Diyarbakır'ın İslam orduları tarafından fethedilişinin 1383'üncü yıl dönümü farklı etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor.
Fetih haftası kapsamında bir dizi etkinlikler düzenleyen HÜDA PAR Diyarbakır İl Gençlik Kolları Başkanlığı, Diyarbakır'ın fethine ithafen seslendirilmiş marşlar eşliğinde kentin caddelerinde bisiklet turu gerçekleştirdi.
Merkez Kayapınar ilçesi Diclekent Mahallesi Medya Kavşağında başlayan bisiklet turu; Diclekent Bulvarından devam ederek Tesisler Kavşağı, Turgut Özal Bulvarı, Dicle Bulvarı, Elâzığ Caddesi, Ali Emiri Caddesi, Çift Kapı, İnönü Bulvarına ve Hazreti Süleyman Caddesi üzerinden Hazreti Süleyman Camiinde sona erdi.
Hazreti Süleyman Camii yerleşkesinde HÜDA PAR Diyarbakır İl Gençlik Kolları tarafından basın açıklaması düzenlendi.
"Diyarbakır'ın fethi, gelecekten haber veren bir mucizenin gerçekleşme safhasıdır"
Yapılan basın açıklamasını İl Gençlik Kolları Başkanı Mücahit İleri okudu. İslam ordularınca 1383 yıl önce hürriyete, aydınlığa ve İslam’ın nuruna kavuşan Diyarbakır’ın, Amed’in fetih yılını kutlayan İleri, Amed’in Diyar-ı İslam olması için mücadele etmiş ve bu uğurda şehid olmuş aziz şehidleri andı.
İleri, "27 Mayıs, Diyarbakır'ın fetih günüdür. Mekke'de Miladi 571'de gerçekleşen Kutlu Doğum'un, üzerinden yetmiş yıl geçmeden, coğrafyamızın üzerine Kur'an güneşiyle doğmasıdır. Fetih günü Rabbimizin Rum Suresinde verdiği gizli müjdenin, Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellemin Hendek'in darlığında verdiği büyük haberin önemli bir aşamasıdır. Gelecekten haber veren bir mucizenin gerçekleşme safhalarından biridir. İslam ordularının Diyarbakır'ı Bizans'tan teslim alma günüdür." dedi.
Diyarbakır'ın, Mekke gibi, Medine gibi, Kudüs gibi İslam dünyasının gözbebeği olan şehirlerinden biri olduğunu ifade eden İleri, Diyarbakır'ın, Mekke’nin fethinden 10 yıl gibi, kısa bir süre geçmeden İslam ile tanıştığını belirtti.
"Diyarbakır halkı, Diyarbakır’ı ezansız bırakma girişimlerini hep karşılıksız bırakmıştır"
İleri, "Hazreti Ömer camisinden yankılanan fetih sedalarına, Hazreti Süleyman efendimizin lebbeyk diyerek karşılık verdiği ve fethin bayrağının dalgalandığı Ulu Camii ile fethi mübarek olan şehirdir. Zalimlere ve zulme karşı surları gibi dimdik, mazluma Hevsel Bahçeleri gibi merhametli ve cömert bir şehirdir Diyarbakır." diye konuştu.
Zorla değil tamamen kendi tercihleri ile imanı seçen Diyarbakır halkının o günden beridir ezansız bir güne uyanmadığını vurgulayan İleri, "Diyarbakır halkı, Diyarbakır’ı ezansız bırakma girişimlerini hep karşılıksız bırakmıştır. Diyarbakır’ın fethi ile gelen o büyük iman ile çevre memleketler bir bir İslam'a kucak açtı. Bu manada Diyarbakır’ın fethinin Anadolu’nun İslamlaşmasında çok büyük bir rolü olduğunu söylemek elbette ki yerinde bir tespit olacaktır." ifadelerini kullandı.
"Diyarbakır’ın gençleri olarak bize miras olarak bırakılan Amed’e sahip çıkacağız"
İleri, "Diyarbakır’ın Fethi’ndeki inanç, Sultan Selahaddin Eyyubi’ye Kudüs’ü Haçlıların elinden geri alma gayretini veren inançtır. Diyarbakır’ın Fethi’ndeki ruh, Fatih Sultan Mehmet'e İstanbul’un Fethi aşkını veren ruhtur. Kudüs’ü, Şam’ı, Bağdat’ı, Diyarbakır’ı, İstanbul’u ve Saraybosna’yı birbirine bağlayan İslam kardeşliğidir." dedi.
İleri, açıklamasının devamında şunları söyledi:
"İslam kimliği, bizim ‘hürriyet kartı'mızdır. Bizim için İslam'a kavuşmak, bütün anlamlarıyla hürriyete kavuşmaktır. Bizler Diyarbakır’ın gençleri olarak, bize miras olarak bırakılan Peygamberler ve Sahabeler şehri Amed’e sahip çıkacak, İslam ile kavuştuğu hürriyeti devam ettireceğiz. Rabbimizden, İslam beldelerini muhafaza için bizlere güç kuvvet vermesini diliyoruz. Fethimiz mübarek olsun."