BİNGÖL - Bingöl İl Sağlık Müdürü Demir, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.
Demir, “Kanser, bıraktığı sakatlıklar ve tedavideki yüksek maliyetler nedeniyle ülke ekonomisi ve işgücünde ağır kayıplara neden olmaktadır. Bu yönüyle önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kanser görülme sıklığında artış olmuştur. Bundan 20 yıl önce yurdumuzda dördüncü en büyük ölüm nedeni olan kanser, günümüzde nedeni bilinen ölümler arasında kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sıraya yükselmiştir.” dedi.
Kanserin belirtilerine değinen Demir,“İdrar yapma ve dışkılama alışkanlıklarında değişmeler, kapanmayan yaralar, anormal ve beklenmedik kanama, akıntı, memede veya vücudun başka bir yerinde kitle, hazımsızlık ve yutma güçlüğü, inatçı öksürük, siğil ve benlerde değişme gibi belirtilerden birini 15 gün süre ile kendisinde hisseden kişi hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.” diye konuştu.
Tüm kanserlerin yüzde 70-80’inde sebebin çevresel faktörler olduğunu ifade ede Demir, “Kanser yapıcı etkileri bilinen maddelerden korunmak, kanserden korunmada en önemli faktördür. Tütün, tütün ürünleri ve alkol alımından kaçınmak, güneşte uzun süre kalmamak, katran, asbest, vinil klorür ve boya sanayide çalışanların periyodik olarak kontrollerinin düzenli olarak yapılması, şişmanlığın önlenmesi, yağ alımının azaltılması, meyve, sebze gibi posalı ve bol lifli besinlerin yenilmesi, A ve C vitamininden zengin besinlerin yenilmesi, tuzlu, nitritli ve salamura yiyeceklerin azaltılması kanserden korunmada önemli faktörlerdir. Kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve iyileşmenin erken teşhis ile doğru orantılı olduğunu unutmamalıyız.” ifadelerine yer verdi.
Kansere karşı Bingöl’de yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Demir, sözlerini şöyle tamamladı: “Bingöl Devlet Hastanesi içerisinde faaliyet gösteren Kanser Erken, Teşhis ve Tarama Merkezimizde erken tanısı konulabilen kanser vakalarının belirlenmesi, kontrol altına alınması, hizmet içi ve halk eğitimi yoluyla kanser konusunda halkın bilgilendirilmesi amacı ile hizmet verilmektedir. Meme kanseri için 40-69 yaş grubundaki kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmeleri, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş grubundaki kadınların 5 yılda bir smear testi yaptırmaları ve kalın bağırsak kanseri için 50-69 yaş grubundaki her kadın ve erkeğin 2 yılda bir dışkıda gizli kan baktırmaları gerekmektedir. Birimlerimizden konu ile ilgili bilgi alınabilecektir.” (Nihat Kanat-İLKHA)