Dindar esnaf demek, sabah namazını cemaatle kıldıktan sonra günün bereketinin erken yola çıkmakta olduğu bilinci ile erkenden işyerinin yolunu tutmak ve işyerini besmele ile açmaktır.
Dindar esnaf demek, sabah işyerini açarken, komşulara selam verip hayırlı işler dilemektir. Günün uygun vakitlerinde, işinin de müsaitliğine göre, komşusu olan esnafları ziyaret etmek, onlarla hemhal olmak, samimiyet kurmaktır. Arkadaş olup, dost olup sohbet etmektir.
Dindar esnaf demek, komşunun müşteri yoğunluğuna sevinmek, ‘neden onun işi oluyor da bende iş olmuyor?’ gibi bir düşünceye kapılmamak ve kazancına karşı haset etmemektir.
Dindar esnaf demek, bin bir türlü sıkıntı içinde olunsa bile her şeye rağmen gelen her müşteriye karşı güler yüzle davranmak, ilgi ve saygı göstermek, ikramda bulunmaktır. Gelen müşteri birçok şeyin fiyatını sorduğu halde hiç bir şey almadan giden müşteriye sitem etmemek ve nezaketle uğurlamaktır.
Dindar esnaf demek, davetçi olduğunun bilinciyle hareket etmek, herkese karşı olgunluk ve şahsiyetini korumak ve yüzünden gülümsemeyi eksik etmemektir. Kendisi bal sattığı halde yüzü sirke satanlardan olmamaktır.
Dindar esnaf demek, doğru ölçü, doğru terazi demektir. Kendisine tarttığında ağır, müşteriye sattığında ise hafif tartan mutaffifinlerden olmamaktır. Mevla’nın mutaffifinler hakkındaki: “Eksik ölçüp tartanların vay haline ki onlar, insanlardan ölçerek aldıklarında noksansız alırlar. Kendileri onlara ölçtüklerinde veya tarttıklarında eksiltirler.” (Mutaffifin 1-3) hükmünü akıldan çıkarmamaktır.
Dindar esnaf demek, temizlik, hijyen ve kalite demektir. Temizliğin imanın yarısı olduğu bilinciyle hareket etmektir.
Dindar esnaf demek, hiç bir şekilde müşteriye kızmamak, somurtmamak, o an için müşterisinin misafiri olduğunu bilmek ve misafirine ikram etmenin Allah’a ve ahiret gününe inancın bir işareti olduğu bilinciyle hareket etmektir.
Dindar esnaf demek, güven demektir. Yapılacak iş hususunda ve yapılacak ödeme hususunda sözünde durmaktır. Sözünde durmanın müminlerin vasıflarından, sözünde durmamanın ise münafığın vasıflarından olduğu bilinciyle hareket etmektir. Bu sebeple münafıkların vasıflarından şiddetle kaçınmaktır.
Dindar esnaf demek, helal ürün, helal kazanç, helal satış demektir. Haram ve şüpheliden kaçınmaktır. İki kuruş fazla kazanacağım diye çoluk çocuğuna haram lokma ile dönmemektir.
Dindar esnaf demek, tasadduk ve infak demektir. Kapısına gelen her bir fakire gücü nispetince yardımda bulunmaktır. Verecek bir şey olmadığında, güzel bir sözle uğurlamaktır. “Git Allah versin”, “Allah’ın doyurmadığını ben mi doyuracağım” gibi cahile yakışan ve mümine yakışmayan sözlerden kaçınmaktır.
Dindar esnaf demek, namaz demektir. İş yoğunluğundan namazını kaçırmamak ve vaktin son anlarına bırakmamaktır. Ezan okunduğunda camiye koşmaktır. Namazı camide cemaatle kılmaktır. Camide geçireceği vaktin karşılığının Mevla tarafından fazlasıyla ödeneceğini bilmektir. O saatlerdeki bereketin Allah’tan geleceğini bilmektir. Cuma namazlarına vaktinde gitmek ve o saatlerinde işyerini açık tutmamaktır.
Dindar esnaf demek, hırstan kaçınmaktır. Daha fazla kazanacağım diye meslektaşlarını ezmemektir. Onlara karşı kin beslememek, haset etmemek ve aleyhlerinde konuşmamaktır. “Hep bana hep bana” deyip arkadaşını unutmamaktır. Rızkı verenin Allah olduğu bilinciyle ekmeğini paylaşmaktır.
Dindar esnaf demek, zekât demektir. Yapılan infaklarla beraber zekâtını kuruşuna kadar hesaplayıp hak edilen yerlere ulaştırmaktır.
Dindar esnaf demek, sabır demektir. Sabrın imanın yarsı olduğunu, bulduğunda şükretmek, olmadığında sabretmek olduğunu bilmektir.
Dindar esnaf demek, işlerin kırıklığına isyan etmemek, olana şükretmek ve kanaatkâr olmaktır. Gönlü doymayanın gözlerinin de doyamayacağını bilmektir.
Dindar esnaf demek, işçiye teri kurumadan hakkını vermektir. İşçiyi tüm sosyal haklarından faydalandırmak, hor görmemek, kardeş bilmektir. İşçiye yediğinden yedirmek, içtiğinden içirmek, giydiğinden giydirmeye çalışmaktır.
Dindar esnaf olmak birer esnaf olan Hz. Muhammed (s.a.v.), Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Talha, Hz. Abdurrahman bin. Avf (radiyallahu anhum)’un izinde yürümektir.
Dindar esnaf olmak temennisi ile Allah’a emanet olun.