Normalde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin yetki alanında olan hafriyat depolama ve düzenleme işini devralan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, şu ana kadar 208 kamyona çip yerleştirdi.
Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu tarafından yapılan açıklamada, hafriyat kamyonlarının taşıdıkları atıkları rastgele dökmemeleri için yeni bir takip sistemi geliştirdiklerini belirtti.
Şu ana kadar Diyarbakır'da hafriyatların depolanmasına dair herhangi bir çalışmanın olmadığını söyleyen Karaloğlu "Biz şubat ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mızdan Büyükşehir Belediyesi olarak bu yetkiyi devraldık. Bu yetki normalde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerindeydi. Bizim talebimiz sonucu bakanlığımız hafriyat depolama ve düzenleme yetkisini belediyemize devretti. Biz bu yetkiyi aldıktan sonra tüm çalışmalarımızı tamamladık ve hafriyat yönetimi bilgi sistemimizi aktif hale getirdik." dedi.
Hafriyat depolama çalışmalarını anlatan Karaloğlu "Belediye olarak öncelikle hafriyat işi yapan şirketlere ve kamyonlarına izin belgesi verdik. Örneğin inşaat hafriyatı taşıyacak kamyona ve şirkete yetki belgesi veriyoruz ve araca takip sistemi takıyoruz. Ayrıca aracın damperine de sensör takıyoruz. Bu aracı online olarak izleyebiliyoruz. Şu ana kadar Diyarbakır'da 84 şirketin 208 kamyonuna uzaktan takip sistemi takılı ve bu araçların damperlerinde de sensör var. Bu sensörle hafriyatın nereye döküldüğü takip ediliyor ve belirlenen alan dışına dökülen hafriyat hemen sisteme yansıyor ve ekipler denetime çıkıyor." ifadelerini kulandı.
"Hedefimiz Diyarbakır'ı dünyada en temiz ve düzenli şehirlerden biri yapmak"
Bu sistemle Diyarbakır'ı temiz tutma anlamında büyük bir hizmet yaptıklarını belirten Karaloğlu, "Amacımız yanlış yapana ceza kesmek değil şehrimizi korumak ve temiz tutmak. Bu anlamda tüm Diyarbakırlılardan destek bekliyoruz. Biz bu işi yapanların kurallara uymasını ve kurallara uymayan kişileri halkın bize ihbar etmesini istiyoruz. Kurallara uymayanlara çok ağır cezalar veriliyor ve bu kişilere ceza vermekten geri durmayacağız." dedi.
Diyarbakır'ı tüm dünyada temizlik ve tertip konusunda ön plana çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Karaloğlu, halkın çevre temizliği konusunda daha hassas olmaları gerektiğini belirterek şunları söyledi:
"Her gün yollardan ve refüjlerden plastik şişe naylon gibi çöpleri toplamaktan yorulduk. Bu çöpler uzaydan gelmiyor, Diyarbakır'da yaşayan bizler atıyoruz. Tüm halkımızdan bu konuda duyarlılık bekliyoruz. Asıl olan kirletmemektir. Kirletmekten sonra temizlemek zor. Kentimizi kirletmezsek dünyada en temiz ve düzenli şehirler arasında yer alma hedefimize ulaşırız. "