Pirinç ekimi için hazırlık yapan Diyarbakırlı çiftçiler, tarlalarındaki yabani otların yok olması amacıyla zirai ilaçlama yapıyor.
Merkez Kayapınar ilçesinde Gömmetaş (Sîrîm) köyüne bağlı Çakırdağ (Almi) mezrasındaki çiftçiler, nisan ayında başlayan pirinç ekimi öncesi tarlalarındaki yabani otların yok olması için zirai ilaçlama yapıyor.
Traktörle yapılan ilaçlamayla tarlalarını yabani otlardan temizleyen çiftçiler, sulamanın ardından pirinç ekecekler.
Tarlasına pirinç ekmek için hazırlık yapan Ramazan Doğru, bu sene hasadın yüksek olacağını umduğunu söyledi.
Mazot ve zirai ilaç fiyatlarının yüksek olması nedeniyle ekim ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çektiğini dile getiren Doğru, "Şu an tarlamı yabani otlardan temizlemek için ilaçlıyorum. Bir hafta sonra da su vereceğim. Ardından çeltik ekimi için ilaç atacağım. İlaçlama işlemini her yıl 10-15 nisan ile 10-15 haziran tarihleri arasında yapıyorum. Bu ilaçlama sayesinde tarladaki yabani otlar temizleniyor. Ayrıca pirincin verimi de artıyor." dedi.
Zirai ilaçlamanın tarlaları yabani otlardan temizlemek için ekim işinden önce yapıldığını söyleyen Doğru, "Bu ilaçlamayı 3 yılda bir defa yapıyoruz. Eskiden ilaçlama falan yoktu. Eskiden bu ürünlerin ekimi yapıldıktan sonra bir daha onu ekebilmek için 7-8 yıl bekliyorlardı. Şimdi 3 yıl sonra da ekebiliyoruz. Tabi, bu ürünün bulunduğu yer ile alakalı da olabiliyor." ifadelerini kullandı.
Devletin çiftçiye verdiği desteğin artırılması gerektiğine vurgu yapan Doğru, "Hasadın bu sene iyi olacağını umuyoruz. Fakat yüksek fiyatlardan dolayı gübre, ilaç ve mazot alamıyoruz. Beklentimiz gübrenin, mazotun ve ilacın ucuz olması." şeklinde konuştu.
İLKHA