İHH Batman Temsilciliği tarafından Yeni Kültür Turizm Konferans Salonunda ‘Doğurmak annelik, doyurmak babalık değil’ konulu konferans düzenlendi.
Konferans Eğitimci-Yazar Sait Çamlıca, İHH Batman, STK temsilcileri ve halkın katılımıyla gerçekleşti. Program Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi öğrencileri tarafından okunan Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Ardından bir konuşma yapan Sait Çamlıca, şehirlerde çocuklar pek dışarı çıkamadıkları hareket alanlarının olmadığını belirtti.
Çamlıca, “Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki bugün gençlik spor ve kültür merkezleri yapmak cami yapmak kadar önemli hale gelmiş. Şehir hayatının ideali camilerimizin altına çocuklara geçlere mekânlar yapmaktır. Hareketli bir çocuğa yerinde otur desem çocuğun fıtratına haykırıdır. Çocuk yerinde duramaz, yaramazlık yapmak, anne ve babayla uğraşmak zorundadır. Çocuklarla biz bu hayatı yaşamayı eğitimi yapmayı ev hayatını göze almalıyız. Biz çocukluğu ve gençliği unuttuk. Hepimiz geçtik oralardan. 15-16 yaş psikolojisi çok tuhaftır.” dedi.
“Ders çalışmak sıkıcı, ama gerekli bir şeydir”
Türkiye’deki bütün annelerin ve babaların dert yakmasından örnek veren Çamlıca, “Hepsinin derdi aynıdır. Anneler, ‘yemedik yedirdik, giymedik giydirdik, içmedik içirdik, saçımı süpürge yaptım da bu nankör çocuk niye ders çalışmıyor.’ Babalar da ‘Telefon istedi aldık.’ sanki komşunun çocuğuna hayrına almış gibi…‘Bilgisayar istedi onu da aldım. Eve birde internet bağladık hala ders çalışmıyor.’ sanki interneti çocuğa bağlamış gibi konuşuyorlar. Çocuk ders çalışmayı niye sevsin ki, öğrenciler ders çalışmayı sevmez. Haklıdırlar çünkü ders çalışmak sıkıcı bir şeydir. Ders çalışmak sıkıcı, ama gerekli bir şeydir. Çocuklara biz ders çalışmayı sevdirmeliyiz. Biz doğuştan ders çalışacak çocuk istiyoruz. Biz çocuğu sadece biyolojik varlıklara ihtiyacı olan bir varlık olarak görmeye başladık. Karnını doyurduk, bilgisayar ve cep telefonu aldık daha ne istiyor. Anne babalık bu değildir.” şeklinde konuştu.
“Çocukları yetiştirirken hayatlarındaki ihtiyaçlarını unutuyoruz”
Bir çocuğun en önemli okulu evi olduğunu vurgulayan Çamlıca, şunları söyledi: “Çocuğun en önemli öğretmeni annesi ve babasıdır. Sonra okul ve okuldaki öğretmen hayatına girer. Bizim anaokullarından daha çok okul gibi anne ve babalara ihtiyacımız var. Lise öğrencilerine son sınıfta evlilik, aile ve çocuk eğitimiyle ilgili ders bile verilmesi gerekiyor. Çocukları yetiştirirken hayatlarındaki ihtiyaçlarını unutuyoruz. Hep ders merkezli bakıyoruz. Teşekkür alacak, takdir alacak, üniversiteye gidecek. Sanki teşekkür almak sünnet, takdir almak farz ve üniversiteye gitmek vaciptir. Allah hiçbir kuluna diploma sormayacak. Ben hiç teşekkür takdir alamadım. Annem hâlâ söyleniyor. Bir teşekkür alamadın diyor. Anneler babalar hiçbir zaman çocukları kıyaslamayın.
Konferans Çamlıca'nın sahneye çağırdığı çocuklarla yaptığı sohbetin ardından sona erdi. (M. Sait Çelik- İLKHA)