İçişleri Bakanlığı’nın 16 Mayıs tarihinde yayımladığı genelge doğrultusunda 15 aydır kapalı olan düğün salonlarının açılmaları 1 Haziran’a ertelenirken işletmeciler dört gözle açılmayı bekliyor.
Covid-19 salgını nedeniyle düğün salonları aylardır kapalı kalırken düğün için 500 bine yakın çiftin yanı sıra düğün salonu işletmecileri de gözünü 1 Haziran’a çevirdi.
Salgın gerekçesiyle düğünlerin iptal edilmesi veya ertelenmesinden dolayı 15 aydır hizmet veremeyen ve bu süreçte büyük bir mağduriyet yaşayan düğün ve etkinlik sektörü 2021 sezonunu da kaçırmak istemiyor.
Aylardır kapalı kalan düğün salonları, açılacakları 1 Haziran gününe kadar hazırlıklarını sürdürürken yasağın kalkmasının ardından yaz aylarında düğün açısından yoğun bir dönem geçmesini bekleyen işletmeciler, salonlarında tedbir planlaması yapmaya devam ediyor.
Covid-19 salgını nedeniyle kapalı olan düğün salonları 1 Haziran itibarıyla kapılarını açmak için gün sayarken sektör temsilcileri, tüm salonların yeni kurallara göre düzenlendiğini, her türlü önlemi ve yüzde 50 kapasite ile hizmet verebileceklerini ve yeni döneme hazır olduklarına dikkat çekiyor.
Yaklaşık 100 düğün salonunun bulunduğu Gaziantep'te düğün salonu işletmecileri yapılacak düğünler için hazırlıklara başlayan sektör temsilcileri, “Her türlü tedbirimiz aldık ve 1 Haziran’da artık açılmayı bekliyoruz.” diyerek yetkililere seslendi.
Düğün Salonları Etkinlik ve Organizasyon İşletmecileri Federasyonu Yönetim Kurulu (TÜDİFED) kurucu üyesi, Gaziantep Düğün Salonu ve Organizasyon İşletmeleri Derneği Başkanı Mehmet Aykanat, İLKHA muhabirine, sektör olarak 1 Haziran’da açılmaya hazır olduklarını söyledi.
Düğün ve etkinlik sektörünün 15 aydır kaybettiği ekonomik değerin Türkiye’nin kaybı olduğuna dikkat çeken Aykanat, 1 Haziran’dan itibaren sektörün faaliyete geçmesinin 4 milyondan fazla kişiye nefes aldıracağını belirtti.
“Düğün salonlarının bir an önce açılmasını istiyoruz”
Türkiye'de 10 bin 300’e yakın düğün salonu olduğunu belirten Aykanat, “Düğün salonlarına bağlı 42 tane paydaş sektör var. Çiçekçi, kameracı, mobilyacı ve beyaz eşyacı, kuyumcu gibi birçok sektöre de hizmet etmekteyiz. 4 milyona yakın insan bu sektörden geçimini sağlamaktadır. Bu zaman zarfında birçok düğün salonu işletmecisi iflas etti. Düğün salonlarının açılmamasından dolayı işletmesini kapatan oldu. Şu anda evlenecek yaklaşık 500 bin çiftimiz ile beraber düğün salonlarının bir an önce açılmasını istiyoruz.” dedi.
HES kodu başta olmak üzere maske, sosyal mesafe ve hijyen gibi her türlü tedbirleri aldıklarını ve bir an önce düğün salonlarının açılmasını istediklerini belirten Aykanat, “Sayın cumhurbaşkanımıza sesleniyorum; yeni evlenecek çiftlerden 3 tane çocuk istiyorsunuz. Bu çocukların ve yeni evlenecek çiftlerin başlangıç noktası olacağı yer düğün salonlarıdır. Düğün salonlarımızın bir an önce açılmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
“1 Haziran'da düğün salonlarının açılmasını istiyoruz”
Evliliğin önemine dikkat çeken Aykanat, “Evlilik bir sosyal dayanışmadır. Fakat bu sürenin uzanmasından dolayı davetiyelerini bastırıp da düğünlerin yapamayan birçok çift ayrılmak zorunda kaldı, boş yere ev kiraları ödediler ve birçok çiftimiz defalarca davetiye bastılar ama düğünlerini iptal etmek zorunda kaldılar. Biz inşallah 1 Haziran'da düğün salonlarının açılmasını istiyoruz. 3 saat süreyle, sosyal mesafe kurallarına uyularak oyunların oynanmasını istiyoruz. Halay yapılmasına biz de karşıyız. Halay yapılmasın ama sosyal mesafe kuralları içerisinde düğünlerin yapılmasını ve ikramlı olarak tüm evlenecek çiftlerimize hizmet etmek istiyoruz.” diye konuştu.
Düğün sürecinin uzamasından dolayı gelin ve damat adayları ile aileleri arasında anlaşmazlık çıktığını ve bu konuda birçok kişinin mağdur olduğuna dikkat çeken Aykanat, düğünlerin ertelenmesinin farklı sıkıntılara neden olduğunu ifade etti.
“Sektörümüz bir yıl daha kaybetme riski ile karşı karşıyadır”
“Kademeli normalleşme” sürecine geçilmesi ile birlikte etkinlik sektörü için de ışık göründüğünü fakat açılış tarihinin halen açıklanmaması nedeniyle haziran ayı için yapılan rezervasyonların iptal edilmeye başladığını söyleyen Aykanat, şunları söyledi:
“Düğün davet ve etkinlik sektörü 2 yıl öncesinden başlayan ve aylar önce tamamlanan rezervasyonlar ile çalışmaktadır. Yaşanan belirsizlik aldığımız rezervasyonların kaybedilmesine neden olurken yeni rezervasyonların yapılmasının önünde de engel teşkil etmektedir. İş kayıplarının yanı sıra iptaller nedeniyle firmalarımız ve etkinlik sahipleri arasında bu yıl da hukuksal itilaflar ve kaparo sorunları yaşanmaya başlayacaktır. Geçen yılı kaybeden sektörümüz bir yıl daha kaybetme riski ile karşı karşıyadır. Bu sebeple düğün salonları başta olmak üzere on binlerce etkinlik firması ve bir milyondan fazla etkinlik çalışanına vakit kaybetmeden müjdeli haberin duyurulmasını ve 1 Haziran tarihinde, turizm ve yiyecek-içecek sektörleriyle aynı anda açılmasını temenni ediyoruz.”
“Artık çok fazla dayanacak gücümüzün olduğunu sanmıyorum”
Düğün salonu işletmecilerinin yanı sıra sektöre bağlı tüm sektörlerin ve çalışanlarının da bu süreçten olumsuz etkilendiğine dikkat çeken düğün salonu işletmecisi Hanifi Kaplan da, “Yaklaşık bir buçuk yıldır işletmelerimiz kapalı. Bu işin çok ciddi bir maddi külfeti ile karşı karşıya kaldık. maddi külfetin dışında sektör temsilcilerinin birçok çalışanı var. Bu çalışanların tamamı gözümüzün önünde açlık ile karşı karşıya kaldılar. Müzisyenler, garsonlar fotoğrafçılar ve daha birçok alandaki işletme çalışanları ve işletmeler çok ciddi mağduriyetler ile karşı karşıya kaldık. Kamudan bu anlamda hiçbir destek almadık diyebilirim. Hiçbir kamu desteği almadan bir buçuk yıldır işletmelerimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz. Bu işletmelerin çok ciddi kira ve kendi işletme giderleri var. Bunun yanında salgın sürecinin üzerinden bir buçuk yıl geçmiş ve salgının neredeyse sonuna geldik halen biz geleceğe dair ve bundan sonraki sürece dair hiçbir şey öğrenemedik. Eğer 1 Haziran'da düğün salonları açılmazsa birçok düğün salonu işletmecisi zaten işletmesini kapattı ve muhtemelen bu kapananlara yenileri eklenecektir. Çünkü ayakta durmak kolay değil. Bir buçuk yıldır hem işletmenin hem de personellerin giderlerini bulmaya çalışıyoruz. Artık çok fazla dayanacak gücümüzün olduğunu sanmıyorum, birçok işletme artık kapanma noktasına gelir ve birçoğu da kapanır diye düşünüyorum.” diye konuştu.
“Çok zor durumdan geçiyoruz”
Sektöre verilen desteklerin yetersizliğinden yakınan Ahmet Gürbüz ise, “Bu destekler destek değildir. Bize yaklaşık 5-10 bin lira elektrik faturası geliyor. Verilen desteği destek olarak görmeyelim ve bizler gerçekten çok mağdur olduk. Çok zor durumdan geçiyoruz. Artık ‘yeter’ diyoruz. Çünkü tüm düğün salonu işletmecileri gerçekten hepimiz bittik. Elbette ki öncelik sağlıktır, sağlığı düşünüyoruz, sağlık için gereken ne ise yapmak istiyoruz ve sağlık anlamında devletimizin yanındayız ama bizi de artık serbest bırakmalarını istiyoruz. Devletin bizi artık bir esnaf olarak görmesini istiyoruz. İşçilerimiz, bizler, çevremiz ve yeni çiftlerimiz mutlu olalım, mutlu edelim.” dedi.
“İnsanlar artık sürekli takvim değiştirmekten çok yoruldu”
1 Haziran’dan itibaren sektörün faaliyete geçmesini istediklerini belirten Ezgi Gülşah Yalçın da şöyle konuştu:
“1 Haziran itibarıyla normalleşme bekliyoruz. Sadece biz değil, gelin ve damat adayları da düğünlerin başlamasını istiyor. İnsanlar artık sürekli takvim değiştirmekten çok yoruldu. Tüm önlemlerimizi aldık. Maske, sosyal mesafe ve hijyen gibi bütün kurallara uyuyoruz, 1 Haziran'da açılmayı bekliyoruz. eğer düğün salonları açılmazsa artık çok ciddi bir mağduriyet yaşayacağız. Çünkü 15 aydır kapalı olan sektörlerden bir tanesiyiz. Bize bağlı diğer sektörlerde çok zorluk yaşayacak. Ayrıca artık insanlar yuva kuramıyor. Bu süre belirsizleştikçe gelin ve damat ile aileler arasında da problemleri oluşuyor.”
“Organizasyon firmaları olarak bizde düğün salonları gibi mağduruz”
Geçtiğimiz temmuz ve ağustos aylarında etkinlik sektörünün açılmasına rağmen sadece 55 gün faaliyet gösterebildiklerini dile getiren Nil Bozfırat da, “Organizasyon firmaları olarak bizde düğün salonları gibi mağduruz. Kendi çalışanlarımız işsiz kaldı. Dükkan kiralarımız ve 15 aydır ödeyemediğimiz faturalarımız var. Yine bize bağlı olan sektörler var. 1 Haziran’dan sonra düğün salonları açılmazsa bu sıkıntılar daha da daha da büyüyecek. Çünkü artık yaz sezonu geliyor. Kış sezonunda zorlansak da bir şekilde bu süreci atlatmaya çalıştık ama yaz sezonunu da bu şekilde geçerse artık sektör değiştirme tarzından düşüncelerimiz var ve başka bir yol izlemek zorunda kalacağız.” ifadelerini kullandı.