DİKA’dan yatırımcıya çağrı: Gelin görün kazanın

Türkiye’de tekstil sektöründeki öncü firmalarından biri, 6. Bölge teşvikinden yararlanarak Mardin’de 3 bin kişinin istihdam edileceği tekstil fabrikası kuracak.

Mardin’de kurulacak tekstil fabrikasının faaliyete geçmesi ile hem 3 bin kişiye istihdam imkânı sağlanacak hem de tekstil alanında bölgesel kalkınma ve ekonomik hareketlilik yaşanacak. Yatırım için çağrıda bulunan DİKA Genel Sekreteri Altındağ, “Gelin görün ve kazanın” dedi.

Dicle Kalkınma Ajansının destekleri ve sağlanan teşvik olanağı ile 47 milyon 450 bin lira yatırımla Savur ilçesinde açılacak tekstil fabrikası için çalışmalara başlandı.

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, İLKHA muhabirlerine, göçün önlenmesi ve işsizliğin azalması için bu gibi yatırımların önemli katkılar sunacağını söyledi.

“Teşvikler yatırımcıların ilgisini çekiyor”

Devletin ve hükümetin bölgeye teşviklerinin yatırımcıların ilgisini çektiğine dikkat çeken Altındağ, “Ajans olarak bizim görevimiz; hem yerli hem yabancı sermayenin buraya gelmesi için çeşitli hamleler yapmak, zemini hazırlamaktır. Son dönemde burada bir çağrı merkezi açıldı ve çok farklı bir hava estirdi. Çağrı merkezi, Mardin’e gelen ilk yabancı yatırımıydı. Bu açıdan bizim çok önemliydi. 6. bölge teşvikinin imkânlarını atlatmak için bölgemizde ve yurdun çeşitli yerlerinde toplantılar yaptık, burada yatırımın pozitif ayrıcalıklarını anlattık. 6. bölge teşvikinde makinede indirim var, yurt dışından makine getirecekseniz KDV indirimi var, işverene büyük oranda stopaj vergisi desteği var, enerji desteği var.” dedi.

“İşsizlik ve göçün önlenmesine büyük katkılar sunacak”

Yatırımları dezavantajlı ilçelere yönlendirerek ilk etapta ilçelerin, ardından illerin kalkınmasını sağlayacaklarını ve bu şekilde bölgeler arası gelişmişlik farklılığı düzeyini minimize etmeyi arzuladıklarını kaydeden Altındağ, sözlerine şöyle devam etti:

“Savur’da bahsedilen tekstil çok önemli, çünkü iki bileşeni var. Genç nüfus ve göç önemli bir sorundu. Hem işsizliğin önlenmesi noktasında hem de göçün önlenmesi noktasında hamlelerimiz olması gerekiyordu. Burada tekstil fabrikasının kurulmasını ve dezavantajlı bir ilçede kurulmasını çok arzuluyorduk. Elbette diğer büyük ilçelerimiz de çok önemli ama Savur, Ömerli, Yeşilli, Dargeçit, Mazıdağı gibi ilçeler dezavantajlı ilçelerimizdendir. Dolayısıyla buralara yapacağımız yatırımlarla aradaki makası biraz daha kapatıp, vatandaşlarımız Savur’da kalsın istiyoruz. Baktığınız zaman, büyük tekstil fabrikalarında, bu illerimizden göç eden insanlarımızın, gençlerimizin, kadınlarımızın çalıştığını görüyoruz. Biz diyoruz ki; hem kendi evinde çalışsın hem burada kalsın. Türkiye’nin hazır giyim sektöründe ilk ona giren bir firmayı takibe aldık ve buraya davet ettik. İlk etapta 500 ile başlayıp 3 bine çıkacak bir istihdam alanı oluştu. Süreci başlattık, yaklaşık 48 milyonluk bir teşvik belgesi aldık. Şu an da arazinin hafriyatına başlandı, fabrika yapımı hızla sürüyor. Gerçekten bu tür yatırımlar hem ilimizin hem bölgemizin hem de bölgeler arasında rekabetin iyi bir noktaya gelmesini sağlıyor. Aynı zamanda diğer yatırımcılara da örnek oluyor.”

“Gençlerimiz madde bağımlığına bulaşmadan iş sahibi olacak”

Kalkınmayı ve gelişmişliği yerelden başlattıklarına dikkat çeken Altındağ, “Mardin'de, Siirt’te, Şırnak'ta ve Batman'da yatırım yapmak, yatırımcı için büyük bir şans. Hem onlar kazanacak hem bölgemiz kazanacak. Sadece ulusal değil, uluslararası çapta da yabancı sermayenin buraya gelmesini istiyoruz. Bugün Savur’da, inşallah yarın Şırnak’ta, Siirt’te Batman’da da bunu yapacağız. Bu şekilde işsizlik ortadan kalkacak, göçün önüne geçilmiş olacak. Hem kadınlarımız kendi işini yapacak hem para kazanacak. Gençlerimiz de teröre, madde bağımlığına bulaşmadan iş sahibi olacaklar.” diye konuştu. 

Yatırımcılara çağrı: Gelin, görün, kazanın

Yatırımcılara çağrıda bulunan Altındağ, “Hükümetimizin özellikle bu dönemde yapmış olduğu bu teşviklerden tüm ciddi yatırımcılarımızın faydalanmasını istiyoruz. Sizlerin vasıtasıyla da bu çağrıda bulunuyoruz; Gelsinler, hem onlar kazanacak, hem bölgemiz kazanacak, hem gerçekten de doğu ve batı arasında pozitif ayrımcılığın nasıl olduğunu birebir görecekler.” dedi.

Altındağ sözlerini şöyle bitirdi: “Ekonomi Bakanlığının teşvik bölgelerine bizler birebir hem açma hem kapatmalarında akredite olduk. Ajansın yönlendirmesiyle son bir buçuk yılda yaklaşık 120’ye yakın teşvik belgesi verildi. Şu ana kadar 10 binin üzerinde insanın bu işlerde çalıştığını biliyoruz. İlçelerin ve illerin dağılımında sadece Mardin için söylüyorum; ilin dağılımında da çok önemli bir sektörel dağılım var. Örneğin; hizmet alımından madenciliğe, elektrikten tüm unsurlara kadar desteklemiş. Dolayısıyla burada yaklaşık bir katrilyona yakın bir destek sunulmuş. Sadece Mardin özelinde bu çok büyük bir rakamdır. Biz diyoruz ki; bu alanda gerçek yatırımcı gelsin yatırımını yapsın, hem bizler kazanalım, hem bölgemiz kazansın, hem yeni yeni tecrübeler edinelim. Bölgemiz adına bu kazanımları istiyoruz.”

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Mardin Haberleri

Mardin Umut Kervanı 100 aileye gıda yardımında bulundu
Hareket halindeki tır alev aldı
TBMM Başkanı Mustafa Şentop Mardin'de etkinliklere katıldı
HÜDA PAR Mardin'deki elektrik sorunlarını araştırmak için komisyon kurdu
Kızıltepe Umut Kervanından yetim ve muhtaçlar yararına kermes