Batman Radyo, Televizyon ve İnternet Yayıncıları Derneği Başkanı Yüksel Çiftçi, “13 Şubat Dünya Radyo Günü” münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı. Dünya genelinde 44 bin radyo istasyonunun olduğunu aktaran Çiftçi, radyonun önemine dikkat çekti.
Radyonun haber alma araçlarından bir tanesi olduğunu belirten Çiftçi, “Telefon ve telgrafın ardından 19’uncu yüzyılın sonlarında icat edilen radyo, özellikle dünya savaşları sırasında milyonlarca kişiye haber alma imkânı sağladı. Daha sonra gelişerek mevcut teknolojiye adapte edilen radyo, dünya genelinde milyonlarca kişinin en önemli haber alma araçlarından biri olmaya devam ediyor. UNESCO tarafından bir iletişim aracı olarak radyonun önemine değinmek ve uluslararası radyo yayıncıları arasındaki etkileşimi artırmak için 13 Şubat ‘Dünya Radyo Günü’ olarak ilan edildi. Bu kapsamda her yıl 13 Şubat Dünya Radyo Günü farklı temalarla kutlanıyor.” dedi.
Dünya genelinde yaklaşık 44 bin radyo istasyonunun bulunduğunu belirten Çiftçi, radyo sayısının özellikle Afrika'da hâlâ gazete ve televizyon sayısından fazla olmasıyla dikkati çektiğini kaydetti.
Hanelerin yüzde 80 ile 90'ında radyo bulunan Afrika'da nüfusun büyük bir kısmının temel iletişim aracı olarak radyonun ön planda yer aldığını vurgulayan Çiftçi, son olarak şunları söyledi:
“Türkiye'de resmi olarak 1927'de yayın hayatına başlayan ve eğitim, haberleşme, eğlence, reklam gibi içerikleriyle topluma geniş bir yelpazede yayın hizmeti sunan radyo, 'bireyden bireye iletişim aracı' olarak, teknolojinin gelişmesiyle daha güçlü bir şekilde varlığını sürdürüyor. Yaptığımız araştırmalar neticesinde, Batman’da yaklaşık 150 bin aracın trafikte olduğu bilgisine ulaştık. Yapılan anketlerde araçların yüzde 90’da radyolar dinlendiği ön plana çıkıyor. Farklı türde müzik yayını, programları, haberler, yarışmalarla insanların hayatına renk ve eğlence katan radyo aynı zamanda farklı birçok insana ulaşabilmesiyle afet durumlarında haberleşmeyi sağlayan yegâne mecralardan da biridir.”
İLKHA