Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanlığınca başlatılan "Din eğitimi projesi" kapsamında Gaziantep’te din görevlileri ile Kur’an kursu öğreticilerine, görme engelli vatandaşlar için tasarlanmış Braille alfabesi eğitimi veriliyor.
Bedensel, zihinsel, görme ve işitme engellilerin ibadet ihtiyacına cevap verebilmek amacıyla başlatılan proje hakkında İLKHA’ya bilgi veren İl Müftü Yardımcısı Mehmet Yaman, eğitimlerini tamamlayan din görevlilerinin kentteki görme engellilere Braille alfabesi ile Kur’an eğitimi vereceğini söyledi.
Görme engelliler için Braille alfabesi ile Elif-Ba ve Kur’an hazırladıklarını belirten Yaman, Kur’an kursu öğreticilerine yönelik çalışmaların kesintisiz devam ettiğini ve bu kapsamda özellikle engelli bireylerin dini eğitimleri alabilmeleri için bir çaba gösterdiklerini belirtti.
Görme ve işitme engellilerin dini eğitim verimliliğinin sağlanması amacıyla çalışmaların devam ettiğini belirten Yaman, "Daha önce işitme engellilere yönelik işaret dili eğitimi verebilmek için din görevlileri ile Kur’an kursu öğreticilerimize kurs açtık. Bu kursumuz halen devam ediyor. Yeni çalışmamızda ise görme engelli vatandaşlarımıza yönelik Braille alfabesi eğitimi verilecek. Hocalarımız Braille alfabesi konusunda eğitim alacaklar. Eğitimlerini tamamlayan hocalarımız cami ve Kur’an kurslarında görme engelli kardeşlerimize Braille alfabesi ile Kur’an eğitimi verecek." dedi.
Peygamber efendimizin engelli vatandaşlara çok önem verdiğini belirten Yaman, "Efendimiz, görme engelli sahabi Abdullah b. Ümmü Mektûm’u her gördüğünde ona, "Rabbimin beni kendisi sebebiyle azarladığı kişi" der onunla ilgilenirdi. Sadece bu değil. Peygamber efendimiz bütün engellilere önem verirdi. Diyanet İşleri Başkanlığımız da son yıllarda engelli bireylerin dini eğitimlerini alabilmeleri için çeşitli projeler de üreterek görme engelli bu kardeşlerimizin daha fazla ihmal edilmemesi için bu tür çalışmaların bir an önce başlaması noktasında İl Müftümüzün de çalışmaları ile bizlerde çalışmaları hızlandırdık." ifadelerini kullandı.
Kursun bitiminde katılım belgesi almaya hak kazananların camilerde ve görev yaptıkları kurslarda görme engellilere dini eğitim ve öğretim faaliyetine başlayabileceklerini belirten Yaman, şunları kaydetti:
"İnşallah kursumuz sona erdiğinde Braille alfabesi eğitimi alan hocalarımıza sertifika vereceğiz. Şu an çalışmalarımız çok güzel gidiyor. İnşallah hızlı bir şekilde bu programları ve dersleri tamamlayarak mahallelerde ve camilerimizde görme engelli olan kardeşlerimize din hizmeti sunmak istiyoruz. Bu konuda büyük bir gayret içerisindeyiz. Engelli dahi olsa namazını kılmayı bilmeyen, Kur’an-ı Kerim okumayı bilmeyen, Peygamber Efendimiz’in güzel ahlakı ile donanmayan kimse kalmayıncaya kadar biz çaba göstereceğiz."
Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen "Atabeg ve Bilge Hatun" projesi ile ilgili de bilgi veren Yaman, "İl Müftümüz, Türk İslam devletlerinde ve Selçuklularda uygulanan atabeylik sisteminden esinlenerek imam hatip liselerindeki öğrencilerimize mesleki uygulama alanı olarak atabeg projesini hazırladı. Atabeg projesi; imam hatiplerimizi atabek gibi görmek ve onlara birer yetiştirici gözüyle bakmak. İmam hatip öğrencilerini ise birer şehzade gibi görerek imam hatipteki öğrencilerimizi camilerimizle, ve camilerimizdeki imam kardeşlerimizle buluşturarak alan oluşturmak. Atabeg projesi kapsamında okullara gidiyoruz. Öğrencilerle tanışıyoruz. Sonra da öğrencilere evlerine yakın olan camileri tercih etmelerini söylüyoruz. Tercih ettikten sonra çocuk okul dışındaki zamanında mahallesindeki camiye gelerek okuldaki meslek derslerini birde camilerdeki atabeg konumundaki imam efendiden, yüzünden Kur’an’ı kerim okumayı geliştirmeye yönelik birebir ders alma, tatbikat yapma ve uygulama alanı kendisine vermiş oluyoruz." şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)