Son 100 yıllık dönemde tahıl türlerinin yaklaşık yüzde 75'i farklı nedenlerden dolayı yitirildi. Dünyada büyük bir yıkım yaşanırsa, insanlığın devamı için gıdaya nasıl ulaşılacak? Bu sorunun cevabını verebilmek adına, Norveç hükümeti 2008 yılında bir çalışma başlattı. Felaket Ambarı olarak da bilinen, Tohum Bankası’nda, bütün dünyadan 3 milyon farklı çeşit tohum bir araya getirildi.
Felaket senaryolarına önlem amacı ile Kuzey Buz Denizi'nde Svalbard Takımadasından bir adada kurulan Svalbard Dünya Tohumlar Bankası, kaya içinde 120 metrelik derinlikte, nükleer saldırıya ve okyanus düzeyinin yükselişine karşı danayabilecek şekilde inşa edildi.
YENİDEN ÜRETİMİ SAĞLAYABİLECEK
Tohum bankası dünyanın bütün bölgelerinden toplanmış tohumları içinde barındırırken, stoklar, gerektiği anda tüm tahıl türlerinin yeniden üretimini sağlanmak için yeterli.
Değişik ülkelerde tohumlarının korunduğu 1757 banka kuruldu ancak, Svalbard Dünya Tohum Bankası’nın eşi benzeri yok. Norveç hükümeti tarafından yaptırılan tohum deposu, Uluslararası Gıda Örgütü'nün emrine devredilirken, çalışmalar Uluslararası Gıda Teşkilatı tarafından finanse ediliyor.
775 BİN ÖRNEK VAR
Geliştirilmiş teknik araçlarla donatılan DÜnya Tohum Bankası'nda, tohumların canlılığını sağlamak için, belli aralıklarla bankadaki tohum koleksiyonunun yerine yenisi yerleştiriliyor. Bu bağlamda bankaya her yıl yaklaşık 125 bin örnek konuluyor.
Svalbard Dünya Tohum Bankası'nda şimdilik 775 binin üzerinde örnek var. Bankanın kapasitesi ise 4,5 milyon örnek taşıyabilecek nitelikte.