Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından "İlaç teknolojisi ve Yeni İlaç Geliştirme" temalı Diyarbakır birinci Farmasötik Bilimler sempozyumu başladı. Üniversitenin Kültür ve Kongre Merkezinde 2 gün sürecek ve ilk oturumu yapılan Sempozyuma, Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ege Üniversitesinden olmak üzere Farmostik Teknoloji ve Farmostik Kimya anabilim dallarında görev yapan akademisyenler konuşmacı olarak katılıyor.
Açılış konuşmasını yapan Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meral Erdinç, ilacın insanlık tarihi ile eş zamanlı olduğuna değindi.
Erdinç, "Çoğumuz teknolojinin hızına yetişememekten bahsediyoruz. Elbetteki bu hızla gelişen teknoloji doğal olarak eczacılar, hekimler, ilacın yapımında ve mutfağında rol oynayan bütün temel bilimler dâhil olmak üzere bizleri de etkiliyor. Yıllardır kullandığımız ilaçlar var ki, insanlık tarihi ile aslında neredeyse eş zamanlıdır. Sürekli kullandığınız ilaçlarımızın elbette ki, istemediğiniz bir takım yan etkileri var. Biz sürekli olarak yeni ilaç araştırmalarını yaparken arzu ediyoruz ki, söz konusu yan etkilerini azaltalım. Çünkü farmakoloji de şunu söyleriz: 'İlaç her iki kenarı keskin bıçak gibidir'. Bir tarafı düzeltelim derken, öteki tarafa da mutlaka zarar veriyoruz. Dolayısıyla bunları asgariye indirmek adına yeni ilaçlar geliştirme peşindeyiz. Bugün bütün hocalarımız aslında bunun gayreti içerisindeler. Biz hedefe yönelik ilaç verelim, etkisini göstersin ama o yaşadığımız yan etkileri göstermesin. Dolayısıyla hedefe yönelik yeni bir takım taşıyıcı sistemler kullanılarak tüm bunlar yeni ilaç geliştirme çalışmaları içerisinde yer almaktadır. Hepimizin hayatında yer alan bu kadar önemli bir konuyu istedik ki, sempozyumda da hep beraber konuşalım, tartışalım. Dünya çapında etkin hocalarımızla biz bunları 2 gün boyunca konuşacağız, tartışacağız." ifadelerini kullandı
Ardından kürsüye davet edilen Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, "Eczacılık Fakültesi, üniversitemizin en genç fakültelerinden birisidir. Daha geçen sene il mezunlarımızı verdik. Ve ilk mezunlarımızdan 2018 yılında EUS sınavına giren öğrencimiz Türkiye birincisi oldu. Sempozyumun konusu çok önemli. İlaç teknolojileri ve yeni ilaç geliştirme. Dünya hızla değişiyor ve bu hızla değişen dünyanın odağında da insan var. Sadece yaşam tarzımız değişmiyor, insanlar da değişiyor. İnsanların bağışıklık sistemi eskiye göre daha farklı, insanların sıkıntılara karşı dayanaklılık gücü daha azalmış durumda. Doğumdan önceki dönemde bile ilaçla tanışıyoruz." şeklinde konuştu.
Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Zeynep Erdoğmuş Özgen ise ilk defa bu sempozyumu yaptıklarını belirterek, sempozyumda yeni ilaç geliştirme, bu alandaki çalışmalar, son güncel bilimsel çalışmalar ile yeni ilaç geliştirmeyle ilgili önemli ve faydalı bilgilerin verileceğini söyledi.
Sempozyum, Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erden Banoğlu'nun yaptığı sunum ile devam etti.
İLKHA