Türkiye Belediyeler Birliği’nin (TBB) desteğinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Asya Belediye Başkanları Forumu (AMF) 5. Genel Kurulu, Gaziantep’te toplandı. 21 Asya ülkesinden 150 belediye başkanı, vali ve üst düzey yöneticinin katıldığı genel kurulda, yeni dönem başkanı da Fatma Şahin oldu.
Gaziantep’te gerçekleştirilen ve önemli mesajların verildiği Asya Belediye Başkanları Forumu’nda bir konuşma yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yeryüzünde sürekli kan aktığını ve yeryüzünün adaletini kaybettiğini belirterek dünyanın huzurlu ve mutlu olabilmesi için Asya'nın mutlu ve huzurlu olması gerektiğini söyledi.
Asya ülkelerinden birçok belediye başkanın katıldığı forumda "Asya Kentlerinin Dayanıklılığı", "Asya Kentlerinin Yaşanabilirliği", "Akıllı Asya Kentleri" konuları ele alındı.
Gaziantep’in Akdeniz’le Mezopotamya arasındaki bereketli hilalin, kültürel mirasın taşıyıcısı olduğunu ifade eden Şahin, "Evliya Çelebi’nin bütün dünyayı dolaştıktan sonra Gaziantep’e geldiğinde ‘bu şehir anlatmaya ne kalem ne de kelam yeter’ demiştir. Dolayısıyla biz geçmişten aldığımız mirası geleceğe taşımak, yerelden evrensele, gelenekten geleceğe, şehirler yarışında şehrimizin rekabet etme gücünü artırmak için büyük bir mücadele içiresindeyiz. Bugün burada Asya’nın kuvvetli belediye başkanlarının Gaziantep’te ipek yolunun en önemli merkezinde buluşturmaktan dolayı ben mutluluk duyuyorum. Çünkü tarih boyunca ipek yolu kalkınma, kardeşlik, bir ve beraber olma yolu olmuştur. Şimdi bir kuşak, yol projesiyle geçmişten aldığımız İpek Yolu’nun güzelliğini geleceğe taşımanın büyük bir heyecanını yaşıyor." dedi.
"Asya yükselen bir değer"
Asya’nın yükselen bir değer olduğunu anımsatan Şahin, "Beşeri sermayesiyle, yetişmiş insan gücüyle, doğal kaynaklarıyla, enerji politikalarıyla bizler Asya’yla bir ve beraber olduğumuz zaman geleceğin dünyasını inşa edeceğiz. Hepimiz zamanın ve mekanın şahitleriyiz. Günlük bir doların altında yaşayan insanlar olduğu sürece, 5 yaşına gelmeden temiz su bulamadığı için ölen çocuklar olduğu sürece biz rahat olamayız. Dünyanın rahat ve mutlu olabilmesi içinde Asya’nın huzurlu ve mutlu olması gerekir. Belediye başkanları olarak yerel yönetimler olarak her şeyi devlet adamlarından beklemeden ve her şeyi birilerine yüklemeden yapacak çok işimiz var. Belediye başkanlarının bugün bir arada olmasını çok önemli buluyorum. Ortak sorunlara ortak çözümlerin üretilmesi gerektiğine inanıyorum." diye konuştu.
"Zamanın ruhunu iyi okumamız lazım"
Şahin, "Bugün ‘akıllı şehir nasıl olacağız?’ dediğimizde kendi medeniyetimizin bize sürekli emrettiği de ‘aklınızı kullanın!’ diyen bir inançtan geliyoruz. Zamanın ruhunu iyi okumamız lazım. Zamanın ruhu da bize, ‘bilge ekonomisi’, ‘teknoloji çağı’ diyor, ‘bilgiyi elinde tutan medeniyeti elinde tutar’ diyor. Oysa bizim medeniyetimiz bize ‘bilenle bilmeyen bir olur mu?’ diye soruyor. Kendi kültürümüz bize zaten potansiyeli bizlere veriyor. Teknolojiyi iyi kullanmamız lazım. Teknolojiyi iyi kullanan kardeşlerimizle daha çok bir araya gelmemiz ve bu şehrin akıllı şehir olması konusunda akıllı ulaşımdan tutun, akıllı enerji politikalarına kadar yapacak çak şeyimiz var. Birilerinin bize bir şey öğretmesine biz müsaade etmeyelim. Kendimizi geliştirelim, kendimize, kendi değerlerimize güvenelim, kendi geçmişimizden aldığımız ilhamla geleceğimizi aydınlatacak kadar güçlü bir medeniyetin temsilcileriyiz." ifadelerini kullandı.
"Dünyanın adalete, vicdana, sevgiye ve saygıya ihtiyacı var"
Gaziantep’in yaklaşık 8 yıldır ülkelerindeki iç savaştan dolayı kente sığınan 500 Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığını vurgulayan Şahin, "O yüzden dirençli şehirler dendiğinde ben bu konuda en dirençli şehirlerden bir tanesinin Gaziantep olduğuna inanıyorum. Çünkü 500 bin mültecisiyle bugün ülkesine gelen 500 bin kardeşiyle aşını, işini, sofrasını ve şehrini paylaşan başka bir şehir yok. ‘Kendisi tokken komşusu aç yatan’ anlayışı, ‘veren el alan elden üstündür’ anlayışı olmasaydı, biz bunu başaramazdık. Avrupa o yüzden bunu anlayamıyor ve dünya o yüzden bunu anlayamıyor, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, o yüzden ‘Dünya 5’ten büyüktür’ diyor. Güçlünün mü haklı olduğu haklının mı güçlü olduğu bir dünyanın tartışılmasını istemiyoruz. Bizler haklının güçlü olduğu bir dünyayı inşa etmek durumundayız. Dünyanın adalete, vicdana, sevgiye, saygıya ihtiyacı var." şeklinde konuştu.
"Yeni bir dünya düzeni inşa edeceğiz"
"Asya’nın kardeşliğiyle yeniden dünyayı inşa etmeliyiz" diyen Şahin, "O yüzden bu birliktelik herhangi birliktelik değil. Bugün bizler yatırım potansiyeliyle enerji politikalarıyla Asya birliğini sağladığı zaman yaşlanan Avrupa’ya karşı, bir Suriyeli dahi almamak için duvarlar ören bir Avrupa’ya karşı da Asya’nın değerlerini kuvvetlendirmemiz lazım. Bir ve beraber olmamız lazım. Atalarımızın yaptığı gibi kalkınma yolunu tekrar inşa etmemiz lazım. Bu birlikteliğin bir belediye başkanının bir araya gelmesinden öte bir anlam taşıyor. Torunlarımız, geleceğimiz için dünyanın daha adaletli olması için dünyanın sevgiyle dolması için Asya’nın gücünü iyice birleştirmesi lazım. Daha çok bir araya geleceğiz, daha çok safları sıkılaştıracağız, daha çok bilgi paylaşımında bulunacağız. Bunları yaptığımız zaman yeni bir dünya düzenini inşa edeceğiz." diye konuştu.
Şahin, daha sonra ise kendi döneminde yürütülen çalışmaları içeren 30 dakikalık bir sunum yaptı.
Asya Belediye Başkanları Formu Genel Sekreteri Gostasp Muzafferi, Asya Belediye Başkanları Formu kurucu şehri Tahran’ın Belediye Başkan Yardımcısı Sakneh Aşhaf ve Çin’in Haikou Belediye Başkan Yardımcı, AMF 4’üncü Dönem Başkanı Feng Yuyıng da birer konuşma yaptı.
Yapılan konuşmaların ardından genel kurul toplantısına geçildi. Çin'in Haikou şehri Belediye Başkan Yardımcısı Feng Yuying tarafından Fatma Şahin'e dönem başkanlığı devredildi.
"Akıllı, Dayanıklı ve Yaşanabilir Asya Kentleri" temasıyla iki gün sürecek. Asya Belediye Başkanları Forumunda, Asya kentlerinin şehirleşmede geldiği son nokta tartışılacak.
"Asya Kentlerinin Dayanıklılığı", "Asya Kentlerinin Yaşanabilirliği", "Akıllı Asya Kentleri" ve "AMF’nin 3’üncü Trafik ve Ulaşım Komitesi" başlıklı teknik konuların görüşüleceği iki oturumlu forum çalışmaları kapsamında, GAZİRAY, Kuzey Şehir, GASKİ Arıtma Tesisleri, Engelsiz Yaşam Merkezi ile Nurgana Hasan Celal Güzel Kültür ve Spor Vadisi’ni yakından görülecek. Zeugma Mozaik Müzesi’ni gezecek olan konuklar, şehirden ayrılacak.
İLKHA