Dünya Gastronomi Şehri Gaziantep çalıştayı yapıldı

Gaziantep'te ‘10. Uluslararası Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali’ kapsamında ‘Dünya Gastronomi Şehri Gaziantep’ çalıştayı düzenlendi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği işbirliğiyle düzenlenen ‘Dünya Gastronomi Şehri Gaziantep Çalıştayı’nda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kültürel mirasın çok kıymetli olduğunu, söz konusu mirası geliştirecek olan kişinin yetişmiş insan gücü olduğunu söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, Gaziantep Sanat Merkezinde gerçekleştirilen etkinlikte yaptığı konuşmada, kültürel mirasın çok kıymetli olduğunu ifade etti.

Şahin, “Bu coğrafya bize daha büyük bir miras bıraktı. Bütün zamanların en eski coğrafyası, Fırat Nehri ile Amanos Dağı içerisinde bütün zamanların, bütün medeniyetlerin en güçlü dönemi yaşanmış. Dış politika, Suriye sorunu, 350 bin mülteci meselesiyle uğraşırken kaderin bize verdiği bir de güzel şeyler de var. Tarihe baktığınızda İpek Yolu'nda bütün kültürler bir araya gelmiş ve bunu bir ticaret, bir barış, bir zenginlik yoluna dönüştürmüşler. Bu bir araya gelmenin sonunda oluşan en önemli şeylerden birisi de mutfağımız.”dedi.

Yörenin iddialı olan yemeklerine bakıldığında coğrafi avantajlar olduğunu gördüklerini belirten Şahin, bunun sürdürülebilir hale getirilerek dünya pazarına açılması gerektiğini söyleyerek, şunları kaydetti:

“Mutfağımızın güzelliklerini koruyup yarınlara taşıyamazsak yok olup gidecek. Yok olup giden yalnızca baharatımız ya da mutfağımızın güzellikleri değil, geçmişimiz, kültürümüz ve geleceğe taşıyacağımız mirasımız. Bizim burada petrolümüz, madenimiz yok. Ama en büyük kültürel bir mirasa sahibiz. Bunu yarınlara taşıyabilen toplumlar istikametini belirleyecektir. Bir gün her şey değiştiğinde dünya vatandaşlığı yükselen bir değer olduğunda ve 5 antik kenti olan bir şehre insanlar akın ettiğinde kendimizi tanıtamazsak bizim eksikliğimiz olur. Bunu tek başına bir başkanın başarması da mümkün değil. Dolayısıyla size ihtiyacımız var. Bugün buradan çıkan çıktılarla bizim yol haritamızı belirleyip, sizden aldığımız bilgilerle önümüze bakacağız. Teorikle pratiği birleştiremezsek, ikisini yoğurup güzel bir hamur oluşturamazsak bunu başaramayız. O nedenle buradan çıkan bilgilerle bunu başarmamız gerekiyor.”

UNESCO danışmanı Namık Döleneken de Gaziantep Büyükşehir Belediyesine verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, ilgili kurumların da yardımıyla Gaziantep'in Türkiye'de ilk kez UNESCO’nun “Dünya Yaratıcı Şehirler Ağı”na gastronomi kategorisinde dahil edilen bir şehir olduğunu söyledi.

Çalıştay, "Mahalle Mutfakları", "Gaziantep Baharatlarının Saklanması", "Engelsiz Atölye", "İpek Yolu Ülkelerinde Yeme-İçme Kültürüne Dayanan İlişkilerin Tarihi Araştırma", "Mirası Tescillemek" ve "Uluslararası Gastronomi Festivali" konularındaki oturumlarla devam ediyor.

Çalıştayın sonunda yol haritası belirlenerek, bu doğrultuda çalışmaların yapılacağı belirtildi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 









İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Baba ve 2 oğlu depremden 76 saat sonra kurtarıldı
Gaziantep'te art arda deprem
Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde deprem
FETÖ, PKK ve DAİŞ operasyonunda bir zanlı tutuklandı
Gaziantep'te tramvayın çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti