Batmanlı iş adamları ve yatırımcılar, ekonomik gidişattan, pahalılıktan şikâyetçi. Dövizin düşmesine rağmen pahalılığın sürdüğünü, piyasada ciddi olumsuzluklar yaşandığını belirten iş adamları, hükümetten beklentilerini dile getirdiler.
Batmanlı iş adamlarından tekstil sahibi Ersin Kaçmaz, döviz artışının kendilerini büyük oranda etkilediğini söyledi.
Dolardaki düşüşün fiyatlara yansımadığını aktaran Kaçmaz, “Bundan bir sene önce bir iplik bobini 5 lirayken şu anda 9 liradır. Dolar düştü; ama fiyatlar hâlâ düşmedi. Bir makine parçasını bile bize dolarla satıyorlar. Piyasa çok sıkıntılıdır. Kapanan oldu, geçinemeyen oldu, maaşları veremeyen oluyor. Benim tanıdığım bir iki arkadaşım iş yerlerini kapattılar. Çalışıyorlar; ama işlerinin hakkını alamıyorlar ki, biz de alamıyoruz. Bu şekilde nereye kadar gider biz de bilmiyoruz.” dedi.
“Ayakta durmaya çalışıyoruz”
Piyasanın kötü durumda olduğunu, sadece ayakta durmaya çalıştıklarını ifade eden Kaçmaz, “Dövizden önce günlük 2 bin tane mal yapıyorduk ve ay sonunda bize bir şeyler kalıyordu. Ama şu anda 3 bin tane mal çıkarmamıza rağmen ay sonu geldiğinde gerçekten bir şey kazanamıyoruz. Şu an sadece ayakta durmaya çalışıyoruz. Süreç ne olacak bilmiyoruz. Şu an çok kötüdür. 8 sene önce İstanbul’da çalıştığım sırada fasonlar 4 liraydı, 2019 yılına girdik fason fiyatlarımız hâlâ 4 liradır. İşçi maaşı o zamanlar bin liraydı, şu anda 2 bin lira olmuş. Ki 2 bin liraya kimse artık çalışmıyor. Her şey çok pahalanıyor; ama hiçbir şekilde yaptığımız işin üzerine bir şey gelmiyor.” diye konuştu.
“Yetkililerin bize sahip çıkmasını istiyoruz”
Hükümetin iş adamlarına sahip çıkması gerektiğine vurgu yapan Kaçmaz, “Türkiye’de ciddi bir tekstil potansiyeli var. Şu an Batman’da 240 tane fabrika var ve binlerce kişi çalışmaktadır. Ama bizler yaptığımız işin hakkını alamıyoruz. Fason fiyatı artmalıdır. Biz şu an zor durumdayız ve yetkililerin bize sahip çıkmasını istiyoruz. 5 ay içerisinde tanıdığım 3 fabrika kapandı. Dolar nedeniyle çok kaybımız oldu. Şu anda sadece ayakta durmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Dövizin artışından dolayı epey sıkıntı çekmeye başladık”
Döviz artışıyla birlikte sıkıntı çekmeye başladıklarını kaydeden bir diğer iş adamı Burhan Özdemir, “Döviz artışından önceki piyasamız güzeldi. Sattığımız mallarımızın paralarını rahat bir şekilde temin edebiliyorduk. Şimdi ise döviz artışı nedeniyle tüccarların hepsi nakit olarak çalışmaya başladı. Her yer nakit çalışmaya dönüşünce bizler de nakit çalışmak zorunda kaldık. Bu yüzden biraz piyasada nakit sıkıntısı var. Dövizin artışından dolayı epey bir sıkıntı çekmeye başladık. Bankaların uygulamaları nedeniyle de sıkıntı yaşamaya başladık.” şeklinde konuştu.
“Sıkıntı içerisinde boğuşuyoruz”
Satışlarında ciddi oranda düşüş yaşandığını söyleyen Özdemir, yetkililere çağrıda bulunarak şunları söyledi: “Görüştüğümüz bazı arkadaşlarımız paralarını ödeyemediklerinden dolayı eleman çıkarmak zorunda kalıyorlar. Şu anda hepimiz sıkıntı içerisinde boğuşuyoruz. Şu anda satışlarımız yüzde 70 oranında düşmüş durumdadır. Milletin alım gücü kalmadı. Eskiden Siirt fıstığını yılda 150-200 ton satarken şu anda 20 tonu bulamıyoruz. Fiyatların yükselişinden dolayı mal satamıyoruz. Hükümetin buradaki siyasi ayağı hükümete doğru düzgün bilgi vermiyor. Sıkıntılarımızı hükümete lanse etmediler. Sıkıntılarımızın doğru bir şekilde lanse edilmesini bekliyoruz. İş adamlarına imkân sağlanmalıdır. Hammadde anlamında ürünleri pahalı alıyoruz. Hükümetin bunları kontrol etmesini talep ediyoruz. Fiyatlar kontrol edilsin, fahiş fiyatlara engel olunsun.”
İLKHA