Salgın sonrasında her sektörde olduğu gibi beyaz eşya ve mobilya satan esnaf da düğünlerin iptal ya da ertelenmesinden dolayı işleri düştüğü için zor günler geçiriyor.
Covid-19 salgını nedeniyle evlilik yolundaki çiftlerin büyük bir bölümü düğünlerini daha ileri bir tarihe ertelerken kimileri de iptal etti. Düğün salonu kiralamaları, mobilya ve beyaz eşya satışları, düğünlerin ertelenmesinden veya iptal edilmesinden olumsuz etkilendi.
Düğün, nişan gibi etkinliklerin kısıtlanması ve sınırlı sayıda kişinin katılımıyla sadece nikâh törenlerine izin verilmesinden olumsuz etkilenen mobilya ve beyaz eşya sektörü, kısıtlamaların kaldırılacağı ve düğünlerin başlayacağı günü bekliyor.
Gaziantep’teki sektör temsilcileri, özellikle hafta sonu kısıtlamalardan dolayı düğünlerin ertelendiğini ve bu durumun da sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
Covid-19 salgının evlenecek çiftleri tedirgin ettiğini belirten sektör temsilcileri, arkadaşları ve yakınları ile eğlenerek evlenmek isteyen çiftlerin virüs bitene kadar evlilik planlarını rafa kaldırdığına dikkat çekti.
Ahmet Ahmet Arslan
Kısıtlamaların ardından düğün ve nişanlar ertelendiğinden dolayı beyaz eşya ve mobilya siparişlerinin iptal edildiğini belirten Ahmet Arslan, bu durumun da işlerini yarı yarıya düşürdüğünü ifade etti.
“Yüzde 60-70 oranında bir kaybımız var”
Bu süreçten en çok beyaz eşya ve mobilya sektörünün etkilendiğini belirten Arslan, “Müşterilerimize ürünlerini teslim edemedik. Düğünlerin ertelenmesi ve iptal edilmesi sektörümüz için büyük bir darbe oldu. Bundan dolayı bir mağduriyet yaşıyoruz. İnşallah devletimiz bu konuda bir kolaylık sağlar. Çünkü ciddi anlamda bir sıkıntı yaşıyoruz. Düğünler olmuyor, çiftler aldıkları ürünleri ya askıya aldı ya da iptal etti. Bundan dolayı büyük bir sıkıntı içerisindeyiz. Şu anda yüzde 60-70 oranında bir kaybımız var. Bu da ciddi bir rakamdır. O yüzden sektör olarak ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bahar ve yaz ayları düğün sezonumuzdur. İşlerimizin açılması düğün salonlarının açılmasına ve düğünlerin yapılmasına bağlıdır. Düğünlerin yapılmasına izin verilmez ve düğün salonları açılmazsa bahar ve yaz aylarında da bizim için değişen bir durum olmayacaktır. Devletimizin bunun için bir kolaylık yapması lazım. Gerekirse düğün kapasitelerini biraz düşürüp düğünlerin yapılması lazım. Bizde kültür olarak düğün olmazsa insanlar nikâha çok sıcak bakmıyorlar. Bundan dolayı düğünler erteleniyor. Ertelendiği zaman da sektör olarak etkileniyoruz.” dedi.
Bekir Bekir Mizmizoğlu
“Düğünler ertelendiği için beyaz eşya satışı olmuyor”
Covid-19 salgınından birçok sektör gibi mobilya ve beyaz eşya sektörünün de olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Bekir Mizmizoğlu, “Düğünler ertelendiği için beyaz eşya satışı olmuyor. Hem ciro hem de satış olarak çok etkilendik. Ciromuzu yapamazsak mağazamızın bize vermiş oldu kotalarımızı da yapamıyoruz. Elimize istediğimiz bir paramız da geçmiyor. Bu durum da haliyle bizi etkiliyor. Maddi yönden her şekilde etkileniyoruz. Geçtiğimiz yıla göre satışlarda yarı yarıya bir düşüş var. Bu da bizi fazlasıyla etkiliyor. Evlenecek çiftler düğünlerini erteliyor. Çünkü pandemiden dolayı istedikleri gibi bir düğün yapamadıklarımdan dolayı düğünlerini erteliyorlar. Düğünlerin ertelenmesi satışlarımızı da etkiliyor. Pandemi olmamış olsaydı, işlerimiz çok iyiydi. Yetkililerden kısıtlamaları biraz esnetmelerini istiyoruz. Düğünlerin yapılmasını istiyoruz. Tekrar artık eski düzene geçmek istiyoruz. Gerçekten artık eski günleri özledik.” ifadelerini kullandı.
Ali Adlı
“Hafta sonu kısıtlamasının bir an önce kaldırılmasını istiyoruz”
Salgın nedeniyle düğün sezonunun açılmamasının satışlarını yok denecek kadar azalttığını ifade eden Ali Adlı, “Daha çok evlenecek çiftlere hitap ettiğimizden dolayı bu süreçten en çok biz etkilendik. Pandemi en çok bizi olumsuz etkiledi. Evlenecek çiftler düğünlerini erteliyorlar. Bundan dolayı bayağı bir sakinlik yaşıyoruz. Şu anda yüzde 30 gibi bir düşüş var ama bu aydan aya da değişiyor. Genelde satışlarımız cumartesi ve pazar günleri oluyor. Hafta içi müşterilerimiz çalıştıklarından dolayı satışımız cumartesi ve pazar günü oluyor. Cumartesi ve pazar kısıtlamasının bir an önce kaldırılmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Osman Demir
“Düğünlerin ertelenmesi bizi mağdur ediyor”
Osman Demir de Covid-19 salgını nedeniyle düğünlerin ertelenmesi ve evliliklerin azalması nedeniyle çeyiz ürünlerine olan talebin yüzde 50 oranında düştüğünü belirterek şunları söyledi:
"Pandemi dolayısıyla her yerde olduğu gibi özellikle çeyiz sektörü olarak biz de bu süreçten daha çok etkilendik. Satışlarımız yüzde 50 oranında düştü. Bu da tabi ki bizleri bayağı bir etkiledi. İşçinin sigortası, maaşı ve diğer giderleri derken bu durumda mağdur olduk. Bu konuda devletin de desteğini bekliyoruz. Sattığımız ürünler çeyiz ve ev eşyası olduğundan dolayı düğünlerin olmaması bizleri bayağı olumsuz etkiledi. Covid-19’dan dolayı düğünler erteleniyor. Düğünlerin ertelenmesi de bizi mağdur ediyor.”