Yaz aylarında serinlemek ya da ferahlamak için aklımıza ilk gelen gıdalardan biri olan dondurma hakkında doğru bilinen yanlışları konunun uzmanı Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Güven açıkladı. Prof. Dr. Güven, yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurmanın kışın da tüketilebileceğini söyleyerek, “Dondurma değil, hijyenik koşullarda üretilmeyen dondurma insanı hasta eder.” dedi.
Prof. Dr. Güven süt tüketiminde olduğu gibi dondurma tüketiminde de Türkiye'nin çok gerilerde olduğuna dikkat çekerek, dondurmanın yaz kış tüketilebilecek bir ürün olduğunu söyledi. Dünyada dondurma tüketiminde Yeni Zelanda ve ABD’nin ilk sırada yer aldığını hatırlatan Prof. Dr. Güven, kişi başına düşen dondurma tüketiminin bu ülkelerde 25 litreyi bulduğunu belirtti.
Başka ülkelerde 25 litre, Türkiye’de ise sadece 4 litre tüketiliyor
Soğuk iklimin hâkim olduğu Kuzey Avrupa ülkelerinde bile dondurma tüketiminin 20 litreye kadar çıkabildiğini dile getiren Prof. Dr. Güven, Türkiye'de ise yıllık kişi başı sadece 4 litre dondurma tükettildiğini ifade etti.
Prof. Dr. Güven açıklamasına şöyle devam etti: “Ülkemizde yıllık dondurma tüketimi kişi başı daha yeni 4 litre oldu. Oda 2000 yılına kadar kişi başı yıllık tüketim 1 litre civarında iken son yıllarda tüketimde artma var. Tabi bunun nedeni reklamlar, çeşitli tatlarda değişik çeşnilerle dondurmaların üretilmesi. Dondurma tüketimi tabi ki yazın daha fazla oluyor. Nedeni de hava sıcak. İnsanlar ferahlama ihtiyacı duyuyor. Sonbahar ve kış aylarında bu 4 litrenin ancak yüzde 5’i yüze 10’u tüketiliyor. Oysaki dondurma yaz kış yenecek bir ürün. Kışın dondurma tüketilmemesinin nedeni de aileler. Kışın çocuklarına dondurma yedirmez. Dondurma almaz anne babalar. Derler ki; hasta olursun.”
“Dondurma tüketimi giderek artıyor”
Dondurmanın soğuk su bile içemeyen çok hassas kişiler hariç herkes tarafından kış aylarında da hasta olmadan tüketilebileceğine değinen Prof. Dr. Güven, “Sağlıklı koşullarda üretilmiş dondurma insanı kış aylarında hasta etmez. Tabi ekmek gibi parça parça yememek koşuluyla. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki dondurma boğazdan geçerken su sıcaklığında 17 derece oluyor. Mideye inene kadar da 36 dereceyi buluyor. Yani soğukluğun getirdiği bir zarar yok. Çok hassas bünyeler hariç. Neden dondurma yiyenler genellikle hasta olur? Bademcikleri şişer? Dondurma ilk olarak ağzımızda çözülür. Çözüldüğü zamanda mideye gitmeden öncede ilk yapıştığı yerler bademcikler. Boğaz mukozası. O hasta yaparsa yapar. Dondurma bir kere pastörize sütten üretilecek. Üretimin her aşamasında paketleme, satış, dağıtımda, tüketiciye ulaşana kadar hijyenik koşullarda olacak. Bu durumlarda rahatlıkla her ay tüketebilirsiniz, bunun yazı kışı yok.” diye belirtti. (İLKHA)