"Dönemimizde kızların okuması ayıp görüldüğü için okuyamadık"

Okuryazarlık Seferberliği kapsamında Siirt'te başlatılan kursa katılan kadınlar, geçmişte kız çocuklarının okumasına ayıp gözüyle bakıldığı için aileleri tarafından okutulmadıklarını, şimdi ise okumayı öğrenmenin mutluluğunu yaşadıklarını söylediler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan Okuryazarlık Seferberliği kapsamında Siirt’te 30 okul ve değişik kurumlarda “Siirt’te okuma-yazma bilmeyen kalmasın” temasıyla eğitime başlandı.

Siirt’te 536 kişinin katıldığı kurslara yaşı ilerlemiş kadınlar büyük ilgi gösteriyor. Kurslara katılım sağlayan kadınlar, geçmişte kız çocuklarının okumasına ayıp gözüyle bakıldığı için aileleri tarafından okutulmadıklarını, şimdi ise okumayı öğrenmenin mutluluğunu yaşadıklarını söylediler.

Kursa katılım sağlayanlara okuma-yazma öğreten Sınıf Öğretmeni Zehra Nur Canpolat, Okuryazarlık Seferberliği ilanını ilk gördüğünde çok mutlu olduğunu ifade etti.

Kursta görev alacağını aklının ucundan dahi geçirmediğini söyleyen Canpolat, "Şimdi burada hanımların karşısında öğretmen olarak duruyorum ve onların okuma şevki bana hayat enerjisi olarak çok iyi geliyor. Birlikte, daha kursumuzun 2’nci gününde bayağı bir yol aldık. Neticede çok iyi işler çıkaracağımıza inanıyorum. Şu anda 24 öğrencim var. Okuma konusunda gayet iyiler, yazma noktasında biraz pratiğe ihtiyaçları var o da zamanla oturacağına inanıyorum." dedi.

"Okuma-yazma öğrenmenin ayıbı olmaz"

Kursiyerlerden Hayriye Yılmaz (70), geçmişte ailesi tarafından okutulmadığını söyledi. Yılmaz, "Bizim dönemimizde kızların okuması ayıp ve günah olarak görüldüğü için babam kız çocuklarını okutmadı. Biz Tilloluyuz oranın insanları dinlerine çok bağlı insanlar, babam da biraz mutaassıp bir insandı. Erkek çocuklarını hepsini okuttu fakat kız çocuklarını okutmadı. Benden 2 yaş küçük olan kardeşim okul müdürü oldu, diğer kardeşlerimin hepsi değişik kurumlarda müdürlük yapıyor. Ben bütün çocuklarımı okuttum. Bir oğlum müdür yardımcısı, bir kızım hemşire ve diğer bir kızım anasınıfı öğretmeni oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sayesinde okuma-yazma kursuna katıldım. Bu kursa katılmayı çok istiyordum fakat bana yaşımın geçtiğini, artık yaşlandığımı söyleyerek çocuklarım gitmemi istemediler. Ama ben onları dinlemedim, kursa katıldım. İnşallah okuma yazmayı çözeceğim. Okuma-yazma öğrenmenin ayıbı olmaz. Bir dükkâna gittiğimizde adının ne olduğunu öğreneceğiz. Markete gittiğimizde fiyatları bileceğiz. İnşallah bundan sonra her şey daha güzel olacak." şeklinde konuştu.

Kurs açıldığını duyar duymaz ismini yazdırdığını söyleyen Hayriye Ay (69), eşi ve çocuklarının engellemelerine rağmen kursa katıldığını söyledi.

Halime Kurt da küçük yaşlarda köyde kaldıklarını ve o dönemde okuyamadığını, okuma yazmanın insan için çok büyük faydalarının olduğunu belirterek, eşinin kendisine destek verdiğini söyledi.

Yürüme engelli olan ve kursa gelemediği için Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü tarafından kendisine özel öğretmen gönderilen Mehmet Sabri Kaya, böyle bir imkân için memnuniyetini ifade etti. Kaya, öğretmenlerinin kendisini çalıştırdığını ve birinci kademeyi bitirip ikinci kademeye geçtiğini söyledi.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Sirac Batur, kursa gelemeyen engelli 2 öğrencinin bulunduğunu ve onlara okuma yazma kursu vermek için 2 öğretmenin görevlendirildiğini belirterek, hedeflerinin şehirde okuma yazma bilmeyen kimse kalmayana kadar vatandaşlara hizmet etmek olduğunu söyledi.

İLKHA




































 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Van Haberleri

Van'da kaybolan üniversite öğrencisinin cansız bedenine ulaşıldı
Bölgesel ayrımcılığa son verilmesi gerekiyor
HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı'dan yeni anayasa açıklaması
Biçerdöverin giremediği tarlalar tırpanlarla biçiliyor
HAKSİAD, il başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle Van'da bir araya geldi