ABD’nin en büyük eyaletlerinden birinde yer alan Atlanta Üniversitesi’nde uçkun bitkisini kansere iyi geldiği ile ilgili yapılan araştırmalarda aşama halinde fareler üzerinde deneyler gerçekleştirildi. Yapılan deneylerde, uçkun bitkisinde bulunan parietin isimli kırmızı pigmentler, kanser hücrelerine enjekte edildi. Gözlem sırasında sadece iki gün içerisinde kanser hücrelerinin yarısının öldüğü görüldü. Pigmentlerin modifiye edilmiş bir çeşidinin de tümörlerin gelişimini azalttığı belirlendi.
Yapılan bu deney sonucu elde edilen bulgular kanser tedavisi için bilim dünyasının yüzünü güldürdü. Çıkan olumlu deney sonucunun ardında uçkunun ilaca dönüştürülmesi için birçok deneye ihtiyaç duyuluyor.
Özellikle bahar aylarında Bitlis ve Hakkâri başta olmak üzere Doğu Anadolu bölgesinin yüksek kesimlerinde yetişen uçkun bitkisi, halk arasında yayla muzu olarak biliniyor. Yöre halkı tarafından çok sevilen uçkun bitkisi, halk arasında şeker, tansiyon ve kolesterole iyi gediği biliniyor.
Uçkun bitkisinin asıl anavatanı Güneybatı Asya’nın ılıman ve Savan (subtropikal) bölgeleri olarak biliniyor.(Şükrü Tontaş-İLKHA)