DİSKİ Genel Müdürlüğü tarafından isale hatları, kanallar, pompa istasyonları, arıtma tesisleri, enerji üretim ve temin merkezleri, kırsal mahallelerde açılan kuyular ile yatırım ve işletmelerinin yapıldığı tesisler ve bunun gibi yapılmış veya yapılması planlanan projelerin tanıtımı yapıldı.
Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen program, DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi'nin yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.
DİSKİ'nin genel çalışma alanlarının aktarıldığı açılış konuşmasından sonra katılımcılara hitapta bulunan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu, özellikle son bir yıl içerisinde Diyarbakır'da yapılan hizmetlere vurgu yaptı.
Son bir yıldır Diyarbakır'ın pozitif bir gündemi olduğunu hatırlatan Karaloğlu, "Diyarbakır; yatırımı, hizmeti, vizyonu, etkinlikleri, istihdamı, işi, aşı konuşuyor. Bunlara örnek vermek gerekirse surların dirilişinin yanı sıra lojistik merkezimizden organize sanayi bölgeleri ve çağrı merkezimize, Ashab-ı Kehf uyanış etkinliğinden Diyarbakır'ın fetih kutlamalarına, kırsalda bin 200 kilometre yol inşasından tramvay yatırımı ile yeni cadde, sokak ve kavşaklara; yeni içme suyu izale hattından arıtma tesislerine ve gençliğe yönelik hizmetlere kadar yüzlerce hizmetten bahsedebiliriz." dedi.
"Yaşadığımız çevre felaketleri su kullanım kültürümüzü düzenlemeyi mecbur kılıyor"
Her geçen gün artan su sorunları karşısında su kullanım kültürünün yeniden gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Karaloğlu, "Dünyanın 3'te 2'si su olduğu bize öğretilmiş fakat bu suyun içme ve kullanma niteliğine sahip su oranına baktığımızda yüzde 2 buçuktur. Bununda sadece yüzde 1 oranına ulaşabiliyoruz. Bu yıl çok ciddi bir kuraklıkla karşı karşıyayız. Yaşadığımız çevre felaketleri ve iklim değişiklikleri suyla olan ilişkilerimizi yeniden gözden geçirmemizi ve su kullanım kültürümüzü düzenlemeyi mecbur kılıyor." ifadelerini kullandı.
Tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanılan su sorununa da değinen Karaloğlu, "Bu yıl tarım ve hayvancılıkta çok ciddi sorun yaşıyoruz. Şu anda yaylalarda su bulamayan vatandaşlarımız sürülerini tekrar aşağı indirmeye başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğümüz Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığıyla birlikte kırsalda susuz kalan sürülere su götürebilmek için kırsala bırakılacak plastik depolara tankerlerle su taşınacak." şeklinde konuştu.
"130 milyon metreküp sudan 65 milyon metreküpü kaçak-kayıp"
Su sorununu kastederek bunların tümünün Yaratıcının insana bir ikazı olduğunu hatırlatan Karaloğlu, suyun sonsuz olmadığı ve kaynakların daha verimli kullanılması gerektiği konusunda yaşanılan sıkıntıların ciddi bir uyarı olduğuna dikkati çekti.
Konuşmasında DİSKİ'nin su arıtma alanındaki çalışmalarına da yer veren Karaloğlu, "Diski Genel Müdürlüğümüz şehir merkezinin içme ve kullanma suyunu Dicle Barajından sağlıyor. Yılda 130 milyon metreküp suyu Dicle Barajından alıyor, izale hattımıza götürerek şehre veriyoruz. Bu suyun sadece 65 milyon metreküpünü tahakkuka bağlayabiliyoruz. Gerisi kaçak-kayıp. Bu birilerinin tarla, bahçe, çim ve bostan sulamada kullanması anlamına geliyor. Birim fiyatı pahalı olan arıtılmış suyu bu alanlarda kullanıyorsak yazık ediyoruz." diye belirtti.
"Borç yapılandırma için son gün 31 Ağustos"
Karaloğlu, "Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanının talimatıyla Diyarbakır'daki su sıkıntısı ek programla DSİ yatırım kapsamına alınarak ihalesi yapıldı ve sözleşme imzalandı. Şu anda arıtma tesisine saniyede 3 metreküp su pompalarken kuracağımız yeni hatla beraber 6 metreküpe çıkacak. İnşallah 2050 yılına kadar Diyarbakır'ın içme suyu sorunu kökten çözülmüş olacak."
DİSKİ borç yapılandırma kampanyası konusunda borcu olanlara çağrıda bulunan Karaloğlu, "Salgın dolayısıyla geçen yıl birikmiş borçlara yönelik bir yapılandırma kampanyası yapmıştık. Bu sene de sadece su ve kanalizasyon değil; vergi, SSK ve diğer kamu borçları için yeni bir fırsat verildi. Şu anda kampanyamız başladı ve eylüle kalmadan 'gelin helalleşelim' diyoruz. Mevcutta ceza ve faizler dahil 102 milyon TL alacağımız var ve bu çok ciddi bir para. Faiz ve ceza silineceği gibi vatandaşlarımızdan borcunu isteyen peşin isteyen de 18 ay vadeli ödeyebilecek. Bunun için 31 Ağustos son gündür." dedi.
Program, Tutşi'nin yaptığı hazırlanan 21 projenin tanıtımı ile sona erdi.