Dicle Üniversitesinde, Psikolojik ve Sosyal Danışma Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜPSAM) tarafından “Çocuk ve Travma Paneli” düzenlendi. Dicle Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen panele akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Panele konuşmacı olarak katılan Çocuk Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Serhat Nasıroğlu, ruh sağlığı açısından maruz kalınan savaş, şiddet, cinayetlerin ya da işkencenin psikiyatrik bozukluk riskini arttırdığını söyledi.
Mülteciliğin çok zorlayıcı bir yaşam olayı olduğunu belirterek, tüm yaşadıkları zorluklara ek olarak mültecilerin, onları misafir eden ülkelere yerleştiklerinde yeni inanç sistemlerine, değerlerine ve daha farklı zorlayıcı durumlara uyum sağlamak zorunda olduklarını vurgulayan Nasıroğlu, "Bu evrede mülteci, kapıların arkasından kapandığını bilir. Bu nedenle temel sorunlarından biri doğduğu ülkeye, aile ve arkadaşlarına yönelik bağlarının yeniden tanımlanması olmaya başlar." diye belirtti.
Nasıroğlu, “Mülteci çocuklar, eski ve yeni kültürler arasında iki arada bir derede kalırlar. Yeni aile rolleri ve süreçleri ise yeniden yerleşimi zorlaştırmaktadır. Yeni yerleşim yerinde uyum sağlamada ise ideolojik bağlılık veya gelinen kültürden bilinen bağlantılar ve tanıdıklar yardımcı rol üstlenmektedir. Bu bağlamda eğitimin tek başına çok önemli bir koruyucu faktör olduğu bilinmektedir.” dedi.
Dicle Üniversitesi Psikolojik ve Sosyal Danışma Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜPSAM) Müdürü Klinik Psikolog Yrd. Doç. Dr. Özlem Tolan ise Psikolojik ve Sosyal Danışma Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde psikoloji ile ilgili konularda panel, seminer ve sempozyum türü etkinliklerin daha sıklıkla düzenleneceğini belirti.
Tolan, çocukluk döneminin çok özel ve önemli bir gelişimsel dönem olduğunu belirterek, travmanın ne olduğu, insan ve doğa kaynaklı travmalar, travmanın çocuk ruh sağlığı üzerindeki etkilerine değindi. Çocukluk dönemi ihmal ve istismar kavramları, cinsel istismarın çocuklar üzerindeki etkileri ve istismarla ilgili önleme ve koruma çalışmaları bağlamında bilgiler verdi.
Panel, soru cevap kısmıyla sonlandı.
İLKHA