Diyarbakır-Mardin Karayolu üzerindeki bir yediemin otopark işletmecisi Esat Güngörür, son bir ay içerisinde işletmesine geriye dönük 6 aylık 14 bin TL'lik fatura çıkarıldığını belirtti.
Faturanın, Dicle EDAŞ ekiplerinin sayacı kontrol etmesinden sonra çıkarıldığını belirten Güngörür, ekiplerin sayacı bozduğunu ileri sürerek faturanın bu nedenle yüksek çıkarıldığını belirtti.
Dicle EDAŞ yetkilileri ise teknik bir sorunun olduğunu kabul etti ancak bu durumun işletmecinin aleyhine değil lehine neden olduğunu savundu.
Şu ana kadar gelen faturaların ödemelerini aksatmadığını, herşeyin normal seyirde devam ederken bütün aksiliklerin elektrik sayacını son olarak denetleyen ekipten kaynaklandığını iddia eden Güngörür, "2012 yılında bu trafoyu bizler özel olarak kurduk, DEDAŞ'a teslim ettik. 2012'den bu yana her ay ekipler geliyor sayaçları okuyor ve yazılan faturaları son ödeme tarihi gelmeden önce yatırıyorduk. Bir ay önce DEDAŞ ekibi geldi, trafonun tepesine çıkarak sayaçlarla oynadılar. Ne olduysa o zaman oldu." dedi.
DEDAŞ ekiplerine, trafo ile oynadıklarını ve kabarık bir fatura gelmesi halinde mesuliyetin kendilerine ait olduğunu aktardığını belirten Güngörür, "Faturalarım normalde ayda 2 bin ile 2 bin 500 lira arası gelirken son gelen faturada ilk ve son endeks belirtilmeksizin 10 bin 371 lira oldu." İfadelerini kullandı.
Son kesilen elektrik faturalarına itiraz sürecini anlatan Güngörür, "İlk başta Dicle EDAŞ'a gittim, dediler ki 'bizimle alakalı bir durum değildir, EPSAŞ'a gidin' dediler. EPSAŞ'a gittiğimde 'Dicle EDAŞ'a git' dediler. Kendi aralarında git gel yaptırıyorlar ve dilekçe yazmamı söylüyorlar. Ben dilekçeyi yazdığımda sonuçta yine personele gidiyor ve olduğu gibi geri olarak sana gönderiyorlar. Yani burada vatandaş mağdur." şeklinde konuştu.
"Faturaları ödemek için arabamı sattım"
İşyerine kesilen faturadan dolayı Dicle EDAŞ'tan şikâyetçi olduğunu dile getiren Güngörür, "Dicle EDAŞ haksız yere bizi üzüyor, canımızı yakıyorlar. Bu faturaları ödemek için arabamı sattım, o faturaları ödedim ve bunları mahkemeye de vermişim. Ben kimseye hakkımı yedirmem, bunu bilsinler. Özel trafosu olan vatandaşlarımıza sesleniyorum 'Eğer DEDAŞ ekipleri size gelip trafiğe çıkmak isterlerse kesinlikle müsaade etmeyin, sayaçlarla oynuyorlar, haksız yere para kazanmaya çalışıyorlar. DEDAŞ ekipleri prim üzeri çalışıyorlar. Gelen elemanlar, personeller sırf primden kazansın diye vatandaşın canını yakıyor, haksız yere mağdur ediyorlar." ifadelerini kullandı.
Elektrik sayaçlarını direğe çıkarılmasına da tepki gösteren Güngörür, bu durumu vatandaşı rencide ettiğini söyledi.
Güngörür, "Düzgün bir şekilde bize insan muamelesi yapsınlar. Diyarbakır'ın 12 milletvekili var ve bunlar nerede? Eğer millete sahip çıkmıyorlarsa ne yapıyorlar? Diyarbakır milletvekillerine, vali beye, 17 kaymakama, ilçe başkanlarına sesleniyorum. Bu güne kadar cevap veren olmadı. Seslendiğim kişiler bu halka sahip çıksın, ciddi sıkıntı var. Vatandaşımızın canı yanıyor, buna hakları yoktur. Ben, kaçak elektriğe karşıyım. Benim trafomda kaçak varsa gereken cezayı kesin. Bana gelen fatura da ilk ve son endeks yok. Kafadan 10 bin 371 lira, ardından da 4 bin küsurluk fatura yazmışlar." dedi.
Dicle EDAŞ: Teknik bir sorun oldu
İddialara ilişkin bilgi veren Dicle EDAŞ yetkilileri de teknik bir sorun nedeniyle geçmişe dönük 6 aylık bir fatura kesmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
Yetkililer, "Teknik bir sorundan dolayı bir yıl eksik yazılmış. Ama bizimkiler geriye dönük 6 aylık bir telafiye gitmişler. Ondan kaynaklı bir durum var. Normalde bir yıl öncesine kadar vatandaşın 2 bin, 2,5 bin elektrik faturası gelirken bu bir anda 500-600 TL'lere düşmüş. Ancak geriye dönük kesilen fatura faydasına olmuş. Bir yıl değil de 6 aylık geriye dönük bir fatura çıkarılmış." ifadelerini kullandı.
Durumun teknik bir sorundan kaynaklandığını öğrendikten sonra tekrar Dicle EDAŞ'a gittiğini belirten Güngörür ise bu konuda kurumun kendisine hiçbir şekilde yardımcı olmadığını aktardı.
İLKHA