir dahaki dönemin çiftçilerimiz için iyi bir dönem olmasını şimdiden diliyorum.” İfadelerini kaydetti.  (M.Fatih Akgül-İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi