Dijital ekrana sürekli bakmanın zararları nelerdir?

Dijital ekrandan yayılan zararlı ışınlar ve sürekli odaklanmak zorunda kalınmasını değerlendiren uzmanlar dijital ekran başında kalma süresinin ne kadar olması gerektiğini açıkladı.

Göz Doktoru Uzman Operatör Mehmet Dağlı, dijital ekrana sürekli bakmanın yan etkilerini, ekran başındaki duruş pozisyonunu ve çocuklarda göz tembelliği üzerine konuştu.

“40 dakika da bir 15 dakika ara vermemiz ve günde dört ile altı saatten fazla bakmamamız gerekir”

Dijital ekrana sürekli bakmanın yan etkilerinden bahseden Dağlı, “Dijital ekrandan gelen zararlı ışınlar ve sürekli odaklanmak zorunda kalındığı için akomodasyon dediğimiz bir olayla göz, kaşlar ve ensede ağrılar olabilir. Bunları önlemek için ekrandan gelen zararlı ışınları engelleyen mavi kaplamalı camlar kullanılarak bu etkiler ekarte edilebilir. Akomodasyon sorunu ise gözün sürekli ekrana bakma esnasında göz merceği kasılarak yakını görmemizi sağlar. Bunun sürekli kasılması göz, kaş ve ensede ağrılara neden olabilir. Bu nedenle 40 dakika da bir 15 dakika ara vermemiz ve günde dört ile altı saatten fazla bakmamamız gerekir.” ifadelerini kullandı


Dijital ekran karşısında kişinin pozisyonuna değinen Dağlı, “Dijital ekrana bakarken klavye kullanılıyorsa yüksekliği, mesafesi ve baş pozisyonu çok önemlidir. En önemlisi sürekli akomodasyon olması sonucunda oluşabilecek baş ve göz ağrılarıdır. Günümüzde küçük yaşlardan itibaren telefonlara, tabletlere ve bilgisayarlara bakılması sonucu akomodasyon ve miyopi insidansının arttığını görüyoruz ve miyopinin de ilerlemesinin daha hızlandığını tespit edebiliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Gözün sarı noktadaki görme yeteneğini engelleyen bir durum var ise tespit edilip ekarte edilmesi lazımdır”


Çocuklarda göz tembelliği üzerine konuşan Dağlı, “Çocuklarda görme, uzaktan gelen ışınlar, kornea ve lens ile birlikte odaklanarak sarı noktaya düşer. Sarı noktadaki hücreler yedi yaşına kadar görmeyi öğrenirler. Yani doğuştan görme yeteneği çok gelişmiş değildir. Eğer sarı noktadaki hücreler, yedi yaşına kadar görme yeteneği iyi gelişmezse o yaştan sonra artık çok fazla gelişmez. Bunun için sarı noktaya gelen net görüntünün tespit edilmesi gerekir. Gözün sarı noktadaki görme yeteneğini engelleyen bir durum var ise tespit edilip ekarte edilmesi lazımdır. Bunun için de mutlaka çocuklarımızın en geç bir veya iki yaşlarında muayene edilmesi gerekir. O yaştan sonra görme yeteneği gelişmediği için ambiyopi gelişiyor ve bunun tedavisi çok zor oluyor.” sözlerini kullandı. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!
Obezite çocuklarda hipertansiyon riskini artırıyor!
Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!
Dr. Ceylan: Doğru zaman, doz ve süreyle antibiyotik kullanımı gerekmektedir