Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile AB’nin ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında ve Fıstık Üreticiler Birliğince Siirt Organize Sanayi Bölgesinde yapılan Siirt Entegre Fıstık İşleme Tesisinin açılışı yapıldı.
12 bin metre kare kapalı alan olmak üzere 35 bin metre kareden oluşan ve 43 milyon liraya mal olan Siirt Fıstık İşletme tesisinde ilk etapta 23 kişi istihdam edilecek. Fabrikanın yıllık 50 bin ton fıstık işleme kapasitesi bulunuyor.
Siirt’te geçmişi eskilere dayanan fıstık üreticiliği, kuşaklardır bu yörenin ekmek kapısı olmaya devam ediyor. Yaklaşık 150-200 yıllık geçmişe sahip olan Siirt fıstığı, şimdilik 19 milyon ağacıyla Türkiye ve dünyada binlerce ton arz ediliyor.
Fabrikanın açılış törenine katılan AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı François Begot, törende yaptığı konuşmada Siirt'in dünyada fıstık üretiminin yüzde 5’ini karşıladığını hatırlattı.
Fıstığın bölge için çok önemli bir ürün olduğunu vurgulayan Begot, "Fıstık için Siirt’in pırlantasıdır diyebiliriz. Bu yüzden bölgede fıstığın daha iyi koşullarda üretilmesi için AB’nin bu projeye destek vermesinden mutluyum. AB'de olduğu gibi Türkiye de gelişmişlik seviyesi diğer bölgelerden geride kalmış bölgelere yardım yaparak aradaki farkı mümkün olduğu kadar azaltmaya çalışıyor. AB olarak Türkiye’yi desteklemeye devam edeceğiz ve umuyorum bir gün Türkiye AB üyesi olacak ve bu destekler devam edecek." ifadelerini kullandı.
Törende konuşan Vali Ali Fuat Atik Siirt için çok önemli olan bir projenin açılışını gerçekleştirdiklerini ve bu projenin kentte çok büyük katkılar sağlayacağını söyledi.
Atik, "Daha önce bu tesisi gezdim; tüm detaylarıyla inceledim. Bu projede çalışan, projeyi bu günlere getiren proje ekibi projeyi bütün detayıyla anlattılar. Her santimetresinde bir emek var. İnşallah bu proje zayi olmayacak. İnşallah sürdürebilirliğini biz sağlayacağız. İl özel idare bünyesinde kuracağımız şirketle birlikte bakanlar kuruluna başvuruda bulunduk. Yakın zamanda inşallah nitelenecek ve bizim himayemizde Siirt halkımıza hizmet edecek. Bu tesis her açıdan ilimiz için anlamlı bir yer ifade ediyor. Hatta konuşmacılar konuşurken aklımdan şöyle geçirdim Siirt fıstığını kırarak yediğimiz gibi inşallah Siirt’in bu makus tarihini değiştirmek için ilk adımı atacağız." dedi.
Siirt Fıstık Üreticiler Başkanı Şuayip Aslan, önemli tarımsal faaliyetlerinden biri olan fıstığın, Siirt için ne kadar önemli olduğunu söyledi.
2017 yılı itibarı ile 17 milyon dikili fıstık ağacının bulunduğunu aktaran Aslan, "2017 itibarıyla 350 bin dekar dikili alanımız bulunmaktadır. Siirt ilimizin 276 köyümüzde fıstık yetiştirildiği yapılmaktadır. Yıllardan beri ilkel şartlarda üretim yapıyorduk, pazar bulamıyorduk. İnşallah bu proje ile artık üreticimiz hiçbir sıkıntı yaşamadan bu tesisi kullanabilecek." dedi.
Konuşmanın ardından Vali Atik ve yardımcıları, Belediye Başkan vekili Ceyhun Dilşat AK parti Siirt Milletvekilli Yasin Aktay ve Fıstık Üreticileri Fabrikanın açılışını yaptı.
Fabrikanın açılışının ardından Siirt Valisi atik ve beraberindeki heyet ile fabrikanın içini gezerek üretim hakkında mühendislerden bilgi aldı.
İLKHA