“Doğuştan sindirim sistemi cerrahi müdahale ile tedavi edilebiliyor”

Uzmanlar, çocuklarda doğuştan oluşan sindirim sistemi sorunlarının tanı ve tedavisi hakkında bilgi vererek, doğuştan sindirim sistemi sorunların cerrahi ameliyatla tedavi edilebileceğini belirtti.

Doğuştan kaynaklı sindirim sistemi problemlerinin önemli bir bölümü gebelik sırasında yapılan ultrasonografilerle ortaya çıkabildiğini belirten Çocuk Cerrahisi Doç. Dr. Kemal Çiğdem, tanı ve tedavi yöntemlerinin gelişmesi ile birlikte gerçekleştirilen uygun ameliyatların bebeklerin sağlıklı bir şekilde yaşama şansını artırdığını bildirdi.

Doç. Dr. Kemal Çiğdem, anneye gebelik döneminde yapılan ultrasonografide bebeğin mide cebinin görülememesi ve amniyos sıvısının artması üzerine  bu hastalıktan şüphelenmek için yeterli bir neden olacağını kaydetti.

“Tükürüğünü yutamayan bebeklere dikkat”

Çiğdem, kesin tanı bebek doğduktan sonra yapılan incelemelerle ortaya çıkabileceğini belirterek, “Bu bebekler tıkalı yemek boruları nedeniyle tükürüklerini yutamaz ve ağızlarından çıkarır. Beslenmeye başladıktan sonra kusma, morarma, öksürük ve solunum sıkıntısı gibi belirtiler ortaya çıkar. Doğum sonrası bebekte yapılan incelemelerde, yalnızca yemek borusu tıkanıklığı sorunu varsa, gerekli ön tedavileri takiben yapılan ameliyatlar sonrası bu bebeklerin büyük çoğunluğu sağlığına kavuşup yaşamlarını sorunsuz bir şekilde sürdürebilir.” ifadelerini kullandı. 

“Onikiparmak bağırsağı tıkanıklığının ameliyatla tedavisi mümkün “

Mideden sonraki bölüm olan onikiparmak bağırsağının bir kısmının tıkanması olarak tanımlandığını belirten Çiğdem bilgilendirmesinin devamında, “Onikiparmak bağırsağının tıkalı olduğu bebekler beslenmede sıkıntı yaşar ve genellikle doğduktan sonraki ilk 24 saat içerisinde kusmaya başlar. Zamanında doğan, kromozomları normal olan ve ek bir doğumsal sorunu olmayan bebeklerde gerekli ön hazırlıkları takiben yapılan ameliyatlar çok başarılı sonuçlar vermektedir .”  diyerek tespitlerde bulundu.

“Beslenememe ve kusma ince bağırsak tıkanıklığının belirtisi olabilir”

İnce ve kalın bağırsağın herhangi bir yerinde doğuştan tıkanıklıklar görülebileceğini, bu ihtimalin yüzbinde bir olabileceğine dikkat çeken Çiğdem, “Bebekler, doğumdan sonra tıpkı diğer sindirim sistemi tıkanıklıklarında olduğu gibi beslenmede sıkıntı yaşar ve bu durumlarda kusma en önemli belirtidir. Ek olarak ince bağırsağı tıkalı olan bebekler gaita da çıkaramayabilir. Gerekli ön hazırlık ve tedavilerin ardından yapılan ameliyatla bu bebeklerin büyük çoğunluğu yaşamlarını sorunsuz bir şekilde sürdürmektedir.” ifadesini kullandı.

“Anüsü kapalı doğan bebekler ameliyatla iyileşiyor”

Çiğdem, son olarak tüm dünya genelinde yaklaşık ikibin beşyüz- beşbin bebekten biri anüsü kapalı olarak doğduğunu belirterek “Türkiye’de doğum hızına bağlı olarak her yıl tüm canlı doğan bebeklerin 200 ila 300’ü anüsü kapalı olarak dünyaya gelmektedir. Bu sorun geçmiş yıllarda bebekler için hayati risk taşırken, günümüzde tek ya da aşamalı olarak gerçekleştirilen ameliyatlarla bu bebeklerin yaşama şansı artmaktadır.” İfadelerini kaydetti. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?