Diyarbakır'da kurbanlıklar besicilerin elinde kaldı

​Kurban Bayramı münasebetiyle kurbanlıklarını satmak üzere Diyarbakır Hayvan Borsası'na getiren besiciler, geçmiş yıllara göre satışların olmadığını belirterek umutla bekledikleri bayramda da kurbanlıklarının ellerinde kaldığını dile getirdiler.

Gerek salgın hastalık dolayısıyla ve gerekse yem maliyetlerindeki artış nedeniyle geçmiş yıllara göre iki kat artan hayvan fiyatları karşısında, kurbanlık satışları beklentilerin altında kaldı.

Kurban Bayramı münasebetiyle hayvanlarını pazarda satışa sunan besiciler, bayram arifesinde hayvan satışı noktasında beklediklerini alamadıklarını belirttiler.

Satışların olmadığından dolayı bayram havasını hissedemediğini ifade eden besicilerden Osman Tek, "Kurbanlık getirmişim. Bayram olup olmadığı belli değil. Geçen seneye nispeten bu yıl bir hareketlilik yok. Geçtiğimiz yıl bayrama iki gün kala 50 tane hayvan satarken bu yıl henüz bir tane dahi satamadım." dedi.

"Büyükbaş hayvan fiyatları yüksek olduğundan alıcılar küçükbaş hayvan tercih ediyor"

Fiyatların yüksek olmasından dolayı kurbanlık alıcılarının küçükbaş hayvana yöneldiğini söyleyen Tek, konuşmasına şöyle devam etti:

Büyükbaş pahalı olduğundan halk, küçükbaş hayvana yöneliyor. Şu anda büyükbaş hayvan fiyatları 6 bin liradan başlıyor, 15 bin liraya kadar yükseliyor. Ondan dolayı herkes alamıyor. Besiciler bir yıl boyunca bu hayvanlara emek sarf ediyor, besliyor ve bayramı bekliyor. Bu sene hayvan satışlarındaki düşüşte en büyük sebebin salgın hastalık olarak düşünüyorum.

Piyasadaki durgunluğun sebeplerinden birinin dışarıdan alıcı veya satıcıların gelmemesine bağlayan Hacı Alaattin Menekşe şöyle konuştu:

Şimdilik satışlar yok. Bunun nedeni salgından mıdır? Krizden midir, bilemiyoruz. Ne küçükbaş ne de büyükbaş satışı var. Bugün 4-5 tane hayvan sattım ve tabi bayram arifesinde bu satış sayılmaz. Her yıl dışarıdan alıcı ve satıcılar geliyordu. Bu sene gelen giden yok. Görüldüğü üzere hayvan meydanı bomboş.

"Köylerde küçükbaş hayvancılık bitmek üzere"

Bu yılki kurbanlık fiyatlarını geçen yıl ile mukayese eden Mehmet Sevik, "Geçen yıl bir kurbanlığı bin 500 liraya satıyorduk, şimdi ise 750 veya bin liraya satıyoruz. Bu salgın hastalıktan ötürü köylerde hayvancılık yapamaz duruma gelmişiz. Hatta köylerde küçükbaş hayvancılık bitmek üzere. Bunun yanında yem fiyatları pahalılaşmış. Geçen seneye göre neredeyse fiyatlar iki kat olmuş. Mesela geçen yıl 50 liraya aldığımız yemi, bu yıl 85 liraya alıyoruz." şeklinde konuştu.

Kurbanlık almak için hayvan pazarına gelen Bayram Sevim ise fiyatları çok yüksek bulduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bayram için kurbanlık almaya geldim. Şu an bayram dolayısıyla bir hafta öncesine nispeten fiyatlar biraz yüksek. Satıcıya sorduğumuzda artan yem fiyatlarından dolayı maliyetten kurtarmadığını söylüyor. Daha önce bin 500 liraya alabildiğimiz bir hayvana şu anda 2 bin lira fiyat biçiyorlar. Tabi ki bu da yüksek bir rakam. Halbuki bin 500 lira olsa makul olur."

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri

İslami değerlere yapılan saldırılar organizeli çalışmalardır
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır Diyarbakır'da
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Diyarbakır'da vatandaşlarla buluştu
Diyarbakırlı girişimcilerden "Boykot Market" projesi
Bu bir cinayettir, intihardır demesinler!