Diyarbakır'da kiraz hasadı başladı

GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğünde son yıllarda Meyvecilik alanında yapılan çalışmaların meyvesi olan kiraz hasadına başlandı.

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğünü ziyaret etti. Yapılan ziyarette kurumda bahçe bitkileri yetiştirme teknikleri alanlarında yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

Kurumun, meyvecilik alanında yürütmekte olduğu çalışmalardan biri olan Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde “Kiraz Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması” projesinin alt projesi olan “Yerli ve Yabancı Bazı Kiraz Çeşitlerinin Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine Uyumlarının Belirlenmesi” projesi kapsamında, Diyarbakır ve Adana’da 2013 yılında kurulan bahçeler 7'nci yılında yüzleri güldürüyor.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Mehdi Sümerli, “Kurumumuzda TAGEM destekli yürüttüğümüz projelerimiz kapsamında kurulan bahçelerimizde aldığımız sonuçlar gösteriyor ki, bölgemizde doğru çeşitler ve yetiştirme teknikleri kullanıldığında meyvecilik alanında başarılı sonuçlar alınıyor.” dedi.

“Pandemi sürecinde tarımın ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk”

Sümerli, “Bölgenin ekolojisine uygun katma değeri yüksek ürünlerin belirlenip, üreticilerimize ulaştırılması için bütün personellerimizle seferber olmaya devam edeceğiz. Ülkemizde son yaşadığımız pandemi sürecinde tarımın ne kadar önemli olduğunu tekrar görmüş olduk.” ifadelerini kullandı.

Enstitünün, bahçe bitkileri konusunda çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını belirten Bölüm Başkanı Murat Kaya ise, kiraz yetiştiriciliğinde genelde hep yüksek rakımlı bölgelerin tercih edildiği, ancak yapılan çalışmaların mevcut verileri göz önünde bulundurulduğunda daha düşük rakımlı bölgelerde de kiraz yetiştiriciliğinin mümkün olduğu ve kaliteli ürün alınabildiğini söyledi.

“Diyarbakır’da kurulan lokasyonlarda 17 kiraz çeşidi inceleniyor”

Proje lideri Kenan Çelik ise, proje kapsamında Adana ve Diyarbakır’da kurulan lokasyonlarda yarı bodur maxma 60 anacı üzerine aşılanmış 17 kiraz çeşidini incelemekte olduklarını, 2021 yılında projenin tamamlanacağını ve sonuçlarını üreticilerle paylaşılacaklarını ifade etti.

Çelik, Bölgede kiraz üretiminin yaygınlaştırılmasıyla Türkiye'nin kiraz ihracatındaki payının artacağını ve ülke ekonomisine katkı sağlanacağına dikkat çekti.












İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri

İslami değerlere yapılan saldırılar organizeli çalışmalardır
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır Diyarbakır'da
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Diyarbakır'da vatandaşlarla buluştu
Diyarbakırlı girişimcilerden "Boykot Market" projesi
Bu bir cinayettir, intihardır demesinler!