Bingöl Belediyesinin organize ettiği "Zazaca İçin Söyle" projesinin gala gecesinde konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Diller, insanların icat ettiği şeyler değildir. Bunlar tabi şeylerdir ve Cenab-ı Allah’ın ayetleridir. Biz böyle inanıyoruz, bütün diller Cenab-ı Allah’ın ayetleridir." dedi.
Bingöl Belediyesi tarafından düzenlenen ve Milli Eğitim Müdürlüğünce desteklenen "Zazaca İçin Söyle" projesinin gala gecesine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz’ın yanısıra Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Üniversitesi Rektörü İbrahim Çapak, Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin ve vatandaşlar katıldı.
"Zazaca UNESCO kapsamında yok olma riskiyle karşı karşıya olan dillerden biri"
"Zazaca İçin Söyle" projesinin çok önemli bir çalışma olduğunu, sadece Zazaca’yı değil bu coğrafyanın kültürünü güzelliklerini yansıtan bir çalışma olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bu bir ilk olur inşallah, bir son olmaz. Diller, insanların icat ettiği şeyler değildir. Birisi oturup bir yerde bunları üretip insanlara pazarlamıyor. Bunlar tabi şeylerdir ve Cenab-ı Allah’ın ayetleridir. Bütün diller Cenab-ı Allah’ın ayetleridir. Nasıl ki insanları farklı farklı yaratmışsa, dilleri de farklı farklı yaratmış. Ama bütün diller birbirinin kardeşidir. Birbirleriyle kavga eden gerçeklikler değil, birbirlerini tamamlayan zenginleştiren unsurlardır. Nasıl ki yeryüzünde varlıkların türleri yok olduğunda endişe duyuyorsak ve bunları korumak gerektiğine inanıyorsak, diller için de aynı şey geçerlidir. Cenab-ı Allah’ın yarattığı bu zenginliğin yok olmasına, ortadan kalmasına bizim gönlümüzün razı olmaması lazım. İnşallah böyle bir şey de olmayacak. Zazaca UNESCO kapsamında yok olma riskiyle karşı karşıya olan dillerden biri ama bu akşam burada yapılan konuşmalarda gösteriyor ki Cenab-ı Allah’ın bu güzelliği kıyamete kadar yok olmayacaktır." ifadelerini kullandı.
Dillerin insanlığın mirası olduğunu söyleyen Yılmaz, "Sadece onu konuşanların varlığı değildir. Bütün insanlığın varlığıdır. Bütün diller için bu böyledir. Türkçe de Arapça da Kürtçe de Zazaca da bütün diller, bütün insanlığın dilidir ve bunları korumak bütün insanların görevidir, Hangi dil olursa olsun. Bir önceliklendirme yapacaksak herkesten önce ana dili olarak, o dili konuşanların o dile sahip olanların fikrini almalıyız. Dolayısıyla Zazaca’yı inşallah hep birlikte koruyacağız. Etnik yapımız ne olursa olsun görüşümüz ne olursa olsun bu konuyu siyasi bir mesele olarak görmemeliyiz." diye belirtti.
"Kimlik siyaseti yapmamalıyız, ama bütün kimliklere saygı göstermeliyiz"
"Kimlik siyaseti yapmamalıyız, ama bütün kimliklere saygı göstermeliyiz." diyen Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: Geçmişte maalesef ülkemizin tarihinde de yasakların olduğu dönemler yaşandı. İnsanların inanç hürriyeti anlamında yasaklarla karşı karşıya olduğu dönemler yaşandığı gibi kendi dillerini rahatça kullanma, bunu geliştirme, öğrenme konusunda çeşitli yasaklarla karşılaştığımız dönemler oldu. 15 Temmuzda bu ülkenin demokrasisine bu ülkenin birliğine beraberliğine sahip çıkanlar, aynı zamanda Zazacaya da sahip çıktılar, aynı zamanda başörtüsüne de sahip çıktılar, diğer bütün özgürlüklerimize de sahip çıktılar. Allah hepsinden razı olsun."
Programda konuşan Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger ise "Bu salona bakınca ben Zazaca’nın yok olacağına inanmıyorum. Zazaca, sizler sahiplendikçe ölmeyecek. Biz dilimizden bir kelime kaybolmasından razı değiliz. Kelimelerin anlamını kaybediyoruz. Dolayısıyla dilimizden bir kelime kaybolmasına gönlümüzün razı olmadığı bu coğrafyanın bu diller bahçesinin bir çiçeği olan Zazaca’nın solmasına asla gönlümüz razı olmaz. Dil zenginliktir, insanlara çok şey katar. Dolayısıyla sizin ana diliniz Zazaca ananızın ak sütü gibi size helaldir. Zazaca’nın kaybolmasını bizde istemeyiz. Bunu çocuklarınıza öğretmenizde bir sakınca yok, öğretmek lazım." dedi.
"Zazaca biraz varlık ve yokluk sürecini yaşıyor"
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak da "Doğrusu Zazaca’yı önemsiyoruz, yıllar önce Zazacayla ilgili bir şey yapabilir miyiz diye çabalarken bir sözcük bulmuştum; arkasından epey bir arayış içerisine girdik. Medreseler meşhurdu buralarda alimlerimiz ne Arapça ne Zazaca ne de başka bir dilde yazı yazmamışlardı, bu tabi bölgemiz açısından doğrusunu söylemek gerekirse bir eksiklikti. İlim, güçlü ilim yazıya dökülmeyince uçuyor. Zazaca biraz varlık ve yokluk sürecini yaşıyor. Biz üniversite olarak, çaba sarf ediyoruz. Şu an 400’e yakın öğrencimiz var. Bunların 300’ü lisans 50 civarında yüksek lisans, 50 civarında da doktora yapan öğrencilerimiz var. İnşallah bunlarla birlikte Zazaca çok kalıcı hale gelir." ifadelerini kullandı.
Bingöl Belediyesi tarafından düzenlenen ve Milli Eğitim Müdürlüğünce desteklenen "Zazaca İçin Söyle" projesinin gala gecesinde organizatör iki kurum olarak, Bingöl Belediye başkanı Yücel Barakazi ile İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin programda konuşmalarını Zazaca yaparak, "Zazaca İçin Söyle" projesi hakkında bilgi verdiler. (Nihat Kanat-İLKHA)