Diyarbakır’da hayvan kesim yerleri ve şartları belirlendi

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından bayramda kurban keseceklerin uyması gereken tedbirler ve kesim yerleri açıklandı.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Diyarbakır’daki kurban kesim yerleri, şartları, alınacak tedbirler ve yapılacak olan denetimler hakkında Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar detaylı bilgi verdi.

Merkez Sur ilçesi Çarıklı Mahallesinde bulunan Hayvan Borsasında açıklamalarda bulunan Atalar, Diyarbakır ilinde kesim ve satış yeri olarak 10’ar şeklinde toplamda 20 yer belirlediklerini söyledi.

Kesim ve satış yerlerinde Coronavirus önlemleri kapsamında Sağlık Bakanlığının belirlediği 14 kurala tamamen uyulacağını belirten Atalar, bu kuralların denetimini sağlamak için 62 veterinerin görevlendirildiğini vurguladı.

Kurban kesecek vatandaşlara önemli uyarılarda bulunan Atalar, kesim yapacakları hayvanın kulağında bulunan küpedeki kimlik numaraları ile sorgulama yapıp bütün geçmişini öğrenebileceklerini ifade etti.

“Kurban Bayramı nedeniyle bazı tedbirler aldık”

Yaklaşan Kurban Bayramı için önemli tedbirleri aldıklarını belirten Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, “Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak bazı tedbirler aldık. Bugün Diyarbakır ilimizde hayvan satış yerlerini denetliyoruz. İlimizde kurban satış yeri olarak 10 yer belirlendi. Her birinde kurban satışı yapılacak yerler var. Bunlardan biri de şu an açıklama yaptığımız Diyarbakır Canlı Hayvan Borsası alanıdır. Arkamızda bulunan çarıklı beldesinde de hayvan çiftlikleri var. Oralarda hayvan satış noktası olarak belirlendi. Ayrıca yeni köy mezarlığın karşısındaki hayvan alanı da hayvan satış yeri olarak belirlendi. Karapınar'daki Kaplan City düğün salonun yan tarafı da bu alanlardan biridir. Bu şekilde ilimizin çeşitli yerlerinde hayvan satış noktası olarak da 5 yer belirlendi.” ifadelerini kullandı.

“Kesim ve satış için toplamda 20 yer belirlendi”

Kurban edilecek hayvanların kesimi ve satış yerleri için ilde birçok nokta belirlediklerini söyleyen Atalar, şöyle devam etti: “İlimizde kesim yapılacak yer olarak da 10 yer belirledik. Kesim yapılacak yerler arasında Kurtoğlu Lojmanları yanı, Kayapınar ilçemizdeki Araştırma Hastanesi, organik pazar yeri ve Urfa yolu üzerindeki uygun alanlar yer alıyor. Tabi kesim ve satış yapılacak yerlerde Covid-19 salgınına karşın Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen 14 kurala uyma zorunluluğu uygulanacaktır. Çünkü böyle yerlerde hijyen ve temizlik kurallarına çok fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Yine bu alanlarda sosyal mesafe, dezenfekte ve maske gibi birçok hususa dikkat edilecektir. Bu kurallara uyulup uyulmadığını da düzenli bir şekilde denetleyeceğiz. Bu denetimi yapmak üzere 62 veterinerimiz görevlendirilmiştir.”

“Vatandaşlar hayvanların kulağında bulunan kimlik numarası ile sorgulama yapabilir”

Kurban edilecek hayvanların seçimi dikkat edilmesi gereken bir husus olduğunu hatırlatan Atalar, “Diğer dikkat edeceğimiz konulardan biri de kurban edilecek hayvanların seçimidir. Keçi, koyun türü küçükbaş hayvanlarda bir, manda ve sığır cinsi büyükbaş hayvanlarda da 2, develerde ise 5 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Bu özellikleri taşıyan hayvanların herhangi bir uzvunun eksik olmaması, sağlıklı, ağzından salya gelmemesi, yara-beresinin olmaması lazım. Hayvanlarımızın sağlıklı olması açısından tüylerinin parlak görünüşlü, canlı ve güzel olması gerekmektedir. Kulak küpelerinin muhakkak olması lazım. Ayrıca bakanlığımızın Haysag isimli mobil uygulaması ile kulak küpelerinden sorgulama yaparak hayvanın tüm geçmişi hakkındaki bilgileri elde etme imkânımız var.” dedi.

“Uygunsuz kesim yapanlar tespit edilirse cezai işlem uygulanacaktır”

Hayvan kesiminden sonra kulak küpelerinin atılmaması en yakın tarım müdürlüğüne götürülmesi gerektiğini belirten Atlar, “Hayvan kesildiğinde kulak küpelerinin atılmaması, en yakın ilçe tarıma veya hayvan kesim noktalarına bırakılması gerekmektedir. Bunların dışında hayvana acı çektirmeyecek şekilde uygun yerlerde kesilmesi lazım. Uygun olmayan yerlerde kesim yapılması yasaktır. Uygunsuz kesim yapanlar tespit edilirse cezai işlem uygulanacaktır. İç organlar ortalıkta bırakılarak evcil hayvanlara verilmemelidir. Çünkü oradaki hastalıklar o hayvanlara ve bir şekilde insanlara bulaşabilmektedir. Ondan dolayı iç organların uygun bir şekilde uzaklaştırma birimlerine verilmesi veya derin çukurlara gömülmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Kesim alanlarında vatandaşların yoğunluk oluşturmaması gerektiğini vurgulayan Atalar, “Kurban keseceklerin kesimhanelerde yoğunluk oluşturmaması, ilk günden ısrarcı olmamaları ve dört güne yayılacak şekilde kurban kesimini öneriyoruz. İnsanların yığılmasını önlemek amacıyla randevu usulü ile Covid-19 önlemleri kapsamında daha sağlıklı kesim yapılmış olur. Kurban keseceklerin kesimhanelere ailece gitmemesi, sadece bir kişinin nezaret etmesi önem arz etmektedir.” ifadelerini kullandı.

İLKHA














İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri

İslami değerlere yapılan saldırılar organizeli çalışmalardır
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır Diyarbakır'da
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Diyarbakır'da vatandaşlarla buluştu
Diyarbakırlı girişimcilerden "Boykot Market" projesi
Bu bir cinayettir, intihardır demesinler!