Diyarbakır'da çiftçilere hibe destekli yem bitkileri tohumu veriliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi koordinasyonuyla hayvan yetiştiricilerine yüzde 75 hibe destekli yem bitkileri tohumu dağıtılacak.

Türkiye'de hayvancılığın çeşitli alanlarını barındıran ve üretimde ciddi rakamlara çıkılan önemli illerden biri olan Diyarbakır'da, hayvan yetiştiriciliğiyle uğraşan çiftçilere destek amaçlı yüzde 75 hibe destekli yem bitkileri tohumu dağıtımına başlanıldı.

Türkiye'de hayvancılığın yapıldığı önemli illerden birinin de Diyarbakır olduğuna vurgu yapan Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır'ın, Türkiye genelinde büyük baş hayvanda 3'üncü, küçük başta 4'üncü, ipek böcekçiliğinde 1'inci ve manda hayvancılığında 2'nci sırada yer aldığını ve Türkiye'de hayvancılık açısından Diyarbakır'ın en önemli illerden biri olduğunu belirtti.

Atalar, "Diyarbakır olarak 1 milyon 906 bin adet küçük baş hayvanımız, 575 bin büyük baş hayvanımız var. Yetiştirdiğimiz hayvanların beslenmesi için, 1 milyon 560 bin metre kare mera alanımız var. Mevcut hayvanlarımızın beslenmesi için gereken yemin yüzde 7'sini bu meralardan elde ediyoruz. Ciddi bir anlamda yem açığımız var. Hazine arazilerine ve daha birçok alanda yapılacak olan yem ekiciliğiyle bu açığımızı kapatmamız gerekiyor. Bunu teşvik amacıyla projeler üretiyoruz. Sayın valimizin talimatıyla büyük şehir belediyesi çok büyük bir kaynağı kırsal kalkınmaya ayırdı." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yem bitkileri tohumunun önemine vurgu yapan Atalar, "Bugün yaklaşık olarak 88 tona yakın yem bitkileri tohumu dağıtacağız. Hayvanların beslenmesinde bu pek önemlidir ama asıl besin kaynağı baklagiller dediğimiz yani hayvanın ihtiyaç duyduğu gıda yem bitkilerinden özellikle bakliyatta mevcuttur. Yem bitki tohumu hayvanın beslenmesinde çok ciddi bir katkıya ve öneme sahip.

Hayvanlar için önemli olan bu yem bitkimiz aynı zamanda kendisinden sonra yetiştirilecek olan artçı bitkininde çok daha verimli toprak bırakmaktadır. Hem toprağı gevşetmektedir hem de topraktaki azot yönüyle takviye de bulunmaktadır. Kendisinden sonra üretilecek bitki içinde gereken gübre miktarını azaltmaktadır. Toprak, bitki ve hayvanlar için vaz geçinilmez bir tohumdur." ifadelerini kullandı.

Yapılan projenin hayırlara vesile olmasını ve bol kazançlı bir sezon geçirmeyi temenni eden Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi Sekreteri Ayhan Kardan, " Bugün burada 13 ilçe de 350 üreticiyi desteklemek için 88 bin 875 kilogram adi fiğ tohumu dağıtımı gerçekleştirdik. Bu proje yüzde 37 buçuğu Tarım İl Müdürlüğünün, yüzde 37 buçuğun Diyarbakır Şehir Belediyesi ve yüzde 25'i üreticimizin katkılarıyla gerçekleşmiş oldu. " dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır Diyarbakır'da
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Diyarbakır'da vatandaşlarla buluştu
Diyarbakırlı girişimcilerden "Boykot Market" projesi
Bu bir cinayettir, intihardır demesinler!
Duruşmada fenalaşan Narin'in babası Arif Güran hastaneye kaldırıldı