Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen "Kültür ve Karpuz Tanıtım Etkinlikleri" kapsamında Diyarbakır Karpuzu festivali düzenlendi.
Festivale; Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır Milletvekilleri Galip Ensarioğlu ve Ebubekir Bal, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla ve kamu kurum müdürleri katıldı.
Festivalin açılış konuşması yapan Diyarbakır Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, "Diyarbakır Karpuzu, şehir itibari ile diğer ticari olarak üretilen karpuzlara benzemekle beraber o karpuzlardan bir farkı var. Cins özelliğidir bu sürme, pembe, ferik çeşitleri Diyarbakır’a ait olan yerli çeşitlerdir. Bunlar 50 kilograma kadar ulaşan bir ağırlığa ulaşmaktadır. Diğer ticari üretilen karpuzlarda Yerli çeşit dediğimiz bugün yarışmaya katılan çeşitler ise 700 dekar civarı bir ekim alanı ile üretimi sürdürülmektedir. Burada faaliyet gösteren çiftçilerimiz el emeği ile eski usulle yetiştirme usulüyle Diyarbakır karpuzunu yaşatmaya, bu değeri korumaya çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.
Karpuz üreticilerinin ilgi gösterdiği festivalde bir konuşma yapan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "Diyarbakır, büyük bir geçmişin, çok köklü bir tarihi inanç ve medeniyet geçmişimizin, bir büyük şehridir. 33 medeniyetin izini taşında, toprağında, insanında bulacağınız bir kadim kültür ve irfan şehri, o anlamda baktığımız zaman Diyarbakır Türkiye’mizin mührü, Türkiye’mizin kalbi, Diyarbakır’da var olan yaşayan bütün değerleri yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarmak, bu birikimi canlı tutmak şüphesiz bizlerin ödevi bir de en önemli mesuliyetidir. Diyarbakır’ı tanımak ve anlamak adına, Diyarbakır’ın birlik ve beraberliğimize kattığı orta ruhu zenginleştiren varlıkları yerinde görmek adına, bu etkinlikleri çok önemsiyoruz. Türkiye’nin her köşesindeki değerli hemşerilerimize de Diyarbakır’a gelin Diyarbakır’ı görün, hissedin ve yaşayın diyoruz. 2 peygamberin, yüzlerce sahabenin, hak aşığı ve Allah dostu nice gönül insanının irfan ve bu noktada buluştuğu mekân olan Diyarbakır, 639 yılından bu yana İslam ile şereflenen bir kutsal beldedir." dedi.
Diyarbakır’ın tüm güzelliklerini anlamak ve yaşamak adına bu festivalin önemli bir fırsat olduğunu belirten Güzeloğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bugün bütün bu boyutların yanı sıra Diyarbakır’ın tarımsal alt yapısının, Türkiye’nin tarım perspektifinde ortaya koyduğu zenginliği hem aktaran hem de sembolize eden meşhur Diyarbakır karpuzunun tanıtıldığı buluşmadayız. Gerçekte kültürümüzün çok önemli bir yanı ve ortak değerlerimizin çok güzel bir tadı olan Diyarbakır karpuzu üzerinde Diyarbakır’ın tüm güzelliklerini anlamak ve yaşamak adına bunun önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum."
Yarışmada 52 kiloluk karpuzla birinciliği hak eden Adil Aydın ise "Diyarbakır denilince Diyarbakır karpuzu, Diyarbakır Surları akla gelir. Memleketimiz şu ana kadar terör ile savaş ile bahsedilen bir yerdi, biz artık savaşla bahsedilmesini istemiyoruz. Görsel anlamda karpuz festivali ile anılmasını, güzel şeylerle anılmasını istiyoruz. Karpuz yetiştirdiğimiz zaman çok zahmet çekiyoruz. Nisan ayında biz tarlaya gideriz çekirdeği fideye bırakırız fide yetiştirdikten sonra tarlaya vururuz. Tarlaya vurduktan sonra çapası, gübresi ve ilaçlaması yapılıyor. Gece gündüz bekçi gibi başında duruyoruz ve şu ana kadar 52 kilo getirdik geçen seneki karpuz 30 kilo idi ama maalesef Diyarbakır karpuzuna fazla değer verilmiyor. Diyarbakır karpuzumuza destek verilmezse kendisi kaybolmaya yüz tutacak. Bunun için bizim istirhamımız Tarım Bakanlığımızdan, Diyarbakır Valiliğinden bu üreticilerimize destek verilmesini talep ediyoruz." diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından dereceye giren üreticilere ödülleri verildi. Üreticilerden Adil Aydın 52 kilo karpuzla birinci olurken, 50 kilo 100 gram Abdülhamit 2'nci ve 49 kilo 900 gramla Mehmet Atlı 3'üncü oldu.
Festival fotoğraf sergisiyle sona erdi.
İLKHA