DSİ'den barajların doluluk oranlarına ilişkin açıklama

​Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, "Halihazırda baraj dolulukları yeterli seviyede olup ihtiyaçları karşılama noktasında bir sıkıntı bulunmamaktadır." açıklamasını yaptı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada depolamalı tesislere gelen suyun yaklaşık yüzde 60'ının karların erimesinden kaynaklandığı ve akımların mart-haziran döneminde gerçekleştiği belirtildi.

"Bu sebeple, barajların doluluk oranlarının bugünkü durumlarına göre değerlendirilerek suyumuzun yetersiz olduğu sonucuna ulaşmak çok doğru olmayacaktır." denilen açıklamada, çünkü akımların, mart ayı itibarıyla ortalamanın üzerine çıkarak doluluk oranlarını arttırdığı kaydedildi.

Açıklamada, "Halihazırda baraj dolulukları yeterli seviyede olup ihtiyaçları karşılama noktasında bir sıkıntı bulunmamaktadır." ifadesine yer verildi.

DSİ tarafından anlık izlemesi yapılan 374 adet depolamalı tesiste aktif doluluk oranının yüzde 34,6 olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, "Söz konusu barajların içme suyu maksatlı olanları yüzde 32,5, sulama maksatlı olanları yüzde 31,4 ve enerji maksatlı olanları ise ortalama yüzde 36,4 aktif doluluğa sahiptir." diye belirtildi.

İstanbul'da herhangi bir su problemi beklenmiyor

İstanbul'un günlük içme ve kullanma suyu ihtiyacının ortalama 3 milyon metreküp olduğu aktarılan açıklamada, "Bu ihtiyacın önemli bir miktarı DSİ'ce daha önce inşa edilen Ömerli, Alibeyköy, Büyükçekmece ve diğer barajlar ile Yeşilçay ve Melen Sistemi'nden karşılanmaktadır. İstanbul iline su sağlayan barajlardan bir kısmı Anadolu yakasında, bir kısmı ise Avrupa yakasında bulunmaktadır. İstanbul barajları birbiriyle entegre olup tüm barajlardan İstanbul ilinin her tarafına arıtma tesislerinden su aktarılabilmektedir. Netice olarak, İstanbul iline su sağlayan barajların doluluk oranı ortalaması bugün itibarıyla yüzde 24 olup şu anda hiç su gelmese dahi İstanbul'un yaklaşık 2,5 aylık ihtiyacını karşılayacak su, rezervuarlarda mevcuttur. Kış aylarındaki yağışlarla baraj giriş akımlarında yaşanacak artışın neticesinde İstanbul'da su problemi yaşanması beklenmemektedir. Depolama tesisleri dışında Yeşilçay ve Melen regülatörlerinden de arıtma tesislerine su basılmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Ankara'daki barajların doluluk oranı

Açıklamada, Ankara hakkında ise şu bilgilere yer verildi:

Ankara'daki barajlarda güncel doluluk oranı yüzde 12 seviyesindedir. Bu oran geçen yılla aynıdır. Ankara'ya içme suyu temin eden barajlarımızın depolama kapasitesi son derece büyük olduğundan Ankara'nın su yeterlilik durumunu yalnızca doluluk oranları üzerinden değerlendirmek doğru olmayacaktır. Zira 1 milyar 500 milyon metreküp depolama hacmine sahip Ankara barajlarında şu an itibarıyla 164 milyon metreküp su bulunmaktadır. Ankara'da günlük 1,2 milyon metreküp su kullanılmakta olup hiç yağış olmaması durumunda bile barajlarda şehrin 4,5 aylık ihtiyacını karşılayacak su bulunmaktadır.

Ankara İçmesuyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi'nin inşası 2019 yılında tamamlandı ve regülatör ile tünelin birlikte işletmeye alınarak ASKİ'ye devredildi.

Ankara'nın 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan ve DSİ tarafından inşa edilen Gerede Sistemi ile Bolu ili Gerede Havzası'ndaki suların, ışıklı regülatörü ve 31,6 kilometre uzunluğundaki Türkiye'nin en uzun içme suyu tüneliyle Çamlıdere Barajı'na cazibeli olarak aktarıldı.

Söz konusu tesisle Ankara'ya yılda ortalama 226 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edilmesi planlanmış olup şu ana kadar Çamlıdere Barajı'na yaklaşık 170 milyon metreküp içme ve kullanma suyu aktarılmıştır. Ayrıca Ankara'ya Kesikköprü Barajı'ndan pompajla su alma imkanı da vardır.

İzmir'deki baraj doluluk oranları

İzmir'e ilişkin bilgilerin de yer aldığı açıklamada, bu kentteki barajlarda aktif doluluk oranının yüzde 36 olduğu, hiç su gelmese bile İzmir'e 5 ay yetecek su bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, "Ayrıca mevcut durumda günlük su ihtiyacının yüzde 50'ye yakını YAS kuyularından karşılanabilmektedir. Dolayısıyla İzmir'de de su sıkıntısı yaşanması beklenmemektedir. Netice olarak, başta İstanbul, Ankara olmak üzere ülkemiz genelindeki diğer şehirlerimizde, önümüzdeki dönemde gerçekleşmesini beklediğimiz kış yağışlarının da etkisiyle önemli bir su sıkıntısı yaşanmayacağı öngörülmektedir." denildi.

Vatandaşların, suyu israf etmeden ihtiyaçları kadar tüketmelerinin ve tasarruf ilkelerine azami derecede uymalarının önem arz ettiği vurgulanan açıklamada, "Tarım ve Orman Bakanlığımız önderliğinde Genel Müdürlüğümüz tarafından bütün şehirlerimizde, geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de içme ve kullanma suyu sıkıntısı yaşanmaması için gerekli yatırımlar planlanarak peyderpey hayata geçirilmekte ve tedbirler alınmaktadır." değerlendirmesinde bulunuldu. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri

TUSAŞ saldırısında 3 kişi hayatını kaybetti 14 kişi yaralandı
İşgal rejiminin BM üyeliği iptal edilmeli
Ankara'da Ağrı firmasına ait yolcu otobüsü üst geçide çarptı: 9 ölü, 26 yaralı
​Ankara’da Sezai Karakoç için gıyabi cenaze namazı kılındı
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan yetişkinlere "camide Kur'an" çağrısı