Diyarbakır'da EVAR Yöntemiyle Ameliyat Yapıldı

İleri yaşlarda görülme sıklığı artan ve patlama riski nedeniyle mortalitesi yüksek bir hastalık olan aort damarının balonlaşması ( aort anevrizması) olan Abdurrahman Koyuncu (72) adındaki hastanın cerrahi ameliyat yerine Endovasküler Onarım (EVAR) yöntemi

DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi Hastaneleri Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd Doç Dr. Sinan Demirtaş, aort balonlaşması hastalığının hipertansiyonu olan hastalarda görüldüğünü belirterek, "Hastalık genellikle sessiz seyreden bir hastalıktır. Ultrasonografi, Tomografi veya MR tetkikleri esnasında tesadüfen yakalana bilinir. Ortalama 5 cm çapa ulaştıktan sonra müdahale edilmesi gerekir" dedi.

Demirtaş konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı, "Karın ağrısı şikâyetiyle Dicle Üniversitesi Hastaneleri Acil Servisine başvuran Abdurrahman Koyuncu (72) adındaki hastanın yapılan tetkiklerinde sağ böbrek atardamarını da içine alan abdominal aortun tamamını tutup sağ iliak atardamarına kadar uzanan büyük bir anevrizması tespit edildi. Geçirmiş olduğu By-pass operasyonu, akciğer hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi ameliyat riskini artıracak ek hastalıkları bulunan Abdurrahman Koyuncuya Endovasküler Onarım (EVAR) planlanarak kliniğe yatırıldı.

EVAR Yöntemi Uygulandı

Gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra Yrd. Doç Dr Celal Yavuz, Yrd Doç Dr Ahmet Çalışkan ve Bursa Yüksek İhtisas Hastanesinden bu konuda tecrübeli olan Doç. Dr. Osman Tiryakioğlu'nun da katılımı ile EVAR yöntemiyle yaptığımız başarılı müdahale ile hastanın balonlaşan damarının patlama riskinin önüne geçildi. Böylece bölgemizde ilk defa yapılan bu boyuttaki büyük bir girişim problemsiz sonlandırıldı. Bundan sonrada bu hastalıkları olan hastalarımıza daha az riskle yapabileceğimiz EVAR işlemini uygulamaya devam edeceğiz. Özellikle hipertansiyonu olan 55 yaş üstü kişilerin bu konuda check up yaptırmalarını tavsiye ediyoruz."

Demirta, "Günümüzde cerrahi yönteme göre daha pahalı olan bu işlemin maliyeti sosyal sağlık güvencesi kapsamında karşılanmaktadır. Kasık seviyesinden lokal veya spinal anestezi altında, yaklaşık 5 CM'lik kesi yapılarak uygulanan bu işlem neticesinde hasta ertesi gün sosyal hayatına devam edebilmekte ve hastanede kalış süresi kısalmaktadır. Bu modern teknikle hastalar genel anestezi almadan ameliyat edilebilmektedir. Bununla beraber, çok daha az ağrı hissetmekte ve daha çabuk iyileşmektedir. Ayrıca bu yöntemde komplikasyon ve ölüm riski klasik ameliyatlardan daha düşüktür" dedi.

Ölümden Döndüm

Birçok hastalığı ile birlikte aort anevrizması da patlamak üzere olan Abdurrahman Koyuncu (72) D.Ü. hastaneleri Kalp Damar Cerrahisi ameliyat ekibince By-Pass yerine EVAR yöntemiyle yapılan başarılı bir müdahaleyle ölümden kurtarıldı. Ameliyattan sonra yeniden hayata döndüğünü ifade eden Koyuncu, "damarım patlamak üzereydi. Ölüm kalım arasında bir durumdaydım. Hastaneye geldiğimde hemen yapılan tetkiklerimden sonra beni ameliyata aldılar. Hiçbir yerimi yarmadan küçük bir kesi ile kısa sürede sağlığıma kavuştum. Çok mutluyum. Allah doktorlarımdan razı olsun" dedi. (Ayetullah Turgut - İLKHA)

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Uzman Diyetisyen Demirci: Kışın mevsiminde bağışıklık sistemi için beslenmeye dikkat edin
Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!
Obezite çocuklarda hipertansiyon riskini artırıyor!
Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!