Devlet Su İşlerinden (DSİ) yapılan açıklamada, Diyarbakır ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artmasının bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynadığına dikkat çekildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde az yağış ve kuraklığın etkilerini en aza indirmek için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bölgemizde 2022 yılında ve geçmiş yıllarda yaşanan yağış azlığı sebebiyle gerçekleşen kuraklıktan ötürü Devegeçidi Barajı’nda tarımsal sulama ihtiyacını karşılayacak kadar su depolanamamıştı. Devegeçidi Barajı sulaması için ihtiyaç olan su, Dicle Barajı’ndan takviye amacı ile pompaj yöntemiyle aktarıldı.
Bölge halkının, tarımsal sulama ihtiyacını karşılayamayacağının Devlet Su İşlerine bildirilmesi üzerine hızlı bir reaksiyon alınıp Dicle barajından P2 pompa istasyonu ve anakanalı vasıtasıyla 20 milyon metreküp su takviyesi gerçekleştirildi. Vatandaşımızın tarımsal sulamada ihtiyacı olan su bu şekilde karşılandı.
Gerçekleşen su transferi ile 58 bin dekar alanda pamuk, mısır ve tütün gibi ürünlerin ekimi gerçekleşecek olup 2022 yılı fiyatlarıyla milli ekonomiye 348 Milyon TL fayda sağlanacak."