Diyarbakır’da 400 rehber öğretmene bağımlılıkla mücadele sertifikası verildi

Diyarbakır’da 400 rehber öğretmen “Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı” kapsamında sertifika aldı.

Yeşilay Diyarbakır Şubesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğünün beraber yürüttüğü “Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı”  kapsamında eğitim gören 400 rehber öğretmene sertifikaları düzenlenen programla verildi.

Diyarbakır Büyükşehir Öğretmenevinde düzenlenen sertifika programına Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, ilçe milli eğitim müdürleri, Yeşilay Diyarbakır Şube Başkanı Yahya Öger ve öğretmenler katıldı.

Programın açılış konuşmasını Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ile İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan yaptı.

Bağımlılık ile mücadele ve toplumu bilinçlendirme adına verilecek eğitimlerin öneminde vurgu yapan Vali Aksoy, bağımlılıklarda en çok sıkıntı meydana getirenin uyuşturucu bağımlılığı olduğunu belirtti.

Bağımlılığa karşı mücadelenin önemine değinen Aksoy, “Bağımlılık önemli bir konu ve özellikle gençlerimizi tehdit eden en önemli unsurların başında geliyor. Bunlardan en sıkıntı yaratanı da uyuşturucu ile ilişkili olan bağımlılık. Özellikle uyuşturucu ile mücadele ve toplumu bilinçlendirme adına verilecek eğitim çok önemli. Zaman zaman eğitim veren kişilerin art niyetli olmamakla beraber kullanacağı ifadeler özendirici oluyor. Bu anlamda bu eğitimi almak, neyi nasıl anlatacağınızı bilmek çok önem taşıyor.” dedi.

Diyarbakır’da okul çağında olup okula devam etmeyen öğrencilerin olduğunu hatırlatan Aksoy, “Eğer okul çağında olup okula devam etmeyen bir öğrenci varsa burada biz görevimizi tam anlamıyla yapmış sayılmayız. Bu bakımdan büyük bir gayret göstermek zorundayız. Özellikle okula gelmeyen çocukların suça, uyuşturucuya, teröre bulaşma oranı çok yüksek. Bu bakımdan çocuklarımızı mutlaka okutmak durumundayız. Eğer okul çağını geçmişse açık okullarımız var, buraya göndereceğiz. Bu anlamda bütün arkadaşlarımızın özel gayret göstermeleriniz istirham ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan da insanlarda bozulan ahlaki değerlerin sonucunda bağımlılığın arttığına dikkat çekti.

Bağımlılık ve mücadele eğitim programı ile genç beyinleri köleleştirip yok eden her türlü bağımlılığı, başlamadan bitirmeyi önlemeyi hedeflediklerini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Aslan şöyle konuştu:

“İnsanlarda bozulan ahlaki değerlerin ve değişen değer ölçülerinin sonucu olarak bağımlılıklar hızla yayılmaktadır. Bu nedenle eğitimciler olarak son derece dikkatli olmalıyız. Maddiyatçı bir hayat anlayışı ile yetişen nesiller için zararlı alışkanlıklar ve bağımlılık bir el uzatma mesafesindedir. Çünkü oraya yaklaşmasını engelleyen, araya bariyer dizen, uçurumlar koyan doğrular ören hiçbir şey yoktur. Her şeyi araçsallaştıran, her şeyi maddeleştiren ve eşya gibi gören zihin dünyası her türlü zaafa ve her türlü kötü alışkanlığa kapıyı sonuna kadar açmış demektir. Öğretmenler olarak insanların kalplerini zihinlerini eğer boş bırakırsak gelir orayı her türlü alışkanlık ve bağımlılık işgal eder. Bugün eğer ayağımıza batan dikenler varsa bu dikenler bizim zamanımızda eğitemediklerimizdir. Onun için biz evlatlarımızın kafalarıyla birlikte kalplerini de beslemeliyiz, mutlu etmeliyiz. Sevgimizi veremediğimiz öğrencimize bilgimizi asla veremeyiz sloganı var. Daha doğumu öncesinde başlayarak her türlü aşamada çocuğa ihtiyacı olanları vermeliyiz. Aynı şekilde anlamaya düşünmeye başladığı andan itibaren de sevgiyle birlikte ihtiyaç olan manevi terbiyeyi de çocuğa öğretmeliyiz. Sadece fiziki ihtiyaçları karşılanan çocuk yolundan sapacaktır.”

Ardından kürsüye çıkan Yeşilay Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Seylan ise program kapsamında eğitim gören rehber öğretmenlerin bağımlılığa karşı mücadelede aktif olacağını belirtti.

Bağımlılıklarla mücadele konusundaki en büyük önleyici programlarının ‘Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı’ olduğunu söyleyen Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Seylan, bağımlılıkla mücadelede birçok kurum ve kuruluşla beraber çalıştıklarını söyledi.

Bağımlılıkların insanların var oluşundan beri olduğunu dile getiren Seylan, “Bağımlılıkların bir hedefi var: İnsanın iradesi, yani insanı insan yapan değer. İşte Yeşilay, 97 yıldır bu ülkenin insanının ve özellikle de gençlerini bağımlıklarla ilgili her türlü sıkıntıya düşmeden önce onlara ulaşma ve onları bağımlılıklar konusunda uyarma içerisinde. Yeşilay toplumumuzun iradesinin hür ve özgür olması için böyle bir çabanın içerisinde. 1920 yılında kurulan Yeşilay alkol, türün, uyuşturucu ve son dönemlerde kumar ve teknoloji bağımlılıkları gibi davranışsal bağımlılıklarla da mücadele ediyor. Bağımlılıklarla mücadelenin en önemli ayağı önleyici hizmetlerdir. Bu bütün dünyada kabul edilmiş bilimsel bir gerçeği vardır. 97 yıl boyunca Yeşilay bunu yaptı ama son yıllarda toplumumuzda maalesef bu illete duçar olmuş kardeşlerimizin de sıkıntıları Yeşilay’a milletimiz tarafından aksettirildiğinde biz bunu da kendimize bir görev akdettik ve yaptığımız tüzük değişikliği neticesinde artık Yeşilay rehabilitasyon konusunda da insanımıza hizmet eder hale geldi.” şeklinde konuştu.

Bağımlılıkla mücadelede dünyada en kapsamlı programın “Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı” olduğu dile getiren Seylan, “Bizim bağımlılıklarda mücadele konusundaki en büyük önleyici programımız ‘Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı’ adını verdiğimiz sizlerin de yakinen tanıdığı program. Burada biz birçok kuruluşla işbirliği yapıyoruz. En önemli işbirliğimiz Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız işbirliği. Çünkü bağımlılığın esas hedefi gençler ve bizim içinde gençlere ulaşmanın en kolay yolu öğretmenler üzerinden ulaşmayı hedefliyoruz. ‘Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı’ dünyadaki en kapsamlı ve en yaygın olan eğitim programı. Şu ana kadar 11 milyon öğrencimize ve 2 milyon velimize birebir ulaşmış durumdayız. İnşallah bundan sonra bugün sertifika alacak olan hocalarımızda bu iyilik yolcuğunun birer neferi olarak sahada yer alacak.” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından 400 rehber öğretmene ulaştırılmak üzere sertifikaları ilçe milli eğitim müdürlerine Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy tarafından verildi.

İLKHA













İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır Diyarbakır'da
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Diyarbakır'da vatandaşlarla buluştu
Diyarbakırlı girişimcilerden "Boykot Market" projesi
Bu bir cinayettir, intihardır demesinler!
Duruşmada fenalaşan Narin'in babası Arif Güran hastaneye kaldırıldı