DSÖ'den yapılan açıklamada, ilk olarak Senegal'deki bir laboratuvara gönderilen örneklerde Marburg virüsü tespit edildiği belirtildi.
Marburg humması’nın ebola'nın yakın akraba türü olarak bilindiği, aşısı ya da özel bir tedavisi olmadığı ve ölüm oranının yüzde 90'a kadar çıkabildiği açıklandı.
DSÖ’nün açıklamasında, sağlık çalışanları da dahil olmak üzere 90'dan fazla temaslının tespit edildiği ve takibe alındığı belirtildi.
Ölüm oranı yüzde 90'a kadar çıkabiliyor
Marburg virüsü ilk kez 1967 yılında, Yugoslavya Belgrad (şimdi Sırbistan) ve Almanya Frankfurt ve Marburg şehirlerindeki laboratuvarlarda laboratuvarda tespit edilmişti.
5-10 günlük kuluçka süresinden sonra başlangıç semptomları aniden başlar ve ateş, titreme, başağrısı, kas ağrısı şeklindedir. Semptomların başlamasından sonra 5. gün civarında en fazla gövdede (göğüs, sırt, karın) olmak üzere makülopapüler döküntüler ortaya çıkabilir. Mide bulantısı, kusma, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı ve ishal görülebilir. Semptomlar gittikçe şiddetlenerek sarılık, pankreas iltihabı, ciddi kilo kaybı, hezeyanlar, şok, karaciğer yetmezliği, yaygın kanamalar ve çoklu organ yetmezliği gelişebilir.
Aşısı ya da özel bir tedavisi olmayan Marburg hummasına yakalananlar hastanede destek tedavisi uygulanmalıdır.
Hastalığın vaka ölüm oranı yüzde 23-90 arasındadır. (İLKHA)