DSİ Genel Müdürlüğü Konya Kapalı Havzası'ndaki yeraltı suyunu yakın takibe aldı

​Havzada 122 kuyuya yerleştirilen sensörler vasıtasıyla yeraltı su seviyesi anlık olarak Ankara'da DSİ Genel Müdürlüğüne iletiliyor.

DSİ Genel Müdürlüğü Konya Kapalı Havzası'ndaki yeraltı suyunu yakın takibe aldı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sitesinden yapılan açıklamalara göre, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Konya Kapalı Havzası'nda bulunan yeraltı suyunu yakın takibe aldı.

Bilindiği gibi Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya İli ülkemizin sulanabilir arazilerinin yüzde 13'üne sahip bir şehir.

Konya Kapalı Havzası, yıllık ortalama yağış miktarı bakımından Türkiye ortalamasının altında olmasına rağmen kullanılan yeraltı suyu bakımından Türkiye ortalamasının üstünde tüketimin yapıldığı bir havza konumunda.

Bu bakımdan, Konya Ovası'nda yapılan tarımın sürdürülebilirliğinin sağlanması ve mevcut yeraltı sularının muhafazası büyük ehemmiyet içeriyor.

Konya Kapalı Havzası'ndaki 122 kuyuya yerleştirilen sensörler vasıtasıyla yeraltı su seviyesi anlık olarak merkeze iletiliyor.

Taşınabilir bir sistem

Yapılan açıklamada, "Konya Kapalı Havzası Yeraltı Suyu Potansiyeli ve Geleceğinin Araştırılması Projesi" kapsamında Konya Kapalı Havzası'ndaki DSİ'ye ait 122 yeraltı suyu gözlem kuyusuna, su seviyesini, sıcaklığını ve elektriksel iletkenliğini otomatik olarak ölçebilen ve ölçtüğü verileri GSM hattı üzerinden anlık olarak DSİ Genel Müdürlüğüne yollayabilen sensörler takıldığı ifade edildi.

Portatif olarak geliştirilen bu sistem, gerek görüldüğü takdirde tüm ekipmanları ile birlikte benzer nitelikteki başka bir kuyuya da taşınabileceği belirtiliyor.

Amaç: Yeraltı sularının kullanımının devam ettirilebilmesi

Kuyudan yeraltı suyu seviyelerinin anlık olarak takip edildiğine dikkat çeken Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ise bu sistem sayesinde Konya Kapalı Havzası'nda yeraltı suyu seviye değişimleri ile su çekimleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı hedeflediklerini söyledi.

Öte yandan Pakdemirli, Konya Kapalı Havzası'nda yer alan alt havzaların birbirleri ile olan su ilişkilerinin araştırılması ve miktarlarının belirlenmesi, elde edilen veriler ışığında yeraltı suyunun kullanımının sürdürülebilirliğinin belirlenmesini de amaçladıklarını belirtti.

Sistemle yeraltı su haritası güncelleniyor

Anlık takip sayesinde yeraltı su haritasını güncellediklerini dile getiren Bakan Pakdemirli, elde edilen veriler ışığında geleceğe dönük yol haritasını oluşturduklarını, suyun her damlasının kıymetini bilerek çalışmaya devam edeceklerine vurgu yaptı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri