2022 yılında coğrafi tescil işaret belgesi alan Diyarbakır ciğeri, sabahın ilk ışıklarıyla beraber gece yarısına kadar tüketiliyor. Diyarbakır'ın geleneksel lezzetleri arasında yer alan ve yöre halkının vazgeçilmez damak tadı haline dönüşen ciğer kebabı, yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı arasında yer alıyor.
Özellikle Diyarbakır'ın tarihi merkez Sur ilçesinde yoğun olarak ocak başında pişirilen ciğer kebabı, sabah kahvaltısında, öğle ve akşam yemeğinde yerli ve yabancı ziyaretçilerin tercihi arasında yer alıyor. Ocak başında tüketilen ciğer kebabı, yiyenlerin damaklarında unutulmayacak bir tat bırakıyor.
"Kuzu ciğeri kullanıyoruz, herkes kuzu ciğeri tüketmiyor"
Onur Erdin
Diyarbakır denilince akla ilk gelen yemeklerden birinin 'Ciğer Kebabı' olduğunu söyleyen ciğer pişirme ustası Onur Erdin, "Nerede olursan olsun bütün dünya bunu biliyor. Bizim ciğer diğer mekanlara göre çok farklıdır. Çünkü bizimki ocak konseptli olduğu için daha lezzetli oluyor. Yedikçe insanın yiyesi geliyor. Ciğerdeki sırrımız el lezzetimizden geçiyor. Kullandığımız ciğer kuzu ciğeridir, herkes kuzu ciğeri tüketmiyor. Önümüzde Kurban Bayramı var. Kurbanlıklar olduğu için kimse doğru dürüst kesim yapamıyor. Ama çiftliğimiz olduğundan dolayı kuzu ciğerini kullanıyoruz." şeklinde konuştu.
"Kültürümüze göre Diyarbakırlıların sabah kahvaltısı ciğerdir"
Diyarbakır halkının sabah kahvaltısı niyetine ciğer yediklerini hatırlatan Erdin, "Dışardan gelenlerde örnek alarak sabah kahvaltından ciğer istiyorlar. Kültürümüze göre Diyarbakırlıların sabah kahvaltısı ciğerdir. Çünkü sabah kahvaltısında ciğer bir başka oluyor. Ciğer kebabında baharatlarımız, kırmızı toz biber ve siyah pul biber karışımı tektir. Onun dışında başka bir baharat kullanmıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Ramazan Bayramı'nda yabancı ziyaretçilerin katkılarıyla 15 ton ciğer tükettik"
Erdin, "Yabancı ziyaretçiler daha önce ciğerin tadına bakmamış. Ramazan Bayramı'nda öyle bir yoğunluk vardı ki sadece biz 15 ton ciğer tükettik. 15 tonu da yabancı ziyaretçilerin katkılarıyla tükettik. Onlar buraya geldi, gördü, tattı ve ciğere doymaz oldular." dedi.
Erdin, son olarak şunları söyledi:
"Ciğer fiyatı niye arttı? Çünkü malum enflasyon, artışlar, zamlar oldu. Kasapta aldığınızda şu an ciğerin kilosu 700-800 TL arasıdır. İnsanların mağdur olmaması için porsiyonu (4 şiş) 260 TL'den veriyoruz. Bizi kurtarmıyor ama sırf halk ciğerin tadından vazgeçmesin amacıyla indirimli halde veriyoruz. Herhangi bir kimseye maddi açıdan zarar gelmediği süreci her insana yardımcı oluyoruz. Parası olmayana da ciğer ısmarlarız. Diğer esnaflar gibi birdenbire zam yapan insanlar değiliz."