Dünyada Bir Buçuk Milyar İnsan Sigara Kullanıyor

Merzifon Meslek Yüksekokulu'nda İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri Doç Dr. Vehbi Altunçul ve Doç. Dr. Havva Altunçul tarafından 'Bağımlılıkla Mücadele' konulu panel verildi.

AMASYA - Merzifon Meslek Yüksekokulu'nun düzenlediği, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç Dr. Vehbi Altunçul ve Doç Dr. Havva Altunçul'un katılımcı oldukları 'Bağımlılıkla Mücadele' konulu panel Merzifon Bahçelievler Kültür Sarayı Salonu'nda gerçekleştirildi.

 

Madde Kullanımı Tüm Toplumu Etkileyen Son Derece Ciddi Bir Halk Sağlığı Sorunudur
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Havva Altunçul "Bağımlılığın Genetiği" konulu panel konuşmasında madde dikkat çekerek, "Bağımlılığının toplumsal yönün"Madde kullanımı tüm toplumu etkileyen son derece ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak bilinir. Bağımlılık kronik bir hastalıktır ve üç aşamayı içerir. Madde kullanmaya başlama, sürekli olarak kullanma ve bağımlılık. Maddeyi ilk denemeden bağımlılığa kadar geçen süreçte genetiğin etkisi, bağımlılık genetiğinin araştırma konusudur. Bağımlılığın, genetikle bağlantısı kurulmadan önce, madde kullanma bozukluğu gelişiminde çevresel, gelişimsel ve sosyal şartların etkili olduğu düşünülmekteydi. Ancak bu gün kaydedilen gelişmelerin ışığında, tüm diğer psikiyatrik bozukluklarda olduğu gibi madde kullanım bozukluğu etiyolojisinde genetik yatkınlık kabul görmüştür. " şeklinde konuştu.

 

Kitle İmha Silahları (Nbc) Ve Doğal Afetler Bile Bu Kadar Yıkıcı Değildir
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Vehbi Altunçul da "Bağımlık" konulu konuşmasında devletin vatandaşı zararlı aışkanlıklardan koruması gerektiğini vurgulayarak, "Anayasanın 58. Maddesine göre devlet vatandaşını zararlı alışkanlıklardan ve cehaletten korumak ve kollamak zorundadır. Dünyada hiçbir hukuk anlayışı ve mantık bir başkasının hayatına kastederek para kazanmayı meşru saymaz. Kitle imha silahları (NBC) ve doğal afetler bile bu kadar yıkıcı değildir. Bağımlılık, onsuz yapamama, onsuz yaşayamayacağını düşünme hali. Zararını ve yol açtığı vahim sonuçları bile bile kullanmaya devam etmektir. Alışkanlık; keyif verici bir maddeye alışma, olmadığı zaman onu istemektir.

 

Bağımlılığa iten sebepler, arkadaş, kişisel özellikler, kendini ispatlama duygusu, merak, özenti, psikolojik durum, genetik, anne ve baba, sosyo-ekonomik ve kültürel yapı. Neler bizde bağımlılık yaratır; alkol, sigara, nargile, uyuşturucu ve uyarıcı maddeler, kumar, internet, televizyon. Bağımlılığın evreleri; hazırlık evresi, ilk madde kullanımı, madde kullanmayı sürdürme, ilerleme evresi, bırakma evresi (irade ve tedavi), tekrar madde kullanmayı düşünme ve tekrar madde kullanmaya başlama. Birçok kişi bağımlı olduğunun farkında değildir. Ebeveynler ve eğitimciler ergenin bağımlı olduğunu geç fark ediyor. Çevrenizde, ailenizde bir bağımlı varsa; asla konferans vermeyin, tehdit etmeyin, ahlak dersi vermeyin, sorgulamayın, yargılamayın, dinleyin, onunla konuşun (ben dili) ve tanı koymayın. Bağımlılık bize sağlık, ekonomik ve psikolojik olarak zararlar verir. Dünyada bir buçuk milyar insan sigara kullanıyor. Ülkemizde sigarayı en çok gazeteciler, öğretmenler ve doktorlar kullanıyorlar. Değerli arkadaşlar özgürlüğünüzü paranızla satmayın."ifadelerini kullandı. (Selim Yıldırım - İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Uzman Diyetisyen Demirci: Kışın mevsiminde bağışıklık sistemi için beslenmeye dikkat edin
Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!
Obezite çocuklarda hipertansiyon riskini artırıyor!
Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!