HÜDA PAR'ın, uluslararası 2. Selahaddin-i Eyyubi Sempozyumu, katılımcıların sunumlarıyla devam etti.
Programa İngiltere'den katılan Dr. Hafız El-Karmi, "Kurtarıcı neslin özellikleri" başlıklı bir sunum yaptı.
Bu tür programların İslam ümmetinde Kudüs’ün özgürlüğü noktasında bir bilinç oluşturmasını temenni eden el-Karmi, "Âlimler Selahaddin döneminde halkı cihada teşvik etmekle kalmamış savaşlara bizzat katılmışlardır.".İbnul Kesir, Selahaddin'in ordusunun âlimlerle dolu olduğundan bahsetmektedir. Bunlardan en önemlisi Şeyh Ali bin İbrahim El Ensari El Hambeli'dir. Yine Şeyh İsa Hakkâri vardır ki Hakkârilidir. Dönemin en büyük âlimlerindendir. Kendisi Remle savaşında savaşmış, Haçlılarca esir düşmüş ve Hakkârili Şeyh İsa’nın öneminden dolayı Selahaddin kendisi için 60 bin dinar fidye ödeyerek onu kurtarmıştır." dedi.
El-Karmi, "Yine Şeyh Abdullah ki kendisine 'Şam’ın aslanı' denilmektedir. Yine Şeyh Abdulğani vardır ki kendisi Kudüslüdür. Makdisi yine askerdir ki kendisinin birçok ilmi kitabı bulunmaktadır. Bütün âlimleri sayacak kadar zamanımız yoktur. O yüzden o dönemin en sembol ismiyle yetineceğiz, insanları savaşa teşvik etmekle kalmayıp kendisi de direniş göstermiş âlimlerden bahsedeceğiz. İbni Kesir tarih kitabında Selahaddin’den bahsederken kendisinin Kudüs’ü almak için çıktığında birçok âlimin yolda kendisine katıldığını söylemektedir." ifadelerini kullandı.
"Selahaddin bazı surları dikerken birçok âlim ona yardım etmiştir"
Şeyh İbni Asum'un da Selahaddin-i Eyyubi döneminin alimlerinden olduğunu belirten el-Karmi, "Onun birçok haçlı esirin komutasını elinde bulundurduğu bildiriliyor. Bu âlim birçok komutanı esir almış şekilde Şam’a girmiştir. Bu âlim haçlı esirlerden sorumluydu. Bu âlimlerden birçoğu şehit oldu. Şeyh Cemalettin El Hüseyn gibi. Fıkıh âlimlerimizden Şeyh İsmail, Selahaddin-i Eyyubi'nin mücadelesi sırasında şehit oldu. Bu âlimler hendekler kazmışlardır, kuleler dikmişlerdir, inşaat işlerinde çalışmışlardır. Selahaddin bazı surları dikerken birçok âlim, mutasavvıf ona yardım ederek beraber taş taşıyarak senelerce yapılabilecek surları kısa sürede bitirmişlerdir." diye konuştu.
Kadı Fazıl ve İmad’a da değinen el-Karmi, "Şeyh Kadı Fazıl, Selahaddin döneminde iki numaralı adamdır. Devlet işlerinin görülmesi, askerlerin savaşa hazırlanması işlerini Şeyh Fazıl yapmıştır. O sadece divanda bulunmuyordu. Sadece hutbe işleriyle uğraşmıyordu. Kendisi uzman, işini bilen askeri bir uzmandır. İbn-i Kesir tarih kitabında şöyle diyor; 'Kadı Fazıl Selahaddin’e ailesinden daha sevimliydi. Selahaddin’i Eyyubi onu çok seviyordu. Selahaddin şöyle buyurmuştur: 'Ben şehirleri kılıçla değil, Kadı Fazıl’ın kalemiyle fethettim.' Selahaddin her daim Kadı Fazıl gibi kişilerle çalışmıştır." ifadelerini kullandı.
El-Karmi, şunları söyledi:
"Kadı Fazıl stratejik bakış açısına sahipti. Şam’ın siyasi, ekonomik durumuna vakıftır. O zamanlar Şam, Musul’dan farklıydı. Şam bölgesinin askerlerinin bilgisine sahiptir ve Selahaddin’e yansıtan kişidir. Kadı Fazıl bilgileriyle Şam’ı Mısırla birleştirmeyi amaçlamıştır. Yine kendisi Şam ve Avrupa’daki Haçlı askerlerin bağlantılarına vakıftır. Avrupa’dan gelen yardımların güzergâhlarına vakıftı. Kendisi öncelikle Avrupa’dan gelecek yardımın kesilmesinin önemine vakıftı. Kadı Fazıl Mısır halkını Selahaddin’in ardından sürükleme konusunda başarılıdır. Bu konuda hutbeler vermiştir.
Kadı Fazıl, askerleri nefsi ve psikolojik olarak bazı yenilgiler esnasında nasıl tekrardan toparlanabileceğinin yollarını biliyordu. Yenilgi esnasında umut oluyordu. Maneviyatları, psikolojilerini desteklemek, umutsuzlukları gidermek konusunda önemli bir rol almıştı."