Kenya'da benzer vahşi hayvanlarla karşılaşılması bir sürpriz değil. Ama kırsal bölgede yaşayan halk dünyanın her yerinde aynı sorunlarla karşı karşıya.
Türü tükenen hayvanları korumak ne kadar önemli ise, çok sayıda kişinin ekmek kapısı olan koyunları, inekleri, tavukları yem olmaktan kurtarmak da bir o kadar önemli.
Kenya'nın kuzey doğusunda yaşayan dört köylü yaşadıkları ikilemi BBC'ye anlattı.
Köydeki keçilere dadanan iki çitanın neredeyse her gün sürüden bir hayvan avladığını anlatan Kenyalılar, çareyi saatlerce koştukları bir kurtarma operasyonunda bulmuş.
Günün en sıcak saatini bekleyip çitaları kovalamaya başlayan dört köylü, yaklaşık 6 buçuk kilometrelik bir kovalamacadan sonra çitaları öylesine yorgun düşürmüşler ki, hayvanlar koşamayacak hale gelmiş.
Çitaları canlı yakaladıklarını söyleyen köylüler, hayvanları Kenya Doğal Hayatı Koruma Hizmeti'ne teslim ettiklerini anlattılar.
BBC'nin Somali bölümüne konuşan Nur Osman Hasan, ''Çitaları canlı teslim ettik, şimdi yetkililerden ölen keçiler için tazminat bekliyoruz.'' diye konuştu.
Kenya'nın kuzey doğusundaki çorak topraklarda yaşayan Kenyalı ve Somalili toplumun ana geçim kaynağını hayvan yetiştiriciliği oluşturuyor.
Yeryüzündeki en hızlı hayvan olarak bilinen çitanın koşuş hızı saatte 100 kilometrenin üzerine çıkabiliyor.
Ancak çitalar, koşarken aşırı ısındıkları için uzun süre bu hızda koşamıyorlar.
Wajir adlı kasabanın yakınlarında bir köyden gelen Nur Osman Hasan, sadece kendisinin 15 keçisini kaybettiğini söylüyor.
Çitaları yakalamak için özellikle günün en sıcak saatini beklediklerini anlatan Nur Osman Hasan, normalde bu saatte çita ve diğer kedilerin bir gölgede kıvrılıp uyukladığını söylüyor.
BBCTÜRKÇE