Yapılan araştırma şu ana kadar Türkiye genelinde ve en fazla kişiyle yapılan çalışma olması açısından ayrı bir önem taşıyor.
Araştırma, 10-14 Mart 2020 tarihleri arasında Türkiye genelinde, 18 yaş üzeri 2 bin 397 kişinin katılımı ile online araştırma platformu www.benderimki.com üzerinde gerçekleştirildi.
NG Araştırma şirketinin Corona virüs araştırması:
Corona virüs hakkında ne kadar bilgiliyiz?
Çok hızlı bulaştığı için kısa süre içinde tüm dünya ülkelerinde görülmeye başlandı. 16 Mart 2020 itibariyle dünya genelinde hayatını kaybeden kişi sayısı 6 bin 606’ya, teyit edilmiş hasta sayısı ise 167 bin 511’e yükselirken; bu sayılar her geçen gün artmaya devam ediyor.
Ülke olarak Corona virüs hakkındaki bilgi düzeyimiz nasıl?
Katılımcıların yüzde 64’ü Corona virüs hakkında yeterli bilgiye sahip olduklarını belirtirken, yüzde 35’i ise az da olsa bilgisi olduğunu belirtti. Corona virüs hakkında hiç bilgisi olmayanların oranı ise yüzde 1’den daha az.
Corona virüsle ilgili bilgileri nereden öğrendik?
Corona virüs oldukça hızlı yayılabiliyor. Bu nedenle hastalığın kontrol altına alınabilmesi ve hayati risklerin engellenebilmesi için herkesin bu hastalık hakkında bilgili olması önemli.
Katılımcılara Corona virüs ile ilgili bilgiyi hangi kaynaklardan edindiklerini sorduğumuzda medya kanallarının bir kez daha ne kadar önemli etkisi olduğunu görüyoruz.
Corana virüsle ilgili televizyondan bilgi edinenlerin oranı yüzde 63, sosyal medya kanallarından öğrenenlerin oranı ise yüzde 60 oldu. Uzman doktor yorumlarını takip edenlerin oranı yüzde 42 olurken, kendi başına araştırma yapanların oranı ise yüzde 41. Çevresindekilerden bilgi alanların oranı ise yüzde 30.
Corona virüs belirtilerini biliyor muyuz?
Uzmanlar Covid-19’un sebep olduğu hastalığın belli belirtileri olduğu üzerinde hemfikirler. Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre ateş, nefes almakta zorluk ve öksürük gibi belirtiler varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Peki bu belirtileri tam olarak ve başka hastalıkların belirtileriyle karıştırmadan biliyor muyuz?
Katılımcıların yüzde 96’sı Corona virüsün belirtilerini bildiğini söyledi. Fakat Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan belirtileri tam ve doğru bir şekilde tanımlayabilenlerin oranı yalnızca her 3 kişiden 1’i. Bu kişilerin haricinde yaklaşık olarak her 3 kişiden 1’i de hastalığın tüm belirtilerinin yanı sıra başka hastalık belirtilerini de ekledi. Geri kalanlar ise hastalık belirtilerini ya tam olarak bilmiyor ya da başka hastalık belirtileriyle karıştırıyor. Bu sonuç gösteriyor ki bazı kişilerde bilgi kirliliği oluşmuş.
Corona virüs belirtilerinin görülme oranı ne?
Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalara göre ülkemizde Corona virüse yakalanan hasta sayısında artış var. Kovid-19 tipi bu Corona virüsün kuluçka dönemi 14 gün. Uzmanların bahsettiği Corona virüs belirtilerinden herhangi birini son 1 ayda yaşadık mı?
Katılımcıların yüzde 79’u Corona virüs belirtilerinden herhangi birini geçirmediğini belirtti. Yüzde 16’sı öksürük, yüzde 4’ü nefes darlığı ve yüzde 4’ü ateş yaşadığını belirtti. Bu üç belirtiyi de yaşadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 1. Fakat unutmayalım ki bu belirtiler soğuk algınlığı ve grip ile benzerlik göstermektedir. Doğru tanı için uzman sağlık personelinin teşhis koyması gerekmektedir.
Virüsten korunmak için hangi önlemleri alıyoruz?
Corona virüsten korunmak için dünya genelinde ve ülkemizde önlemler arttırılmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın aldığı önlemlerin yanında şirketler de çalışanları için önlemler almaya başladı. Peki, bizler kendimiz için önlem alıyor muyuz?
Her 10 kişiden 1’i Corona virüsten korunmak için herhangi bir önlem almadığını belirtti. Oran azınlıkta gibi görünse de çok hızlı bulaşabilen ve hayati riskler taşıyabilen böyle bir hastalık için azımsanmayacak kadar yüksektir.
Kendi sağlığımızın yanı sıra sevdiklerimizin ve toplumun genel sağlığını etkileyecek bu konuda, uzmanların yaptığı açıklamaların yakından takip edilmesini bir kere daha hatırlatıyoruz. Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan aşağıdaki videoyu izleyerek Corona virüs hakkında alınması gereken tedbirleri öğrenebilirsiniz.
İLKHA