Çınar ilçemize bağlı Karabudak (Sipyag) Mahallesi'nin Gözenek (Gürco) Mezrası mevkiinde demiryolu çalışmalarında kullanılan malzemelerin, hayvancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü meralardan temin edilmesi mahalle sakinlerinin tepkilerine neden oldu.
Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından ihaleye verilen 53.8 kilometrelik Diyarbakır-Mardin Mazıdağı Demiryolu Hattı yapım işini yüklenen Cengiz İnşaat, Gözenek Mezrasına ait merada kazı çalışmaları yürüterek dolguda kullanılacak malzeme ihtiyacını karşılıyor.
Kazı çalışmalarının hayvancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü meralarda yapılmasına tepki gösteren mezra sakinleri, hayvancılık faaliyetleri için kendilerine tahsis edilen arazilerin inşaat firması tarafından kazı çalışmaları neticesinde alanın daraldığını, kazı faaliyetleri kapsamında patlatılan dinamitlerin çevredeki yapılarda tahribatlara neden olduğunu iddia ettiler.
"Yetersiz olan meralarımızı elimizden alıyorlar"
Meraların amaçları dışında kullanılmasını uygun bulmadıklarını belirten Gözenek Mezrası sakinlerinden Abdulkadir Acir, "Burada geçecek olan tren yolu için Cengiz Holding'e ait iş makinaları meralarımızı işgal ediyor. 100 dönümlük arazinin devlet tarafından istimlak edildiğini belirtiyorlar. Bizim bildiğimiz köy meralarına kimsenin müdahale hakkı bulunmamaktadır." dedi.
Daha önce durumu ilgili makamlara bildirmelerine rağmen müspet bir yanıt alamadıklarını iddia eden Acir, "Kaymakamlık ve karakola dilekçe vermemize rağmen fayda etmedi. Çevre köylerle nice zamanlar meralardan dolayı sorun yaşıyoruz. Bunlarda meralarımızı elimizden alırsa işimiz gerçekten çok zor olacak." ifadelerini kullandı.
Buradaki kazı çalışmalarının tarımsal faaliyet alanını daralttığına dikkati çeken Acir, "Geçim kaynağımız hayvancılıktır, meralarımızda zaten yetersizdir. Açtıkları tren yolu zaten köyü ikiye bölmüş. Bu meralarımızı da bu şekilde kazarlarsa bize bir şey kalmaz. Kendi çalışma alanlarından malzemeleri çıkarmak yerine gelip bizim meralarımızı kazıyorlar. Bu durum karşısında mağdur ediliyoruz. Yetkililerin bu sorunuza bir çare bulmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.
"Kendi arazileri masraflıymış diye gelip meramızı kazıyorlar"
Şantiye alanında patlatılan dinamitlerin etkisiyle evlerinde çatlakların oluştuğunu söyleyen Nezir Acir, "Bizler hayvancılıkla uğraşıyoruz. Besicilikte yapmasak geçimimizi sağlayamayız. Kendi alanlarını bırakmış bizim meralarımızı kazıyorlar. Gerekçeleri de meramızın çalışma alanlarına yakın olmasıdır. Diğer araziyle arasındaki fark 500 metredir. Orası masraflıymış diye gelip meramızı kazıyorlar. Burada patlattıkları dinamitlerden dolayı tarlalarımız taşlarla dolmuş, evlerimizde çatlaklar oluşmuş. Bu sorunumuza bir çözüm bulunmasını istiyoruz." diye belirtti.
Hiçbir kurum veya yetkilinin sorunlarına çözüm bulmadığını söyleyen Metin Başdemir ise, "Bu mera sorunumuzdan dolayı kaymakamlık, karakol ve muhtarlığa başvurmamıza rağmen bir çözüm bulan olmadı. Holding yetkilileriyle irtibata geçip sorunumuzu söylediğimizde belgeleri olduğunu belirttiler. Bizler sorguladığımızda da böyle bir belgenin olmadığını öğrendik. Bize, 'biz devletiz, bize bir şey yapamazsınız' diyorlar. Şu ana kadar holdingin hiçbir yetkilisi de gelip bizi dinlemiş değil." dedi.
Konuya ilişkin Cengiz İnşaatın ilgili birim yetkilisi defalarca aranmasına rağmen iletişim kurulamadı.