Diyalize giren 60 bin kişinin 40 bini diyabet hastası

Diyabet hakkında bilgi veren uzmanlar, Türkiye’de diyalize giren 60 bin kişinin 40 bininin diyabet hastası olduğunu belirttiler.

Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Turan, “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu.

Türkiye’de diyalize giren 60 bin kişinin 40 bininin diyabet hastası olduğunu söyleyen Turan, bu hastalığın belirtilerine sahip olanların mutlaka bir hekime başvurması gerektiğini belirtti.

Diyabetin, kanda şeker hastalığı ile seyreden insülin eksikliğinden kaynaklandığına değinen Turan, “Vücudun birçok organını etkileyen diyabet, günümüzde bir halk sağlığı sorunu haline geldi. Diyabet yıllar içinde toplumlarda hızla arttı. 1980’lerde dünyada 100 milyon civarında diyabetli hasta varken şu an 400 milyonu geçmiştir. Tip 1 diyabet çocuklarda ve gençlerde görülür. Tip 2 diyabet ise erişkinlerde sıklıkla görülür. Diyabetlerin yüzde 90’ına yakını tip 2 diyabet oluşturur. Asıl problem tip 2’de insülin direnci var ancak dokularda etki edemiyor. Bu obezler, hiper tansiyon hastaları, kalp hastaları için risk faktörü oluşturur.” dedi.

Tip 2 diyabetlerde çeşitli tedavi seçeneklerinin olduğunu ifade eden Turan, sözlerine şöyle devam etti:

“Gelişmiş ülkelerde görülmesinin en büyük sebebi beslenme problemi, hareketsizlik gibi özelliklerdir. Hastalarımıza masa başında çok oturmamalarını, abur cubur yememelerini, karbonhidratlar ile çok fazla beslenilmemesi tavsiyesinde bulunuyor ve sigara içme gibi alışkanlıklardan men ediyoruz.”

“6 ayda bir göz muayenesi ve kan şekeri kontrolü yapılmalı”

Türkiye’de diyalize giren hasta sayısının 60 bini aştığını dile getiren Turan, “Böbrek yetmezliği, körlükler, bacak kesimleri, el kesimleri gibi durumların yüzde 50’den fazlası diyabetten kaynaklanır. Böbrek yetmezliğini ele alırsak, ülkemizde diyalize giren 60 bini aşkın hasta var, yüzde 40’ı diyabet ile ilgili hastalar. Dolayısıyla bütün etkilerinden korunmamız için şekerimizi çok iyi kontrol etmemiz, düzenli hekime görünmemiz gerekiyor. 6 ayda bir göz muayenesi ve kan şekeri kontrolü yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Turan, diyabet belirtilerine de değinerek, “Diyabetin belirtilerini özellikle tip 2 için söylüyorum şöyle sıralayabiliriz: Aşırı susama, sık idrara çıkma, aşırı yemek yeme, yemek yediği halde zayıflama, halsizlik, yorgunluk, müphem şikâyetler olabilir. Bu tür belirtileri olan hastalarımız mutlaka hastaneye başvurmaları ve kan şekerlerine baktırmaları gerekiyor.” şeklinde konuştu.

İLKHA



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?