Diyetisyen Hamamcı: Kış aylarında kış sebze ve meyveleri tüketmek bağışıklığı güçlendirir

Beslenme ve Diyet Uzmanı Devrim Hamamcı, özellikle brokoli, ıspanak, karnabahar, lahana, pırasa gibi sebzelerin bağışıklığı koruyan çok faydalı yiyecekler olduğunu söyledi.

Kış aylarında özellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarına karşı bağışıklığı güçlendirmek için tüketilmesi gereken yiyeceklere ilgili İLKHA muhabirine konuşan Beslenme ve Diyet Uzmanı Devrim Hamamcı, gerektiği kadar tüketildiğinde kış sebzelerinin bağışıklığı güçlendirmenin yanı sıra yüzde 40 oranında kansere karşı koruma sağladığını ifade etti.

"Kış mevsiminde tükettiğimiz ıspanak yaz mevsiminde tükettiğimiz ıspanağa göre 3 kat daha fazla C vitaminine sahiptir"

Hamamcı, "Sağlıklı beslenme, insan vücudunun ihtiyacı olan besin öğelerini dengeli bir şekilde ve yeterli miktarda tüketmektir. Yaz ve kış olarak beslenme ayırımı yapmamızın nedeni aslında doğaya uyum sağlamak adına yaparız. Doğa ile uyumlu hareket ettiğimizde aslında doğa bize tüm ihtiyaçlarımızı sunuyor. Yaz sebze ve meyveleri ile kış sebze ve meyvelerini kıyasladığımızda, yaz ürünlerini daha yüksek su oranına sahip olduğunu, daha yüksek mineralli olduğunu görürüz. Kış ürünlerinin ise daha yüksek nişasta ve karbonhidrat oranına, daha yüksek vitamin ve minerale sahip olduğunu görürüz. Yazın toplanan ıspanak ile kışın toplanan ıspanak arasında 3 kat C vitamini farkı var. Yani kış mevsiminde tükettiğimiz ıspanak yaz mevsiminde tükettiğimiz ıspanağa göre 3 kat daha fazla C vitaminine sahiptir. Bu da doğanın dengesini bozmadığımızda, doğru zamanda doğru besinleri tükettiğimizde vücudumuzun ihtiyacını karşılayabileceğimiz anlamına gelir." dedi.

Kış sebze ve meyvelerinin daha fazla antioksidan içeriğe sahip olduğunu hatırlatan Hamamcı, bu durumun vücudu viral enfeksiyonlara karşı daha korunaklı hale getirdiğini ifade etti.

"Yeteri kadar tüketilen kış sebzeleri kansere karşı yüzde 40 oranında koruma sağlar"

Hamamcı, "Brokoli C vitamini yönünden çok yüksek lif oranına sahip ve iyi bir antioksidandır. Sadece bir su bardağı brokoli tükettiğimizde günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Ancak brokoli tüketirken birkaç noktaya dikkat etmek gerekir. Brokoli ne çok haşlanmalı ne de tamamen çiğ tüketilmeli. Orta seviyede, mümkünse haşlama şeklinde, küçük parçalara ayrılarak tüketilmeli. Böylece vücudumuz içerisinde bulunan antioksidandan yararlanabilir. Karnabahar, lahana, pırasa, kereviz, yerelması kış mevsiminde bağışıklığı en iyi şekilde destekleyen, içerisinde kanserojen yapılarla savaşan moleküllere sahip besinlerdir. Bunların haftada en az 2 kere tüketilmesi, yapılan çalışmalarla yüzde 40 oranında kansere karşı koruduğu ortaya çıkmıştır." diye konuştu.

Sebzelerin taze tüketilmesi gerektiğini, tekrar tekrar ısıtıldığında içerisindeki yapıların bozulduğunu, vücuda zarar verebilecek hale gelebildiğini belirterek mümkünse bu tür sebzelerin üçüncü güne bırakılmadan tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

"Sebze ve meyve dahi olsa gereğinden fazla tüketmek zararlı"

Kış aylarında tüketilmesi gereken meyvelerle ilgili de bilgi veren Hamamcı, "Çok yüksek polifenol içeriğe sahip olan nar, kışın favori meyvelerindendir. Yine kırmızı pancar gerek turşu gerek zeytinyağlı olarak tüketilmesi gerekir. Bunları bir başlık halinde değerlendirirsek, koyu kırmızı ve mor renkler bizim için ciddi bir savunma mekanizması oluşturuyor. Tabiki her şeyin miktarı önemli. 'Azı karar, çoğu zarar' atasözü boşuna söylenmemiştir. Ünümüze baktığımızda doz hem tedai edici hem de hasta edici özellikler gösterebilir. Sebze ve meyve de olsa fazla miktarlarda tükettiğinizde vücuttaki genel ihtiyaç dengesini bozacağı için olumsuz sonuçlara neden olabilir. Örneğin sindirim problemi olan biri çok yüksek miktarlarda kış sebzesi tüketirse ciddi bir gaz sıkışması sorunu yaşayabilir. Acile gidecek kadar ciddi sorunlarla karşılaşabilir. Haftada en fazla 3 defa tüketilmeli. Günlük meyve tüketimimiz en fazla 3 porsiyon olmalı. Çünkü tip 2 diyabet oranı ülkemizde çok yüksek. Meyve tüketirken mümkünse yemeklerde 2 saat sonra tüketmeliyiz. Meyve ve sebzeler mevsimine göre tüketildiğinde vücut ihtiyaçlarını daha iyi karşılar. Kendi coğrafyamızda, mevsiminde çıkan ürünleri tüketmemiz biz daha sağlıklı yarınlar sağlayacaktır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Akran zorbalığının belirtileri
Aileler çocuklarının alışılmadık davranışlarını ve özelliklerini tanımlayabilmeli!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Aşırı koruma ve kontrol sevgi değil çocuğun ruhunun hapsidir
Diş sağlığı için bebeklere şekersiz beslenme alışkanlıkları edindirin
Uzmanlar, bal kabağı tüketimini tavsiye ediyor