Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde kurulan tekstil fabrikası kışlık giysiler üreterek lisansı bulunan 35 ülkeye ihracat yapıyor. Ülkenin katma değerine katkıda bulunan firma aynı zamanda işsizlikten dolayı batı illerine göç etmek zorunda kalan insanlar için alternatif oluşturuyor.
İşsizlik ve ekonomik sebeplerden dolayı Ağrı’dan batı illerine göç etmek zorunda kalan insanlar için son zamanlarda gerek devletin vermiş olduğu destek ve gerekse özel girişimlerle ibre tersine dönemeye başladı. Batıya göçmüş insanlar memleketlerine geri dönmeye, ailelerinin mutlu yaşamaya gayret gösteriyorlar.
Merkezi Bursa’da bulunan Ağrılı bir firma Doğubayazıt ilçesine yaklaşık 90 kişilik bir istihdam sağlayarak şube açtı ve lisansı bulunan 35 ülkeye ihracat yaparak ekmek kapısı olmaya başladı.
Doğubayazıt’a fabrika açmanın kendilerini mutlu ettiğini belirten tekstil fabrikası müdürü Paşa Teke şunları söyledi:
“Fabrikamız 1993 yılında Bursa’da kuruldu. Merkezimiz Bursa’da bulunmakta. Kendi memleketim olan Doğubayazıt ilçesine fabrikamızın bir şubesini açtık. İç piyasa olmak üzere 35 ülkeye ihracatımız söz konusu. İstanbul’a, İzmir’e ve diğer başka büyük şehirlere Doğubayazıt’tan gitmiş insanlar var. Buraya fabrikayı kurduğumuzdan beri batı iline göçüp yerleşmiş insanlar bizi arayarak iş istiyorlar Doğubayazıt’a geri yerleşmek için. Şuana kadar ondan fazla aile kendi memleketleri olan ilçemize yerleşerek fabrikamızda iş başı yaptılar. Bu durumda bizi mutlu etmektedir.”
“Kendi memleketimde çalışıyorum, çok memnunum”
Böyle girişimlerin geliştirilmesinin doğu illerinden göçün önünü keseceğini belirten fabrika çalışanlarından Hasan Karakol, “Daha önce batıda çalışıyordum, evlenip buraya yerleştim. Bir daha batı illerine gidip çalışmak zorunda kalmayacağım. Kendi memleketimde çalışıyorum, çalışma ortamımız çok güzel. Bu şekilde girişimler sürerse doğu illerinden batı illerine göçlerin önü kesileceğini ve bu durumun doğu illeri için olumlu olacağını düşünüyorum.” dedi.
Doğubayazıt’ın en büyük sorununun işsizlik olduğunun altını çizen fabrika çalışanlarından Fatma Göktürk, batı illerinde imkânların iyi olduğunu ama geçim sıkıntısının yaşandığını söyledi.
“Evimize ekmek götürebiliyoruz”
Fatma Göktürk, “Bir yıldır bu işyerinde çalışıyorum. İşimden ve patronlarımdan memnunum. Doğubayazıt’tan İstanbul’a taşınmıştık yıllar önce. Orada bir fabrikada çalışarak bu makineleri kullanmayı öğrenmiştim. Orada geçim sıkıntısı yaşadığımız için tekrar memleketimize geri geldik. Bu fabrika açılınca iş başvurusunda bulunup çalışmaya başladım. İşverenlerimizin devletten destek alarak bu bölgelere gelmelerini ve yatırım yapmalarını istiyoruz. Bu şekilde göçün önü kesilir, herkes kendi memleketinde kalıp çalışır. Çünkü Doğubayazıt’ın en büyük sorunu işsizlik. Evimizin ihtiyaçlarını gideriyoruz, ekmek götürebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Batıya gidip ailelerimizi buralarda kimsesiz bırakıyorduk”
Çalışanlardan Yusuf Akboğa ise şunları söyledi:
“İstanbul’da ikamet ediyordum. Doğubayazıt’taki fabrika açıldığından beri memleketime yerleştim ve ustabaşı olarak burada işe başladım. Burada çocuk montları dikiyoruz. Yurtiçine, yurtdışına üretimlerimiz oluyor. Böyle fabrikalar açılsın ki tüm Doğubayazıtlılar istifade edebilsin. Bu konuda devletten ayrıcalık bekliyoruz. Çünkü batı illerine gidip ailelerimizi kimsesiz bırakıyorduk. Bizim gibi garibanlar batı illerine gidip aileleri sahipsiz bırakmaması lazım.”
İLKHA