TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken'in hazırlayıp sunduğu "Neler Oluyor?" programının bu haftaki konuğu Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ydu.
TRT Haber'de, Böken'in sorularını yanıtlayan Müezzinoğlu, 18 yaşına kadar olan çocukları ağız ve diş sağlığı konusunda Koruyucu Sağlık Hizmeti kapsamına almayı düşündüklerini ve 18 yaşından büyüklerin de katılım payı ile muayene olabileceklerini söyledi.
Bakan Müezzinoğlu'nun bazı sorulara verdiği cevaplar özetle şöyle:
Performansa dayalı sistemi doğru buluyor musunuz? Performansın sağlık hizmetinde çok önemli bir rolü olduğunu düşünüyorum. Ancak bu sistemin gözden geçirilmesi gerekiyor, bazı düzenlemelerle maaş- performans dengesini maaş artı performans üzerine kaydırmayı düşünüyoruz.
Performans sistemi üniversite hastanelerinde nasıl hayata geçirilebilir? Tıp eğitimi üzerinde önemle durduğumuz bir konu. Üniversite hocalarının performanslarını değerlendirirken, hem sağlık hem de eğitim alanlarında performans dinamiklerini birlikte göz önünde bulunduracağız. Hocalarımız kendi kurumlarıyla birlikte büyümeli. Normal mesaiden sonra da kurumlarında ilave ücret karşılığı hizmete devam etsinler ki bizim üniversitelerimiz de marka olabilsin.
Hekim açığı var mı? 20 bin uzman hekim, 10 bin pratisyen hekim, 50 bin hemşire açığımız var. Bizi hükümet olarak önümüzdeki dönemde en çok zorlayacak konu hekim açığıdır. Tıbbi imkan sorunumuz yok ancak yetişmiş insan bulmakta zorlanıyoruz. Elimizdeki sağlık çalışanlarımızı daha verimli kullanmak durumundayız.
Özel hastanelerin aldığı ek ücretler yeterli mi? Hastalardan bu yönde şikayetler geliyor. Bugün Bakanlar Kurulu’nda da değerlendirdik. Konuyla ilgili düzenlemelerimiz olacak. Bakanlık olarak bu oranları yükseltmeyi düşünüyoruz. Her kurumun uygulayacağı ek ücretleri kamuoyuna deklare etmesini isteyeceğiz. Fatura dökümünü vatandaşa verecek. Oranlar konusunda, üst limiti belirleyerek serbest bırakmayı düşünüyoruz. Yalnız kurum şu birimde şu oranlarda ek ücret alırım bilgisini verecek. Buna göre de cezai müeyyidelerini belirleyeceğiz. SGK ile sözleşme feshine kadar gidecek.
Sağlık çalışanına şiddetle ilgili ne gibi çalışmalar yapılıyor? Sağlık çalışanlarını sevdiklerimizi emanet ettiğimiz kişiler olarak görmeli ve önemsemeliyiz. Bu konuyu güvenlik önlemleri ile çözmeyi çok arzu etmiyorum. Öncelikle kamuoyu bilinci oluşması gerekiyor. Hekimlerimizin hukuksal sorunlarına destek vermek de gündemimizde yer alacak.
Mecburi hizmet devam edecek mi? Mecburi hizmetin önümüzdeki birkaç yıl içerisinde kalkabileceğini zannetmiyorum. Her köşeye sağlık hizmetini götürmek zorundayız. Düzenleme çalışması yapmaya çalışacağız.
Eskiye nazaran daha fazla mı ilaç yazılıyor? Akıllı ilaç sistemi üzerinde çalışıyoruz. Lüzumsuz ilaç kullanımının önüne geçmeye çalışıyoruz. Hangi ilaç ne kadar, hangi sürede ne sıklıkta kullanılmalı bunu sisteme dökme çalışmalarımız var. Bu sistemle hangi hekimler hangi ilaçları yazıyor bunun da takibini yapmış olacağız.
Ağız ve diş sağlığı ile ilgili çalışmalarınız olacak mı? 18 yaşına kadar olan çocukları ağız ve diş sağlığı konusunda Koruyucu Sağlık Hizmeti kapsamına almayı düşünüyoruz. 18 yaşından büyükler de katılım payı ile muayene olabilecekler.