Kokusuz olması nedeni ile herhangi bir sızıntı olduğunda kolay kolay anlaşılamayan doğalgaz, meskende veya işyerinde oluşabilecek bir kıvılcım ile can kayıplarına, büyük zararlara, tahriplere yol açabiliyor.
Sızıntıların doğalgaz tesisatı eklerinden genellikle meydana geldiğini belirten Doğalgaz dönüşüm firması sahibi Çağlar Kılıç, gazın kokusu olmadığından biraz anlaşılabileceğini anlaşıldığı gibi de yanıcı etki oluşturacak, ark yapacak hiçbir işlemin yapılamaması gerektiğini belirtti.
Koku alındığında ilk olarak ALO 187 aranmalı
Sızıntı olduğunda çürük yumurta kokusu yâda bozuk sarımsak kokusu alınabildiğini belirten Kılıç kokunun alınması ile birlikte yapılması gerekenler hususunda şunları söyledi:
Bizim kullanmış olduğumuz mesken ve mekânlarda doğalgaz kullanıyorsak sızıntıya karşı dikkat etmeliyiz. Doğalgazın kokusu yoktur ama sızıntı olduğu zaman çürük yumurta yâda bozuk sarımsak gibi bir koku alırsınız. Doğalgaz kaçağı genelde tesisatlarına ek yerlerinde, kombi bağlantılarında ve ocakların bağlandığı yerlerde zamanla contaların aşınması veya gevşemesi ile birlikte oluşabilecek sızıntılar olabiliyor. Eğer çürük yumurta yâda bozuk sarımsak kokusu alıyorsak bulunduğumuz ilde ALO 187'yi arayarak doğalgaz arıza servisine bildirimde bulunmalıyız. Bunun akabinde elektrikli hiçbir şeye dokunmak yapılan en büyük yanlışlardan biridir. Öyle bir durumda ya elektrikli yeri kapatıyor yâda açıyoruz. Bu noktada hiçbir şey yapmamalı, o durumu olduğu gibi bırakmalıyız çünkü her an bir ark oluşabilir, kesinlikle sigara içmemeli yâda ateşli bir şey ile uğraşmamalıyız. Bulunduğumuz ortamı havalandırmalıyız, meskenin penceresini, kapısını açarak bir koridor oluşturmalıyız. Önlem amaçlı doğalgaz detektörü takılabilir, bu sayede detektörün erken uyarı sistemi ile doğalgaz vanalarını kapatarak önlem almış olabiliriz.
Doğalgazda tasarruf için dikkat edilmesi gereken hususlar
Son dönemlerde yükselen doğalgaz kullanım fiyatı nedeni ile tasarrufa ihtiyaç duyan vatandaşlar içinde tavsiyelerde bulunan Çağlar Kılıç, tasarrufun mümkünü için uyulması gereken kuralları şöyle sıraladı:
"Doğalgazı tasarruflu kullanmanın en önemli yöntemlerinden biri ortamdaki ısıyı sabit tutmamız gerekir. Yani derecenin sürekli aynı kalması gerekiyor. Dereceyi yükseltip alçaltmamız gerekiyor, ortam derecesini eğer ki sürekli değiştirirsek ortam ısınana kadar kombi daha çok ısınacaktır. Bu durumdan dolayı daha çok gaz harcandığından buda faturaya olumsuz yansıyacaktır. Kombiyi sürekli sabit ısı ile çalıştırmamız gerekiyor. Binamızın bulunduğu binanın ısı yalıtımı yapılması gerekir, alt komşu doğalgazını yakmaması yine sıkıntı olur. Isınan hava yukarı çıkar, meskende zeminin soğuk olmasını sağlar. Bu şekilde ısı kaybını önleyici önlemler almamız lazım. Ayrıca kombilerimizin bakımını düzenli yaptığımızda her yıl yâda iki yılda bir buda tasarrufa katkı sunar. Çünkü tıkanan filtreler ve petekler temizlendiği zaman hem suyun dönüşümü kolay sağlanır hem de gazın tüketimi azalır bu sayede tasarruf sağlamış oluruz."